„Kadangi mes stengiamės daug kalbėti savižudybės tema, kad ta tema nebūtų tabu, iš tikrųjų mums labai daug ir skambina. Mes kiekvieną dieną turime apie 12 pokalbių savižudybės tema“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė „Jaunimo linijos“ vadovas Paulius Skruibis.

Telefonu ir elektroniniais laiškais pagalbą teikiančios organizacijos vadovo teigimu, pernai „Jaunimo linija“ iš viso atsiliepė į daugiau 114 tūkst. skambučių.

„Prieš keletą metų mes turėjome tą problemą, kad mums galėjo prisiskambinti vienas iš 20, reikėjo 20 kartų bandytis skambinti į „Jaunimo liniją“, dabar ta situacija pasikeitė labai ženkliai. Praeitams metais atsiliepėme į vieną iš septynių skambučių, o šių metų pirmųjų mėnesių statistika rodo, kad jau mes atsiliepiame į vieną iš penkių skambučių“, - sakė P. Skruibis.

Anot jo, prieinamumą labiausiai didina išaugęs savanorių skaičius. Praėjusiais metais jų pritraukta ir apmokyta 124.

Tarp pagrindinių problemų, dėl kurių skambinama į jaunimo liniją, yra santykiai su mylimaisiais, draugais bei tėvais, patirta prievarta, seksualinės orientacijos klausimai.

„Seksualinė orientacija yra populiari tema, kasdien mes turime vidutiniškai po keletą tokių skambučių. Tai yra natūralu, nes paauglystėje, šiek tiek vėliau tie klausimai yra itin aktualūs - kai žmogus supranta, pripažįsta sau, kad jis yra ne tos dažniausios orientacijos, kad jis - ne heteroseksualios orientacijos. Tada kyla daugybė klausimų, daugybė jausmų, susiduriama su reakcija iš aplinkos. Mes čia esame tam, kad išklausytume, priimtume, kalbėtume su kiekvienu jo neteisdami, nebandydami pakeisti“, - BNS sakė P. Skruibis.

Kviečia nebijoti kalbėti

Prieš trejetą metų „Jaunimo linija“ galėjo atsiliepti tik į 1 skambutį iš 20, o šiandien atsiliepiama jau į 1 iš 6. Tokį pokytį didžiąja dalimi nulėmė rekordiškai išaugęs savanorių skaičius – jų praėjusiais metais pritraukta ir apmokyta net 124.

„Manau, kad „Jaunimo linijos” rageliuose glūdi tikroji mūsų visuomenės tiesa. Ten iškalbami tie sakiniai, kurių jums negali pasakyti jūsų vaikai, ten yra tai, ko partneriai negali vienas kitam pripažinti, ten yra atstumtų, įskaudintų žmonių ašaros – visa tai, ko mes, kaip visuomenė, kol kas dar nesame pasirengę girdėti. Ir nesiryžtame pasakyti vienas kitam. Dėl to man atrodo labai svarbu remti šios emocinės pagalbos tarnybos darbą. Savižudybės, alkoholizmas, patyčios, homofobija, įvairaus pobūdžio diskriminacija yra mūsų visų problema ir mes, kaip piliečiai, privalome už tai prisiimti atsakomybę. Vienas iš būdų – tapti „Jaunimo linijos” savanoriu arba remti jos veiklą finansiškai“, – pasakojo prie „Jaunimo linijos“ veiklos aktyviai prisidedanti Beata Tiškevič-Hasanova.

B.Tiškevič-Hasanova kartu su Andriumi Mamontovu ir „Jaunimo linija“ vykdo iniciatyvą „Nebijok kalbėti“. Šios iniciatyvos metu įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose rengiami atviri susitikimai. Juose aptariama, kaip pastebėti, kad artimajam yra sunku, ir ką tuomet daryti. Per kelerius metus surengta daugiau kaip 30 susitikimų skirtinguose miestuose. Šiais metais dar laukia susitikimai Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune.

Savanorius vadina didvyriais

Šių metų sausio–balandžio mėnesiais vidutiniškai 505 „Jaunimo linijos“ per mėnesį priimti skambučiai buvo susiję su savižudybės rizika. Vidutiniškai 293 kartus skambino nematydami gyvenimo prasmės, 112 – ieškojo paramos dėl įvairių priklausomybių.

Vis daugiau skambučių „Jaunimo linija“ sulaukia dėl patyčių problemos – per dieną dėl patyčių kreipiamasi vidutiniškai 4 kartus.

Jau antrus metu iš eilės vienos naujų savanorių grupės mokymus finansavo telekomunikacijų bendrovė „Tele2“. Vieną savanorį paruošti vidutiniškai užtrunka apie pusę metų, tai kainuoja 545 eurus.

„Jaunimo linijos“ savanoriai yra didvyriai, jie kasdien gelbsti jaunų žmonių gyvybes. Mums garbė prisidėti prie jų darbo“, – teigė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius.

„Jaunimo linija“ – viena didžiausių Lietuvoje veikiančių nemokamos emocinės paramos telefonu (8 800 28888) ir elektroniniais laiškais (www.jaunimolinija.lt/laiskai) tarnyba. Nuo 1991 metų veikiančioje tarnyboje emocinę paramą teikia daugiau nei 200 savanorių.