Anykščių rajono Staškūniškio pagrindinės mokyklos direktorius Algimantas Švenčionis piktinasi, kad gretimo Ukmergės rajono Žemaitkiemio mokykla jo mokinius persiviliojo pažadėjusi seną dviratį. Vien nuo rugsėjo 1-osios šešių auklėtinių netekusiai Staškūniškio mokyklai iškilo grėsmė iš pagrindinės tapti pradine.

Šiais mokslo metais į Staškūniškio pagrindinę mokyklą atėjo 30 vaikų, dauguma - 24 - buvo pradinukai.

Pedagogų teigimu, jų mokyklą turėjo lankyti ir 16 vyresniųjų klasių moksleivių, tačiau rugsėjo 1-ąją čia pasirodė vos 6 moksleiviai. Dar vasarą paaiškėjo, kad dešimt auklėtinių lankys kitas mokymo įstaigas, o trys šeštokai ir trys septintokai, porą savaičių pasimokę Staškūniškyje, praėjusią savaitę netikėtai perėjo į kitas mokyklas.

Mokyklos vadovo teigimu, tokioje dviprasmiškoje situacijoje jo vadovaujama įstaiga atsidūrė mokinių tėvams neatlaikius kaimyninių mokyklų gundymo.

"Įsivaizduojate, sykį mums su seniūnu lankant mūsų mokyklos mokinius, vienos šeimos tėvai - Birutė ir Vladas Ūsoriai - prasitarė, kad savo vaikų nebeleis į mūsų mokyklą, jie lankys Žemaitkiemio mokyklą. Sutuoktiniai paaiškino, jog viena šios mokyklos mokytoja jų vaikams padovanojo dviratį, kad šie pakeistų mokyklą, - tvirtino Švenčionis. - Kad būtų nors naują dviratį parūpinusi, o dabar keturiems vaikams - senas dviratis".

Jis teigė apie mokinių viliojimą girdėjęs ir iš jų pačių vaikų. Šie esą gyrėsi, kad Žemaitkiemio mokykla pažadėjusi jiems po seną kompiuterį. Kurklių seniūnas Algimantas Jurkus prisiminė Ūsorienę sakius, jog Žemaitkiemio mokykla mainais šeimai neva žadėjusi butą miestelyje, kad tik vaikai lankytų jų mokyklą.

LŽ paklaustas apie karą dėl mokinių Žemaitkiemio pagrindinės mokyklos direktorius Reimontas Devenis kategoriškai neigė užsiimąs mokinių viliojimu į savo ugdymo įstaigą - juoba tikino nežadėjęs ir nedalijęs už tai dovanųš

"Tiesa, vienas mūsų mokytojas anksčiau dirbo Staškūniškyje, tad jis ir papasakojo apie geras mokymosi sąlygas mūsų mokykloje, sakė, jeigu kada Staškūniškio mokykla bus uždaryta, mokinių visados lauks Žemaitkiemis", - teigė R.Devenis.