Kauno miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus duomenimis, buvo priimti 5144 prašymai skirti 6552 mokiniams nemokamą maitinimą bei paramą mokinio reikmenims įsigyti. Pernai per tokį patį laikotarpį pateikti 6667 prašymai dėl paramos skyrimo 8268 mokiniams.

Prašymų ir paramos gavėjų Kaune sumažėjo nebūtinai dėl galimo šeimų finansinės padėties pagerėjimo. Miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovų teigimu, Kaune pastebimai mažėja pačių mokyklinio amžiaus vaikų, nes daugelis jaunų šeimų, emigruodamos iš Lietuvos, išsiveža svetur ir savo atžalas.

Kaip agentūrai ELTA penktadienį aiškino Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė, iki spalio 20 dienos tėvai dar gali teikti prašymus dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti. O dėl nemokamo maitinimo prašymai priimami neribojant termino - ištisus metus.

"Mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio (525 Lt). Jeigu norima tik nemokamo maitinimo, vidutinės mėnesio pajamos, tenkančios vienam šeimos nariui, Kauno mieste, pagal savivaldybės tarybos patvirtintą tvarką, neturi viršyti 700 Lt. Taip pat nustatyti prioritetai - jeigu šeima augina tris ir daugiau mokyklinio amžiaus vaikus, jeigu šeimoje yra sunkus ligonis (-iai), kai šeima turi nenumatytų išlaidų nelaimės, šeimos nario invalidumo ar sunkios ligos atvejais", - sakė A. Sudžiuvienė.

Atsižvelgiant į šeimų prašymus, parama mokinio reikmenims įsigyti skiriama nuo liepos arba mokslo metų pradžioje, bet ne vėliau kaip iki spalio 20 dienos. Sprendimas dėl socialinės paramos mokiniams skyrimo priimamas ne vėliau kaip per 10 darbo dienų nuo prašymo - paraiškos bei visų reikalingų dokumentų gavimo dienos.

Savivaldybės, siekdamos laiku priimti sprendimą dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti skyrimo, gali nustatyti konkrečią datą, iki kurios priimami reikalingi dokumentai. Todėl ketinant kreiptis dėl paramos patartina pasiteirauti savivaldybėje, kokia nustatyta galutinė data prašymui pateikti.