Aukščiausiai iš Lietuvos universitetų įvertintas VU – užėmė 601–650 vietą. Pernai VU buvo įvertintas 501-550 vieta. 

Likę trys universitetai pakliuvo į 701+ kategoriją, vadinasi, užima 700-800 vietas. KTU reitinge paminėtas pirmąjį kartą, o VDU ir VGTU reitinge smuktelėjo: praėjusiais metais jie buvo įvertinti 601+ vietomis.

Reitingo rengėjai deklaruoja, kad atsižvelgiant į pasaulio universitetų skaičių, QS sąrašas atspindi 4 proc. geriausiųjų aukštųjų mokyklų.

Kas geriausi pasaulyje

Reitingo priekyje – Masačusetso technologijos institutas (MIT, JAV). Antroje į trečioje vietoje įsitaisė Harvardo universitetas (JAV) bei Kembridžo universitetas (Jungtinė Karalystė).

Toliau rikiuojasi Londono universiteto koledžas (UCL, Jungtinė Karalystė), Londono imperatoriškasis koledžas (Jungtinė Karalystė), Oksfordo universitetas (Jungtinė Karalystė), Stanfordo universitetas (JAV), Jeilio universitetas (JAV), Čikagos universitetas (JAV). Geriausiųjų dešimtuką užbaigia Kalifornijos technologijų institutas (JAV).

„QS World University Rankings“ skelbiamas jau dešimtus metus iš eilės. Reitingo rezultatai sudaromi pagal akademinę reputaciją (40 proc.), reputaciją tarp darbdavių (10 proc.), santykį tarp studentų ir dėstytojų (20 proc.), citavimo indeksą (20 proc.), užsienio dėstytojų dalį (5 proc.), tarptautinių studentų skaičių (5 proc.).

Pirmi 400 universitetų reitinguojami individualiai, nuo 401 rikiuojami grupėmis konkrečios vietos neskiriant. QS reitingas sudaromas iš daugiau nei 2000 universitetų. Į geriausiųjų reitingą patenka per 800 universitetų. Sudarinėjant universitetų reitingą šiemet atsižvelgta į daugiau nei 62 tūkstančių mokslininkų ir beveik 28 tūkstančių darbdavių nuomonę. Pasak „QS World University Rankings“ rengėjų, toks aukštųjų mokyklų įvertinimo tyrimas – didžiausias ir reikšmingiausias pasaulyje.

Kuklūs rezultatai - dėl nepakankamo mokslo ir švietimo finansavimo?

„Nors Lietuvos universitetai šiemet užima žemesnes pozicijas, tai nereiškia, kad jų rezultatai yra blogesni, net atvirkščiai. Pavyzdžiui, VGTU duomenys yra ne ką prastesni, o studijų ar tarptautiškumo srityse – geresni nei pernai,“ – pranešime cituojamas VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

A. Daniūnas atkreipia dėmesį, kad šiemet QS reitingą papildė daugiau nei 130 naujų aukštųjų mokyklų, vertinami universitetai iš 76 pasaulio šalių, tarp jų ir Azijos, kur valstybės investicijos į aukštąjį mokslą kasmet gerokai didinamos.

„Universitetų vertinimas – labai dinamiškas, kiekvienas turi smarkiai stengtis, kad keletą metų iš eilės išliktų toje pačioje vietoje. Labai gaila, kad trys iš keturių Lietuvos universitetų yra žemiau 700-osios vietos, bet taip greičiausiai nutiko dėl nepakankamo mokslo ir švietimo finansavimo“, - pranešime teigia QS reitingų Centrinės Europos regiono direktorė Zoya Zaitseva.