Kaip penktadienį pranešė LNK televizijos laida „Labas vakaras, Lietuva“, Norvegijoje likusi Gražina Leščinskienė savo septynmečio sūnaus Gabrieliaus nematė jau kelis mėnesius. Globos teises apribojusi vaiko teisių tarnyba „Barnevernet“ neleido jiems susitikti ir per Velykas, kad berniukas neišsiduotų, kur su globėjais gyvena ir motinos šeima nebandytų jo vėl pagrobti.

Tokio likimo bijodama lietuvė Kristina ryžosi nelaukti Norvegijos teismo sprendimo ir pagrobusi savo sūnų iš mokyklos sėkmingai jį parsivežė į Lietuvą. Norvegijoje berniukas iš šeimos buvo paimtas dėl neva patirto smurto ir jau metus gyveno pas globėjus. Mama jį galėdavo pamatyti kartą per mėnesį, o po kelių savaičių teismas turėjo spręsti dėl tolesnės globos. Tačiau pabijojusi nepalankaus sprendimo moteris kruopščiai suplanavo pagrobimą, pasiėmė vaiką iš mokyklos ir automobilių per Švediją, Daniją, Vokietiją ir Lenkiją parvyko į tėvynę.

„Ačiū Dievui, mūsų niekas niekur nestabdė, niekur „neužkliuvome“, važiavome ramiai pagal visas taisykles“, – sakė Kristina.

Grįžusi moteris pati prisistatė policijai ir baiminasi, kad Lietuva su vaiku ją išsiųs atgal, jei Norvegija to pareikalaus.

„Policija nėra informuota, nieko nežino, kol kas laukiame, kaip bus. Teismas vyks vis tiek, nors ir be mūsų. Bijau, kad jie tada gali pradėti imtis kažkokių veiksmų. Pavyzdžiui, reikalauti mūsų iš Lietuvos“, – baiminosi moteris.

Žinių apie paiešką neturi

Kriminalinės policijos biuro vadovas Rolandas Kiškis aiškina, kad Lietuva neturi jokių žinių apie paskelbtą berniuko tarptautinę paiešką, todėl pareigūnai kol kas neketina informuoti užsienio kolegų, kad Norvegų globotas berniukas – jau Lietuvoje.

„Kol kas mes tokios iniciatyvos patys nesiimame, nėra paskelbta ir paieška, tokie sprendimai nepriimti. Jei iš Norvegijos gausime (pranešimą – DELFI), kad paieška paskelbta, informaciją, kokią mes turime ir gausime, pateiksime“, – sakė R. Kiškis.

Politikai ragino Lietuvą imtis ir pas globėjus Norvegijoje gyvenančio Gabrieliaus tarptautinės paieškos, nes Gabrieliaus močiutė pareiškė norą globoti anūką Lietuvoje. Ji net kreipėsi į Rokiškio pareigūnus, tačiau policija ieškoti Gabrieliaus neketina.

„Ta situacija, mūsų manymu, taip, yra žinoma. Vidaus reikalų ministras apie tai kalbėjo, mes esame tos pačios nuomonės, kad ši problema turėtų būti sprendžiama diplomatiniu būdu, valstybiniu lygmeniu. Kol kas jokių aktyvių veiksmų nesiimame“, – patikino R. Kiškis

Per pastaruosius metus Norvegijoje atimtus vaikus pagrobė ir parsivežė net kelios lietuvių šeimos. Kol kas dar nėra nė vieno atvejo, kad atsakingos Norvegijos tarnybos būtų pareikalavusios Lietuvos pradėti teismus ir grąžinti lietuvius globai į Norvegiją.

Jei tokių reikalavimų nekeliama, o tarnybos įvertina, kad sąlygos vaikui augti Lietuvoje yra geros, jis ir lieka gyventi tėvynėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (951)