Tai atskleidė Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro leidinys, kuriame pateikiami 2007 metų alkoholio, tabako ir narkotikų vartojimo paplitimo tyrimo duomenys Europos mokyklose (ESPAD). Šie tyrimai atliekami kas ketveri metai, pranešė Narkotikų kontrolės departamentas.

Kaip rodo tyrimo duomenys, 2007 metais Europoje bent kartą gyvenime narkotikų (kanapių, amfetamino, kokaino, kreko, ekstazio, LSD arba heroino) yra bandę 23 proc. berniukų ir 17 proc. mergaičių.

Daugiausia paauglių narkotikais svaiginasi Čekijoje - 46 proc. Mažesnis tokių narkotikų vartojimo lygis vyrauja Šiaurės šalyse ir Rytų Europoje. Lietuvoje bent kartą narkotikų bandė 20 proc. mokinių (26 porc. berniukų ir 14 proc. mergaičių).

Pasak Narkotikų kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojo Ernesto Jasaičio, tyrimo duomenys rodo, kad narkotikų paplitimas per ketverius metus mūsų šalyje tarp 15-16 m. moksleivių išaugo.

Lietuva pagal 2007 metų duomenis užima antrą vietą Europoje pagal nepaskirtų raminamųjų ir migdomųjų vaistų vartojimą tarp moksleivių - šalyje juos bent kartą vartoję teigė 16 proc. apklaustųjų, gerokai daugiau mergaičių (21 proc.), berniukų - mažiau (9 proc.).

Lietuvą šioje srityje lenkia tik kaimyninė Lenkija, kurioje nepaskirtų vaistų sakė vartoję 18 proc. respondentų. Nuo Lietuvos nedaug atsilieka Prancūzija (15 proc.).

Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, tarp 15-16 metų moksleivių tabako ir alkoholio vartojimas pastaruoju metu mažėja, bet piktnaudžiauti pradeda vis jaunesni moksleiviai. Palyginus 2003 ir 2007 metų ESPAD tyrimo duomenis išryškėja tendencija, kad jaunėja ir pirmą kartą pabandžiusių vartoti narkotikus.

Mažėja ir skirtumas tarp rūkančių ir alkoholį vartojančių berniukų bei mergaičių. Tabako vartojimo skirtumas tarp lyčių 2007 metais išnyko - per pastarąsias 30 dienų Europoje sakė rūkę 28 proc. berniukų ir 28 proc. mergaičių.

Rodikliai, susiję su alkoholio gėrimu, Europoje yra beveik vienodi abiejų lyčių grupėse. Tačiau kalbant apie dažnesnį alkoholio vartojimą atitinkamu laikotarpiu ir išgertą alkoholio kiekį, berniukų dalis paprastai yra didesnė.

Europoje tarp paauglių vyraujantis alkoholinis gėrimas yra alus (sudaro 40 proc. suvartoto alkoholio kiekio). Lietuvoje pirmauja sidras (29 proc.) ir didėja alkoholinių kokteilių vartojimas (12 proc.).

Anot departamento, kuo jaunesnis žmogus pradeda vartoti psichoaktyviąsias medžiagas, tuo didesnė tikimybė progresuoti piktnaudžiavimui jomis, o vėliau ir išsivystyti priklausomybei.