"Pasirašysiu įsakymą, kuris numato vieningą egzaminą, paliekame galioti G.Steponavičiaus (buvusio šveitimo ir mokslo ministro - BNS) ir V.Stundžio (buvusio Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto - BNS) nuostatą, kuri egzistavo iki įsakymo pakeitimo, kad per egzaminų vertinimo kriterijus bus koreguojamas neatitikimas tarp lietuviškų ir nelietuviškų mokyklų lietuvių kalbos egzamino", - pirmadienį Seime žurnalistams sakė ministras.

Jo teigimu, liks vienintelis palengvinimas tautinių mažumų mokyklų abiturientams - jie galės padaryti daugiau klaidų nei lietuviškų mokyklų auklėtiniai. D.Pavalkio teigimu, šis palengvinimas numatytas iki 2019 metų.

"Taip padaryta dėl to, kad jų programos ir valandų skaičius, kiek jie mokosi lietuvių kalbos, skiriasi (...). 2019 metais valandų skaičius susilygins", - aiškino ministras.

Pasak jo, šiemetinio lietuvių kalbos egzamino rezultatai parodė, kad nustatyti palengvinimai tautinių mažumų mokykloms - leidimas parašyti trumpesnius rašinius ir galimybė rinktis iš daugiau autorių - galėjo net ir pakenkti.

"Tų palengvinimų nebus, nes padarius detalesnę analizę, mokslinę analizę, paaiškėjo, kad tie palengvinimai gal tik atrodo, kad yra palengvinimai. Tautinių mažumų mokyklų vaikai, kurie išlaikė gerai ir labai gerai, jie rašė daug daugiau žodžių negu buvo mūsų leista. Jie parašė gerokai platesnius net už lietuviškų mokyklų mokinių rašinėlius, atsakydami į temą. Tie, kurie bandė orientuotis į tą mažą žodžių skaičių, jie neatsakė temos ir dėl to nukentėjo", - tvirtino D.Pavalkis.

Dėl to kitąmet rašant rašinį nebebus leidžiama rinktis iš septynių autorių. Bus grįžta prie trijų ar keturių autorių.

Paklaustas, ar valdančiosios koalicijos partnerės - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - atstovai nedarys spaudimo dėl naujų lengvatų tautinių mažumų moksleiviams, D.Pavalkis svarstė, kad jie neturėtų būti suinteresuoti pakenkti savo rinkėjams.

"Ir frakcijos seniūnė, ir viceministrė, ir kiti yra mokytojai, jie gerai suvokia egzaminų specifiką, gerai orientuoti tame, kas vyksta. Nemanau, kad jie dėl savo politinių ambicijų bandys kenkti savo atstovaujamiems vaikams, jų šeimoms", - kalbėjo ministras.

Įsakymą dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino jis turi pasirašyti iki lapkričio 15 dienos.

Šiemet pirmą kartą lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų abiturientai laikė bendrą egzaminą, nors pastariesiems jis buvo palengvintas švietimo ir mokslo ministro D.Pavalkio įsakymu. Ministro įsakymu tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje sumažintas nuo 500 iki 400, o visiems abiturientams padidintas pasirenkamų autorių skaičius.

Pakviestas „ant kilimėlio“

Švietimo ir mokslo ministras "darbietis" D. Pavalkis pirmadienį Seimo pirmininkei, laikinajai Darbo partijos vadovei Loretai Graužinienei pateikė ataskaitą apie jo vadovaujamos ministerijos atliktus darbus.

"Šnekėjome apie darbus, kuriuos darome ir kuriuos esame suplanavę daryti. Visiems reikia informacijos. Pateikėme, kaip Švietimo ir mokslo ministerija atitinka Vyriausybės programos nuostatas, kas padaryta jas įgyvendinant, kas padaryta, įgyvendinant Darbo partijos programines nuostatas. Tą medžiagą palikome. Manau, kad pirmininkė ir jos aparatas išanalizuos ir turėsime kokias nors išvadas", - po susitikimo žurnalistams sakė D.Pavalkis.

Jo teigimu, klausimas dėl jo likimo poste nekeltas. Ministras tvirtino su Seimo pirmininke aptaręs švietimo aktualijas.

"Turime, kuo pasigirti - pagaliau sustabdytas finansavimo mažinimas mokykloms dėl mokinių skaičiaus mažėjimo. Tai leis mums išsaugoti gana didelį skaičių mažų mokyklų kaimo vietovėse. Galime pasigirti, kad struktūrizuota gimnazijų tvarka, tai leidžia formuoti vieną gimnazijos klasę mokykloje, bus išsaugotos gimnazijos mažuose miesteliuose. Tai priartins žmonėms mokslą. Taip pat aptartos restruktūrizacijos problemos. Švietimo visuomenė ir koaliciją sudarančios partijos kelia klausimą dėl šalia ministerijos esančių įstaigų veiklos teisingumo, gerumo, efektyvumo. Aptarėme, kaip šitas problemas spręsti", - vardijo švietimo ir mokslo ministras.

Paklaustas, kokių pageidavimų pareiškė L.Graužinienė, D.Pavalkis tvirtino, kad ji pasiūlė laikytis įstatymų.

"Tai iš tikrųjų yra gerai, kartais nerandame aiškios ribos, kaip bendrauti su Europos socialinio fondo agentūra, nes atsiranda visokių insinuacijų, visokių skirtingų traktavimų", - sakė ministras.

Jo teigimu, L.Graužinienės išsakytos pastabos ir patarimai, jam kaip jaunam ministrui reikalingi.

Parlamento vadovė anksčiau yra teigusi, kad turi abejonių dėl D.Pavalkio bei socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės darbo. Šie ministrai sulaukė kritikos pastarajame Darbo partijos tarybos posėdyje. Jiems turėta priekaištų dėl prasto Vyriausybės programos vykdymo. "Darbiečiai" tvirtina norintys, kad jų deleguoti ministrai aktyviau inicijuotų ir teiktų su Vyriausybės programos įgyvendinimu susijusius sprendimus.

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius savo ruožtu teigė "darbiečių" ministrams priekaištų neturįs.

Pagal valdančiųjų partijų susitarimą, Darbo partija į Vyriausybę yra delegavusi keturis ministrus: A.Pabedinskienę - į socialinės apsaugos ir darbo ministres, Vigilijų Jukną - į žemės ūkio ministrus, Dainių Pavalkį - į švietimo ir mokslo ministrus bei Šarūną Birutį - į kultūros ministrus.