Kaip DELFI teigė Vaiko teisių apsaugos kontrolierės patarėjas Egidijus Meilus, nuo 22 iki 6 valandos be priežiūros siūloma neleisti palikti ir paauglių, jei jiems nėra 14 metų.

E.Meilaus teigimu, šiuo metu įstatymas yra derinamas suinteresuotose institucijose. Jei įstatymo projektui bus pritarta, už jo nesilaikymą tėvams grės administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

„Reglamentuoti, iki kokio amžiaus vaikai negali būti palikti namuose vieni - teisinga, tačiau jei bus akcentuojamos tik baudos už vaikų nepriežiūrą, niekas nesikeis. Tvarkingų tėvų vaikai balose neskęsta, o asocialiems tėvams, kurie nesirūpina vaikais – dėk kiek nori baudų, niekas nepasikeis, be to jie neturi iš ko tų baudų susimokėti“, - DELFI teigė Tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas.

Jo nuomone, mokyklinio amžiaus vaikas jau yra pakankamai savarankiškas pabūti vienas.

„Prisimenu savo dukrą, kurios mokykla visai šalia namų. Pirmoje klasėje ji savarankiškai pareidavo namo, atsirakindavo duris, sulaukdavo vyresnių brolių, o dar už poros valandų sulaukdavo mamos ir tikrai nebuvo jokios bėdos. Tačiau, formaliai žiūrint, (jei būtų pritarta nuostatai nepalikti vaikų iki 10 metų vienų-DELFI) aš būčiau tikras nusikaltėlis, kad mano vaikas buvo likęs be suaugusiųjų.

A.Murauskas atkreipė dėmesį į konkretaus vaiko savarankiškumą, o neturintiems kur palikti mažų vaikų siūlė kooperuotis: „ Galima prašyti kaimynų, senelių ar draugų pagalbos, jei esi privestas vaikus palikti vėliau vakare. Jei yra problema, ieškai jos sprendimų“.

Tėvų forumo pirmininkas prisiminė, kaip po ilgo vaikų auginimo su žmona ryžosi pirmą kartą nueiti į kiną – paliko visus vaikus prižiūrėti vienas kitą.

Mobilusis telefonas visą laiką buvo po ranka – jei kas bėgsim iš kino, kurį, žinoma, iš tiesų žiūrėjome kaip ant adatų. Bet viskas baigėsi gerai ir taip mes pamažu plėtėme jų savarankiškumo ribas. Šiuo atveju, formaliai žiūrint, mes taip pat būtume pripažinti nusikaltėliais, nes nepilnamečius vaikus palikome vienus namuose“.

Paklaustas, ką konkrečiai galėtų padaryti valstybė, užtikrindama, kad, kaip siūlo Vaiko apsaugos teisių kontrolieriaus įstaiga, tėvams būtų suteikiama galimybė dirbti lanksčiu darbo grafiku, A. Murauskas sakė, kad nieko.

„Nieko ir nereikia daryti, nes rinkoje natūraliai viskas susidėlioja. Kiekvienas darbuotojas žino savo situaciją ir renkasi tokį darbą, kokį gali rinktis. Apie kokį darbo lankstumo užtikrinimą galime kalbėti, jei yra nepertraukiama gamyba? Natūralu, kad kai yra pamaininis darbas, viena pamaina būna iš ryto, kita po pietų. Nemanau, kad darbdavys vienišoms mamoms gali suorganizuoti darbą dieną, o pilnai šeimai – tik naktines pajamas“, - sakė Tėvų forumo vadovas.

Jo nuomone, protingas darbdavys pats mąsto, kaip sukurti savo darbuotojui geras darbo sąlygas, kad jis nepervargtų ir našiai dirbtų, tad iš šalies reglamentuoti būtų dirbtina.

„Valstybinėse įmonėse, kur neatsižvelgiama į darbo efektyvumą, gal ir reikia reglamentuoti, bet privačiame sektoriuje, manau, kiekvienas protingas darbdavys saugo savo darbuotoją, sudarydamas jam pačias geriausias darbo sąlygas, kad darbo efektyvumas būtų kuo aukštesnis“, - įsitikinęs A. Murauskas.

Didžiojoje Britanijoje ir JAV be priežiūros negalima palikti vaikų iki 12 metų amžiaus. Latvijoje pasirinkta 7 metų amžiaus riba. Kitose šalyse tikslus amžiaus cenzas nenustatytas, tačiau reikalaujama pakankamos vieno palikto vaiko brandos.