Dėl antisanitarinių gyvenimo sąlygų ir avarinės būklės pats seniausias Taikos pr. esantis Klaipėdos universitetui priklausantis bendrabutis buvo uždarytas dar rugpjūčio 1 d. Nuo naujų mokslo metų šiame bendrabutyje gyvenančius studentus nutarta perkelti į Karklų gatvę, kur anksčiau glausdavosi LCC tarptautinio universiteto studentai.

Kol pastarajame pastate vyko atnaujinimo ir remonto darbai, studentams leista gyventi senajame Taikos pr. bendrabutyje.

Trūksta informacijos

Vasarą pasilikę šiame bendrabutyje, studentai jau nuo pat birželio pabaigos pradėjo jaustis nereikalingi.

Pasak Klaipėdos universiteto menų fakulteto studentų, dar liepos pradžioje iš virtuvių buvo išmontuojamos dujinės viryklės, vyko kiti darbai.

„Kiekvieną dieną grįžę vis rasdavom kažką naujo, – atviravo būsimas režisūros specialybės antrakursis Ričardas. – Mums buvo pasakyta, kad išsikelti turėsime iki rugpjūčio 13 d. Dar likus trims dienoms iki nurodyto termino iš visų aukštų lubų kyšojo laidai, dingdavo elektra. Įdomu ir tai, kad studentams, kurie buvo bendrabutyje palikę daiktus, atskirai pasakyta nebuvo. Jie naujienas išgirdo iš mūsų“.

Absurdo istoriją priminė ir kitas vaikino papasakotas įvykis. Mokslo metais bendrabutyje gyvenusi mergina, sužinojusi apie vykstančias permainas, atvyko į Taikos pr. atsiimti savo šaldytuvo.

Kaip pasakoja vaikinas, apėjusi visus pirmo aukšto kambarius (jų durys buvo atrakintos ir viešai prieinamos visiems) bei virtuves, jai priklausančio turto nerado ir verkdama išvažiavo namo. Išgirdusi apie šią situaciją, pagelbėti nusprendė valytoja. Kadangi viršutinuose aukštuose elektra jau buvo išjungta, sutemus šaldytuvo jai teko ieškoti pasitelkus į pagalbą žibintuvėlį. Šaldytuvas buvo rastas.

Situacija kartojasi

Rugpjūčio 13 d. studentai buvo perkelti į Malūnininkų g. esantį taip pat Klaipėdos universitetui priklausantį bendrabutį. Praleidę ten vos kelias dienas, studentai vėl sulaukė naujo skelbimo bendro naudojimo patalpose.

Pasak Klaipėdos universiteto dailės specialybės ketvirtakursės Gabijos Pyragaitės, kad reikia išsikraustyti iki rugpjūčio 28 d., studentai sužinojo tik pamatę skelbimą.

„Sėdėjome, gyvenome, viskas normaliai. Tiesiog vieną dieną pro šalį eidami koridoriumi pastebėjome skelbimą. Taip tyliai, ramiai... Turėtų būti ir paaiškinimas, ir supažindinimas su situacija, ir susisiekimas su studentais. Nes jei mes nebūtumėme patys pranešę draugams bei pažįstamiems, tuo metu bendrabutyje nesantys, bet daiktus palikę studentai liktų tarsi „ant ledo“ – be gyvenamosios vietos ir be daiktų“.

Bendrabučio administratorius: nespėjam pasiruošti

Rugpjūčio 28 d. studentai turėjo išsikelti iš Malūnininkų bendrabučio, tačiau į jiems skirtą Karlų g. esantį bendrabutį jie turi teisę įsikelti tik nuo rugpjūčio 30 d.

Paprašytas pakomentuoti nesusipratimą, kai studentai oficialiai neturi gyvenamosios vietos rugpjūčio 28-30 d., bendrabučio administratorius Viačeslavas Konkovas kalbėjo itin nenoriai. Jis nesutiko atsakyti į klausimą, kur turėtų apsistoti studentai. Paklaustas, kodėl susidarė tokia situacija, jis prisipažino: „Neturim budinčio, nėra signalizacijos, mes nespėjam pasiruošti“.

Pasipiktinusi tokia situacija G.Pyragaitė, pasitarusi su kitais studentais, netgi buvo sumaniusi organizuoti streiko akciją. Mergina tikina, kad daužyti langų ar kelti konfliktų nenorėjo – tiesiog tikėjosi atkreipti dėmesį į likusius be vietos studentus. Pasak G.Pyragaitės, socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodžiusios žinutės, kuria buvo raginama streikuoti, dėka, tikriausiai išsigandusi studentų protesto, bendrabučių administracijos valdžia sutiko priimti studentus bent pernakvoti Malūninkų g. esančiame bendrabutyje.

„Daiktus liepė atsinešti čia (Karklų g. – DELFI) ir pasilikti. O nakvoti leido Malūninkuose. Vyksta dideli persikraustymai. Garantuotai mums nebūtų leidę pasilikti. Ėjome, tarėmės, su studentais pašnekėjom, kad darysime „tūsą“ universiteto teritorijoje ir turbūt tokios žinios pasiekė budinčiosios ausis“, – pasakojo mergina.

Anot jos, dar antradienį ryte nebuvo aišku, kur dvi naktis turės praleisti studentai. Vėliau paaiškėjo, kad studentams visgi leista nakvoti Malūninkų g. esančiame bendrabutyje, o šiąnakt jie jau turėtų nakvoti Karklų g. Tačiau, pasak studentės, čia gyventojai saugiai nesijaučia – beveik visi kambariai nerakinami, visur džiūsta dažai.