Visa istorija - nuo dalyvių išlydėjimo Vilniuje, jų nuotykiais, patyrimais, išgyvenimais ekspedicijos metu iki sutikimo Vilniaus geležinkelio stotyje - išskirtinėje ir dar niekur nerodytoje nuotraukų galerijoje.

Chronologinė ekspedicijos eiga

Liepos 17 d. 1 diena. Dalyviai išvyko iš Vilniaus traukinių stoties

Liepos 18 d. 2 diena. Kartu su Lietuvos ambasados atstovais Maskvoje praleista diena. Vakare - skrydis į Krasnojarską.

Liepos 19 d. 3 diena. Ryte dalyviai atskrido į Krasnojarską. Iš ten autobusiuku vyko į Lesosibirską, kur įsikūrė viešbutyje.

Liepos 20 d. 4 diena. Ekspedicijos dalyviai išvyko tvarkyti Lesosibirske esančių kapinių. Dalis grupės rado, kur įsigyti medienos, ir keturi nariai pradėjo gaminti kryžių.

Liepos 21 d. 5 diena. MS dalyviai tvarkė kapines, dažė kryžius ir pagamino kryžių patys, kurį pastatė Lesosibirsko kapinėse, laikydami Lietuvos vėliavą ir giedodami himną.

Liepos 22 d. 6 diena. Lietuvių ekspedicija išvyko į Jeniseiską. Ten sutvarkė kapus ir persikėlė per Jenisiejaus upę į dešinįjį krantą. Ten - pirmasis žygis pėsčiomis iki Potapovo kaimelio. Ten dalyviai aplankė gyvenančią lietuvę Veroniką Seibutienę, tremtinio žmoną.

Liepos 23 d. 7 diena. MS dalyviai ėmėsi tvarkyti kapinių, gamino dar vieną kryžių. Vėl persikėlė per Jenisiejų, autobusu vyko apie 100 km, ir vėl keltu kėlėsi per Jenisiejų. Sausakimšu autobusiuku vyko iki Strielkos miestelio, tą pačią dieną sutvarkė ten esančias kapines ir įsikūrėme Strielkos miestelyje, Jenisiejaus ir Angaros santakoje, kur MS dalyvius užklupo audra.

Liepos 24 d. 8 diena. Ekspedicijos dalyviai susiruošia į tris dienas truksiantį žygį. Keliauja autobusu Strielka – Savino. Sutvarko Savino kapinaites. Savino kaimelyje aplanko vokietę, pavarde Brauer, kurios tėvai buvo atitremti iš Pavolgio. Pirmoji žygio diena – 10 km. Nakvynė ant Jenisiejaus skalaujamos stačios uolos.

Liepos 25 d. 9 diena. Antroji žygio diena – 14 km. Nakvynė ant Jenisiejaus kranto, šalia išnykusio Stepanovkos kaimo, kur gyveno lietuviai tremtiniai.

Liepos 26 d. 10 diena. Trečioji žygio diena – 21 km. MS dalyviams teko apeiti stačias uolas, besileidžiančias į Jenisiejų. Taip pat jie praėjo jau išnykusį Belokopytovkos kaimą, kur gyveno lietuviai tremtiniai. Vakare dalyviai pasiekė Zacharovkos kaimą.

Liepos 27 d. 11 diena. MS ekspedicijos dalyviai sutvarkė Zacharovkos kapines. Susitiko su Leonidu Serkunovu, kuris pasakojo apie lietuvių tremtinius. Vėliau lietuviai 20 km miškovežiu KRAZ vyko į Momotovo kaimą, kur įsikūrė saloje.

Liepos 28 d. 12 diena. Momotovo kapinių tvarkymas, po pietų - susitikimas su Kazačinskoje rajono administracija. Dalyviai apžiūrėjo vietos muziejų ir aplankė lietuvių tremtinį Algirdą Merkį.

Liepos 29 d. 13 diena. Krasnojarsko lietuvių bendruomenė organizavo dviejų metalinių kryžių gamybą, kuriuos ekspedicijos dalyviai pastatė Momotovo ir Piskūnovkos kaimuose. Dalyvavo Lietuvių bendruomenės nariai Saulius Sidaras, Gintaras Merkis ir kt. Iš Krasnojarsko atvyko trys kunigai, kurie pašventino pastatytus kryžius. Po to dalyviai išvyko į Krasnojarską.

Liepos 30 d. 14 diena. Diena Krasnojarske.

Liepos 31 d. Diena Maskvoje

Rugpjūčio 1 d. Grįžimas į Vilniaus traukinių stotį.

Jau dabar, kai MS dalyviai atsigavo po ekspedicijos ir įspūdžiai susigulėjo – šie kadrai bus rodomi per dalyvių pristatymus jų susitikimų su jaunimu metu. Taip prasidės vienas svarbiausių ir didžiausių jų misijos etapų - pristatymų visuomenei. Įprastai per metus įvyksta daugiau nei 100 susitikimų su jaunimu, kur dalinamasi emocijomis, patirtimi bei geru, pilietiškumo pavyzdžiu. Norėdami prisidėti prie projekto „Misija Sibiras“ įgyvendinimo, tai galite padaryti projekto paskyroje portale Aukok.lt 

Misija Sibiras“ - devintus metus labdaros ir paramos fondo „Jauniems" organizuojamas jaunimo pilietiškumą bei patriotiškumą ugdantis projektas. Nuo jo vykdymo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė dvylika jaunimo ekspedicijų, sutvarkiusių apie 100 lietuviškų kapinių ir susitikusių su ten gyvenančiais lietuviais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (255)