„Nepritariu apribojimams, kuriuos siekia įvesti Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Kai visas pasaulis stengiasi ne riboti, o padėti žmonėms sėkmingai žengti pasirinktu keliu, laikomės kitos krypties. Aišku, studijos tikrai yra sunkus darbas, tačiau tiems studentams, kurie nori mokytis, turime ištiesti ranką ir padėti pasiekti sėkmę. Ne riboti, bet padėti įgalinti savo tikslus“, – sakė jis.

A. Monkevičius prieštarauja ir ministerijos raginimui aukštosioms mokykloms įsivesti minimalų stojamąjį balą.

„Absoliuti dauguma mūsų studentų į universitetą įstoja su aukštais balais. Kartais nesuprantame, apie ką kalbame. Dažniausiai – vos apie kelis žmonės, kurie mokyklą baigė anksčiau, tačiau tik dabar suprato norintys studijuoti. Ar mes turėtume jiems suteikti tokią galimybę (daugeliu atveju, suteikti antrą progą tapti sėkmingais), ar atstumti? Mes manome, kad ministerija yra šiek tiek paklydusi. Ji nutolsta nuo bendros aukštojo mokslo erdvės Europoje, kai kokybė suprantama ne kaip elito mokymas, bet kaip dėmesys kiekvienam žmogui. Ypatingai – iš socialiai jautrių grupių“, – pastebėjo jis.

Sprendimai priimami skaldant visuomenę

Anot jo, Lietuva yra jauna demokratijos šalis, tad mums šiek tiek trūksta strateginio mąstymo ir įžvalgų.

„Toks mąstymas yra būdingas Skandinavijos šalims – žiūrėti šiek tiek į priekį, su atsakomybe siekti visuomenei svarbių tikslų. Tik skirdama dėmesį kiekvienam žmogui šalis gali būti sėkminga.

Kalbant apie instrumentus, kaip to pasiekti, pastebiu, kad mums trūksta viešosios politikos meistriškumo. Tai reiškia gebėti pažinti įvairias suinteresuotas šalis, įtraukti jas į dialogą. Deja, matome, kad ir daugeliu atveju sprendimai priimami ne dermės linkme, bet šiek tiek skaldant visuomenę. Laimi tik stipresni“, – pastebėjo jis.

Pasisakė apie D. Pavalkį

Paklaustas, ką mano apie Darbo partijos siūlymą šalinti dabartinį ŠMM ministrą Dainių Pavalkį, A. Monkevičius sakė kol kas nenorintis to komentuoti: „Tai yra politiniai klausimai“.

„Esu buvęs ministru ne vienoje vyriausybėje. Manau, kad turėtume būti korektiški ir nevertinti kolegų darbo. Labiau norėčiau kalbėti apie konkrečius dalykus. Ribojimai, bandymai tokiu būdu kelti mokslo kokybę Lietuvoje yra klaida, bet tai, koks bus ministro likimas, spręs politikai.

Manau, kad vienas ministras be politinio palaikymo, Vyriausybės tikrai nieko negali. Mano manymu, reikėtų kalbėti bendrai apie ŠMM, apie švietimo politiką, kurioje mano minėti klausimai turėtų būti keliami atsakingiau. Nesvarbu, koks ministras bus, tikiuosi, kad pavyks labai dalykiškai bendrauti, kartu kurti sistemą, kuri įgalintų žmones sėkmei. Manau, kad reikėtų daugiau pokalbių, geranoriškumo. Sakyčiau, kad net keliamas klausimas, kad neva Lietuvoje yra per daug aukštųjų mokyklų, lengviau būtų išspręstas ne skaldant, o bendradarbiaujant“, – sakė A. Monkevičius.

Išskyrė du svarbiausius darbus

Paklaustas apie svarbiausius darbus, kuris jis pats žada padaryti, naujasis MRU rektorius teigė, kad svarbiausia kol kas – sėkmingai tęsti tai, kas jau suplanuota.

„Tai – labai sudėtingi ir imlūs darbai, kurie pirmiausia yra susiję su mokslo tarptautinio mobilumo centru, kuriame yra kuriama labai daug laboratorijų. Pasinaudodami savo partnerių iš Europos ir Azijos gerąja patirtimi bandome į juos perkelti socialines technologijas. Paversti jas inovacijomis, kurios tarnautų mūsų verslui, viešajam sektoriui. Šis laboratorijų tinklas startuoja jau vasaros pabaigoje, bet mokslininkai tose srityse jau dirba, vyksta pasiruošimo darbai. Šia socialinių inovacijų kryptimi mes ketiname judėti su dideliu pagreičiu.

Kitas darbas – studentų karjeros modelio išvystymas ir jo įdiegimas. Idėja paprasta – studentams, kurie į universitetą įstojo būdami motyvuoti, turime sudaryti galimybes kaip galima geriau pažinti savo gebėjimus ir talentus. Tai turime užtikrinti nuo pat pradžių – padėti sumodeliuoti jiems tinkančią studijų programą ir paaiškinti, ko reikia šiuolaikiniams darbdaviams, kreipti studentus link praktinių dalykų. Planuojame ir studentų praktikas organizuoti kitaip nei iki šiol – raginti juos vystyti tuos įgūdžius, kurių reikia šiandieninei sėkmei, ne tik specialybės dalykui. Pavyzdžiui, mokytis kalbų, verslumo, gebėjimo dirbti komandoje, spręsti problemas. Sieksime tokio rodiklio, kad 90 proc. mūsų universiteto absolventų džiaugtųsi sėkminga karjera“, – sakė A. Monkevičius.

Buvo išrinktas vienbalsiai

DELFI primena, kad naująjį rektorių penkerių metų kadencijai MRU Taryba vienbalsiai išrinko balandžio 8 d.

Socialinių mokslų daktaras A. Monkevičius yra MRU Politikos ir vadybos fakulteto dekanas, buvęs švietimo ir mokslo ministras XI, XII ir XIV vyriausybėse, Seimo narys 2000 – 2004 ir 2004 - 2008 metais.

Pastarąjį kartą A. Monkevičius Seimo rinkimuose su Krikščioniu partija dalyvavo 2012-aiais, tačiau nesėkmingai.

Iki šiol MRU vadovavo profesorius daktaras Alvydas Pumputis.