6 teisės studentų komandos tarpusavyje grūmėsi dėl stažuotės Europos Parlamente pas europarlamentarą Justą Vincą Paleckį. Šią teisę iškovojo Vilniaus universiteto penktakursės.

Studentai jautėsi “suvartyti” kaip obuoliai”

Finalo kovose varžėsi 6 iš dviejų studentų sudarytos komandos iš Mykolo Romerio (MRU) ir Vilniaus universitetų (VU).

Studentai teismui ruošėsi iš anksto žinodami bylos fabulą. Ieškovais ir atsakovais tapę teisės studentai teisme dėstė argumentus, grūmėsi teisminiuose ginčuose. Prieš konkursą komandos teismui turėjo pateikti ieškinius ir atsikirtimus į juos.

Šių metų „STart" tema - Europos Sąjungos (ES) teisės taikymas Lietuvos teisinėje sistemoje.

Konkurso globėju ir teismo pirmininku buvo Europos Bendrijų Pirmosios instancijos teismo teisėjas prof. habil. dr. Vilenas Vadapalas. Jis teisėjavo su 3 konkurso teisėjais tapusiais advokatais.

Vertinant bylų nagrinėjimo inscenizaciją atsižvelgta į teisinį pagrindimą, originalumą, retorikos įgūdžius bei etikos laikymąsi.

“Suvartė kaip obuolius”, - po kovos įspūdžiais dalijosi viena konkurso dalyvė, komentuodama teismo pirmininko pastabas. Kai kuriems studentams teisėjo rekomenduota daugiau dėmesio skirti ne fabulos pristatymui, o argumentams. Kitiems kliuvo už daiktinių įrodymų teikimą teismo metu, už teiginių, vietoje klausimų, vartojimą. Kartą V.Vadapalas dalyviams turėjo priminti laikytis etikos - teisme netrūko aršių įrodinėjimų ir ginčų.

Jaunieji teisininkai kaip įmanydami bandė demonstravo žinias ir iškalbą. “Atsakovų atstovai iškreipė argumentų išraiškos prasmę”, - ši vieno studento citata sulaukė gausiai susirinkusių teismo stebėtojų šypsnių.

Europos Parlamente stažuosis VU penktakursės

Pagrindinį „STart 2006" prizą - stažuotę Europos Parlamente - įsteigė Europos Parlamento narys Justas Vincas Paleckis. Jis atiteko VU Teisės fakulteto penktakursėms Neringai Mickevičiūtei ir Reginai Valutytei.

Merginos pasakojo ieškinį rašiusios apie 4 dienas. Iš viso pasiruošti konkursui jos turėjusios savaitę. Pasak jų, daugiausia laiko reikėję įsigilinti į ES Konkurencijos teisę, kurios joms netekę mokytis universitete.

Antrą ir trečią vietas užėmė MRU auklėtiniai. Antrą vietą laimėjusiems MRU ketvirto kurso studentams Mariui Tamošiūnui ir Liutaurui Lukošiui atiteko anglų kalbos kursai.

Trečios vietos laimėtojoms įteikti du 300 litų vertės čekiai teisinei literatūrai įsigyti.

Jaunoji karta atstatys teismų prestižą?

J.V.Paleckis DELFI sakė manantis, kad naujoji teisėjų ir teisininkų karta turėtų prisidėti prie Lietuvos teismų prestižo atstatymo, kuris, pasak europarlamentaro, pastaruoju metu šiek tiek smuktelėjęs.

Anot europarlamentaro, 2 savaičių vizitas į Europos Parlamentą studentėms bus įdomus ir naudingas. Jis pažadėjo, kad studentės susipažins ne tik su Europos Parlamentu, bet ir Europos komisija bei Europos taryba. Galbūt bus galimybė nuvažiuoti į NATO būstinę. Jis pažadėjo, kad merginos Briuselyje netinginiaus.

V.Vadapalas pasibaigus konkursui teigė, kad studentų kova buvusi gyvesnė nei daugelis teisminių ginčų tikruose teismuose.

“Aš įsitikinęs, kad Lietuvos teisininkai turi puikias profesines žinias ir jie taip pat puikiausiai gali dirbti tarptautinėse institucijose”, - kalbėjo Europos Bendrijų Pirmosios instancijos teismo teisėjas. V.Vadapalas pridūrė, kad konkurse dalyvavę studentai paliko labai gerą įspūdį ir galėtų puikiai atstovauti Lietuvai tarptautiniuose konkursuose.

“STart2006” - jau tradicija tapęs Europos studentų teisininkų asociacijos Lietuvos nacionalinės grupės (ELSA Lietuva) organizuojamas kasmetinis renginys. Anot rengėjų, Teisminio proceso inscenizacija, kaip priemonė mokyti studentus, jau seniai pripažintas ir yra efektyviausias būdas jungti teorines žinias ir praktiką.

Kalbinti studentai neslėpė, kad panašūs konkursai – puikus būdas atkreipti darbdavių dėmesį.