Šiais metais jaunųjų kalbos ir diskusijų virtuozų konkursą laimėjo 17-etė Dominika Perlinova iš Čekijos sostinės Prahos, praneša renginio organizatoriai.

Lietuvai vokiškame debatų konkurse atstovavo į konkurso pusfinalį patekusi Elena Živatkauskaitė iš Vilniaus licėjaus ir Mantė Bartusevičiūtė iš Vilniaus Žirmūnų gimnazijos.

Garbinga užduotis būti pagrindinio finalo žiuri nariu buvo patikėta taip pat ir Tarptautinių jaunimo debatų alumnui iš Lietuvos, dabar jau studijuojančiam Mindaugui Gudavičiui. Jis atstovavo Lietuvai praėjusių metų Tarptautiniame konkurso finale, kuris vyko Vilniuje.

Ginčo tema - ar reikia boikotuoti didžiuosius sporto renginius

„Ar didieji sporto renginiai turėtų būti boikotuojami dėl žmogaus teisių pažeidimų juos organizuojančiose šalyse?“ – šiuo klausimu penktadienį Budapešte varžėsi keturi geriausi debatininkai iš Vidurio ir Rytų Europos.

Finalinius debatus, vykusius pagal griežtas taisykles – 4 moksleiviai, 1 kontroversiškas klausimas, 24 minutės – Budapešto muzikos centre stebėjo apie 300 žiūrovų. D. Perlinova įtikinamai pasisakė prieš didžiųjų sportinių renginių boikotą dėl žmogaus teisių pažeidimų ir savo retoriniais gebėjimais sužavėjo žiuri.

„Smagiausia Tarptautiniame finale buvo pažinti tiek jaunų, inteligentiškų žmonių, kuriuos jungia tiek daug dalykų. Taip pat ir debatavimo menas bei įgytos retorinės kompetencijos man tikrai pravers studijose ir tolimesniame gyvenime“, - taip D. Perlinova komentavo savo pergalę.

Kelyje į Tarptautinių jaunimo debatų finalinius debatus ji, kaip ir kiti konkurso dalyviai, turėjo išmokti gerai išklausyti varžovus ir taikliai argumentuoti, taip pat laimėti regioninius atrankos turus bei nacionalinį finalą. Įveikę minėtas užduotis po du jaunuosius debatininkus iš Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Čekijos, Ukrainos ir Vengrijos gavo galimybę dalyvauti Tarptautinio finalo savaitės renginiuose Budapešte, kur jie gilino savo retorikos žinias bei mezgė naujus kontaktus.

Renginio globėjas - geriausias 2011 m. pasaulio futbolo teisėjas

Projektu Tarptautiniai jaunimo debatai siekiama skatinti intensyvias jaunuolių diskusijas aktualiais politinio ir visuomeninio gyvenimo klausimais. Debatai vokiečių kalba taip pat tobulina mokinių vokiečių kalbos žinias. „Gebėjimai debatuoti rodo demokratijos kokybę. Diktatūroje pasipriešinimas vyraujančiai nuomonei gali kainuoti gyvybę, tačiau demokratijoje žodžio laisvė yra vienas svarbiausių jos ramsčių“, – savo sveikinimo žodyje finalo metu pabrėžė Europos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas.

Debatininkus taip pat pasveikino ir geriausias 2011 metų pasaulio futbolo teisėjas Viktor Kassai, kuris buvo šio renginio globėjas. Darbo metu jam taip pat dažnai tenka diskutuoti su futbolininkais ir ginti savo sprendimą.

„Tarptautiniai jaunimo debatai – konkursas Vidurio ir Rytų Europoje“ yra Goethe‘s instituto, fondo „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“, Hertie fondo ir Centrinės užsienio švietimo sistemos valdybos (ZfA) projektas. Jis organizuojamas nuo 2005-ųjų metų, nuo to laiko jame jau dalyvavo daugiau nei 10.000 moksleivių iš 8 šalių. VII-asis Tarptautinis finalas finansuojamas iš Vokietijos federalinės užsienio reikalų ministerijos švietimo programos lėšų.

Vilniuje pernai vykusių VI Tarptautinių jaunimo debatų vokiečių kalba finalo informacinis partneris buvo naujienų portalas DELFI.