Praėjusiais metais JAV ambasados iniciatyva startavusi Kultūros, švietimo ir lyderystės mainų programa (ExCEL) siūlo stipendijas, skirtas padengti vienerių akademinių mokslo metų JAV išlaidas. Ši programa yra skirta Lietuvos vidurinių mokyklų ir gimnazijų moksleiviams, ketinantiems mokytis 10-11 klasėje.

Atrinkti moksleiviai gyvens amerikiečių šeimose ir mokysis JAV mokyklose vienerius metus, o grįžę tęs mokslus kartu su klasės draugais. Pirmaisiais programos metais buvo atrinkti 4 moksleiviai. 2011-2012 metams bus skiriama 10 stipendijų.

„Tvirtai tikiu, kad švietimo mainai vidurinio lavinimo pakopoje yra ypač svarbūs kuriant abipusį supratimą ir ilgalaikius ryšius tarp žmonių. Galbūt, taip manau, nes būdama šešiolikos metų pati dalyvavau mainų programoje Prancūzijoje. Ši patirtis praplėtė mano suvokimą ir padarė ženklių teigiamų pokyčių mano gyvenime. Galvoju, kad šiandien daugelis vidurinių mokyklų ir gimnazijų moksleivių turi panašią patirtį,“- programos pristatymo metu pasakojo JAV ambasadorė Anne E. Derse.

Ji tikisi išplėsti ExCEL programą ir kitais metais sudaryti galimybes moksleiviams iš JAV atvykti mokytis į Lietuvą.

ExCEL programą administruoja „American Councils for International Exchanges“. Stipendijų gavėjai bus atrinkti taikant aukštus atrankos kriterijus, nustatytus „American Councils“. „American Councils“ vykdys programos dalyvių atranką spalio 23-24 d., Klaipėdoje, spalio 30-31 d. Kaune ir lapkričio 6-7 d Vilniuje. Susidomėję moksleiviai kviečiami registruotis atrankos testams.

ExCEl programą finansuoja privatūs rėmėjai ir JAV Vyriausybė. 2010 metais programą parėmė Lietuvos ir Amerikos įmonės, tokios kaip „Strategic Staffing Solutions“ ir „Fermentas“, taip pat privatūs asmenys – Amerikos lietuvis dr. Johnas Prunskis, prezidentas Valdas Adamkus ir ponia Alma Adamkienė.

Daugiau informacijos apie programą ir paramos galimybes rasite interneto svetainėje http://vilnius.usembassy.gov/.