Bent jau toks įspūdis susidarė vilniečių šeimai, kurių vaikas bendroje savivaldybės sistemoje į darželį priimtas, tačiau darželis jo nepriima. Kitai šeimai nutiko dar keisčiau – jų vaikas iš sistemos visai dingo.

Savivaldybė sako, kad vaikas į darželį pateko, darželis nepriima

Kaip DELFI pasakojo vilnietė Tautvydė Andersen, patvirtinimą, kad sūnus pateko į sostinės darželį „Pakalnutė“, ji gavo maždaug prieš savaitę. Tai buvo tik trečias pagal prioritetus darželis, į kurį pretendavo, visgi geriau negu nieko.

„Sužinojau, kad dabar reikia nueiti į darželį ir parašyti patvirtinimą, kad tikrai į jį eisime. Šį pirmadienį taip ir padariau. Direktorė sakė, kad dar nemato viso vaikų sąrašo, nes sistema neatnaujinta, visgi prašymą parašyti leido. Tačiau po dviejų dienų direktorė man paskambino ir paaiškino, kad savivaldybė padarė klaidą, kadangi manė, kad jų darželis formuos dvi grupes, o iš tiesų ji bus tik viena. Todėl turėčiau ateiti ir parašyti prašymą, kad mano vaiką perkeltų į kitą darželį, kurio mes net nebuvome nurodę, nes jis yra mums toli nuo namų.

Pagalvojau, kad situacija keista. Kodėl tokius dalykus sprendžia darželio direktorė, kai priėmimo į darželius tvarką kuruoja savivaldybė? Įlindau į savivaldybės darželių sistemą ir radau, kad mano sūnus vis dar rodomas patekęs į minėtą darželį. Tuomet paskambinau į savivaldybę trumpuoju telefonu. Mane patikino, kad direktorė neturi galių man nurodyti rašyti prašymą į kitą darželį. Kai persakiau direktorės žodžius dėl grupių skaičiaus, mane nukreipė pas specialistus, kurie turėtų žinoti geriau. Gavau du telefonus, tačiau nė vienu jų kol kas prisiskambinti nepavyko. Pati šiuo metu esu ne Vilniuje, kadangi atostogaujame. Todėl ir skubėjau pirmadienį užpildyti prašymą darželyje, kad galėčiau ramiai išvažiuoti“, - aiškino moteris.

Pašnekovė neatmetė prielaidos, kad darželiai nesusitaria su savivaldybe dėl ikimokyklinukų grupių iškėlimo į mokyklas. Darželio direktorė tikino, kad jų grupė tikrai nebus iškelta, o savivaldybė linkusi jas visas iškelti ir taip atlaisvinti vietas naujiems darželinukams.

„Tačiau vis tiek nesuprantu, kodėl prašymą turiu pildyti ne sistemoje, o tiesiogiai darželyje. Susidaro įspūdis, kad šiandien patekti vaikui į darželį sudėtingiau nei įstoti į universitetą. Ten bent jau yra aiškūs priėmimo kriterijai, stojamieji balai, o čia – loterija. Man atrodo, kad savivaldybė turi savo sąrašus, o darželiai – savo. Ir jei tu esi paprastas žmogus, visiškai nesusigaudai“, - svarstė jauna mama.

Prieš mėnesį vaikas buvo beveik darželyje, po mėnesio jo net eilėje nebėra

Vilnietės Vilmos šeimai nutiko dar keistesnė istorija. Jau trejus metus moteris bando pakeisti darželį, kad jis nebūtų labai toli nuo namų. Mat ji nevairuoja, todėl kelionė visuomeniniu transportu į tą darželį trunka labai ilgai.

„Paskutinį kartą prašymą atnaujinome šių metų sausio 2 d. Pasiskambinusi gegužės mėnesį sužinojau, kad eilėje esame 19-ti, taigi šiemet pagaliau atsirado reali galimybė į jį pakliūti. Mat į darželius paprastai priimami 25 vaikai. Kai pažįstami draugai pradėjo gauti pranešimus apie vaiko priėmimą į darželį, o mes – ne, nuo liepos 1 d. bandžiau skambinti į savivaldybę dviem telefonais, bet niekas neatsiliepdavo, todėl nusiunčiau vyrą į savivaldybę pasiaiškinti situaciją.

Iš pradžių vyrui pasakė, kad mūsų vaikas net neužregistruotas, jo nėra sistemoje. Vyras tuomet man paskambino klausti, ar aš tikrai pildžiau prašymą. Patikinau, kad prašymą pati atnešiau į savivaldybę, vėliau tvirtinau jį elektroninėje sistemoje. Per trejus metus esu užpildžiusi ne vieną prašymą, tad tikrai žinau, kaip tai daroma. Galiausiai konsultantės pradėjo knistis popieriuose ir jį rado, tačiau pasakė, kad sistemoje jis neužregistruotas. Pribėgusi kita konsultantė tikino, kad tai greičiausiai informatikų klaida. Esą jei norime, skubos tvarka mus vėl gali užregistruoti. Tačiau vyrui taip ir nepaaiškino, ar atgausime buvusią vietą eilėje. Taigi užsirašiau pokalbiui pas specialistą, bet tai nėra taip paprasta – paskirtas laikas tik kitai savaitei“, - pasakojo moteris.

Kas protingesnis, tas pirmesnis?

Tuo tarpu vilniečiui Mariui savivaldybės darbuotojai tiksliai paaiškino, kodėl jo džiaugsmas, kad vaikas pateko į darželį, buvo pernelyg ankstyvas. Sostinės Viršuliškių mikrorajone su šeima gyvenantis jaunas vyras vaiką į du netoliese esančius darželius užrašė beveik prieš dvejus metus, kai šiam buvo vos trys mėnesiai.

„Pernai buvome išsigandę, kad atsiradus naujai elektroninei registracijos tvarkai, eilės bus sudaromos iš naujo, tačiau galiausiai buvo perkeltas mūsų pirminis prašymas, parašytas dar darželyje. Vėl nusiraminome, nes tikėjomės, kad per dvejus metus į darželį tikrai įmanoma patekti. Birželio mėnesį kaip tik ir gavome patvirtinimą, kad darželį turime, tad ramūs išvykome atostogauti. Grįžus po 2 savaičių mūsų laukė dovanėlė. Nors eilėje laukiančiųjų skaičius nepasikeitė, mes ne tik nebeįtilpome, bet kasdien pradėjome kristi žemyn. Šiuo metu viename darželyje esame treti už brūkšnio, kitame – 26-ti.

Bandėme aiškintis savivaldybėje, kas vyksta. Mums paaiškino, kad žmonės skubiai pradėjo deklaruoti savo gyvenamąsias vietas ir pasirodė, kad jie turi pirmumo teisę. O mes tik paprasta jauna šeima – nei socialiai remtini, nei daugiavaikiai. Taigi mums nieko konkretaus pasakyti negalėjo – gal pateksime į darželį dar šiemet, o gal kitais metais. O juk nuo rudens reikia išeiti į darbą. Kol kas mes vis dar laukiame, nežinia ko tikėdamiesi, tačiau greitai turbūt rajone teks kabinėti skelbimus, kad ieškome vaiką galinčios prižiūrėti močiutės“, - piktinosi vilnietis.

Savivaldybė už klaidas ir nepatogumus atsiprašinėja

Kaip DELFI paaiškino Neformaliojo švietimo poskyrio vedėja Kristina Cibulskytė, iš tiesų sistemos klaidų išvengti nepavyksta.

„Kadangi specialistės pastaruoju metu dirba padidintu darbo krūviu ir aptarnauja daugybę interesantų, per klaidą buvo sukurta viena nauja grupė Vilniaus lopšelyje-darželyje „Pakalnutė“.
Vilniaus miesto savivaldybė atsiprašo už įsivėlusią klaidą. Tėvams paslauga bus suteikta, nes Lazdynų mikrorajonui priklauso visi šiame rajone esantys lopšeliai-darželiai, todėl ši nauja grupė bus perkelta į Vilniaus lopšelį-darželį „Rytas“, iš ten iškėlus priešmokyklinukų grupę į Vilniaus Sausio 13-osios mokyklą. Pažymima, kad Vilniaus lopšelyje-darželyje „Pakalnutė“ sudaroma tik viena nauja grupė1,5-3 metų vaikams“, - teigė specialistė.

Kitas klausimas, ar šis atsakymas paguodė Tautvydės šeimą, kuri minėto darželio net nesirinko kaip esančio pernelyg toli nuo namų, taigi nepatogaus.

Už antrąją klaidą, dėl kurios į darželį užregistruotas vaikas iš sistemos tiesiog dingo, savivaldybė taip pat atsiprašo. Pasak K. Cibulskytės, šeima gali atstatyti buvusią eilę ir ji bus atstatyta.