Nors originalus įrašas, kuriame pristatomas uždavinys, publikuotas prieš maždaug metus, pastaruoju metu juo imta dalintis itin aktyviai.

Iš viso vien feisbuke jis jau sulaukė daugiau nei 3 milijonų pasidalijimų ir kone 300 tūkst. mygtuko „patinka“ paspaudimų. Dar keliasdešimt tūkstančių internautų juo dalijasi kituose soc. tinkluose.

„Tai trumpas intelekto testas. Pasidalink, jei supratai užduotį“, – ragina įrašą publikavusios bendruomenės nariai.

DELFI siūlo pabandyti išspręsti matematinę mįslę ir Jums:

Aiškina, kad jei gali išspręsti užduotį, tavo IQ – 150

Tikinama, esą kiekvienas, kuris supranta šią užduotį jau gali pasigirti turintis bent 150 balų intelekto koeficientą, tačiau tuo tikrai galima abejoti.

Paprastai IQ testai sudaromi iš daugybės klausimų tam, kad duomenys būtų kuo tikslesni, tad tai, kad žmogus teisingai atsakė į vieną klausimų, tikrai neįrodo jo aukšto intelekto.

Maža to, 150 balų IQ gali pasigirti tik labai nedidelė žmonių dalis. Vidutinis įvertinimas intelekto teste – maždaug 100 balų.

Paaiškino, ką rodo aukštas IQ

„Didžioji masė žmonių – apie 66-68 proc. – priklauso statistiniam vidurkiui ir nėra labai nuo jo nutolę. Jie surenka 85-115 taškų. Tai normalus vidutinis intelektas.

Kuo toliau į kraštus, tuo mažesnis procentas žmonių: apie 15 proc. žmonių intelektas aukštesnis už vidutinį, 15 proc. – žemesnis už vidutinį. Patys kraštai – 2 proc. – tai 1-2 žmonės iš 100, turintys labai didelius arba labai mažus koeficientus“, – DELFI anksčiau yra aiškinęs Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Bendrosios psichologijos katedros lektorius Kęstutis Dragūnevičius.

Jo teigimu, psichologai daug ginčijasi, kas yra intelektas – jie nesugeba pateikti vieningo visus tenkinančio apibrėžimo. Dažniausiai apibrėžimai kalba apie abstraktų mąstymą, mokėjimą mokytis ir adaptuotis prie aplinkos.

„Protiniai gebėjimai labiausiai susiję su akademine veikla – akademiniu mokymusi. Kai kurie naudoja sąvoką akademinis intelektas. Tai – sugebėjimas spręsti mokyklinio ar universitetinio tipo užduotis. Tai gebėjimai, kurie reikalingi abstraktesniam mąstymui bei akademiniam mokymuisi. Šalia yra kiti įgūdžiai: praktinis intelektas, socialinis intelektas, emocinis intelektas. Tai – sugebėjimas bendrauti – gali pas žmogų būti nedidelis akademinis intelektas, bet geras emocinis, socialinis intelektas. Vadinasi, jis sugeba gerai suprasti kitus žmones, moka juos paveikti, bendrauti, gerai sugeba nuskaityti socialines situacijas“, – ką reiškia, kai sakome, kad žmogus yra aukšto intelekto, aiškino jis.

Pasidalijo atsakymu

Savo ruožtu matematikai netruko su paaiškinimais, kad ši sparčiai populiarėjanti matematinė mįslė iš tiesų – visiškai nesudėtinga. Išspręsti ją galima labai paprastai.

Tereikia iš pirmojo eilutėje parašyto skaičiaus atimti antrąjį – tai bus pirmasis atsakymo dėmuo. Antrasis – pirmo ir antrojo skaičiaus suma.

Taigi ir sąlygoje 6+4=210, gauname būtent šią sumą (6-4=2; 6+4=10, tad bendras skaičius 210).

Kitas pavyzdys – 15+3=1218. 15-3=12; 15+3=18, taigi ir atsakymas yra 1218.

Kaip suprasti užduotį, plačiau paaiškinta čia: