Egzaminų užduotys buvo platinamos per tarpininkus, jas išskaidant. Pasak abiturientės, vieno egzamino paketo kaina Vilniuje siekia 80 tūkst. litų.

„Egzaminų užduotis maketuoja Nacionalinio egzaminų centro (NEC) Egzaminų skyriaus vedėja, spausdina ir pakuoja NEC Logistikos sektoriaus technikės, kurios saugoti tarnybines paslaptis yra įsipareigojusios darbo sutartimi. Tai reglamentuota jų pareiginiuose nuostatuose“, - DELFI per savo atstovą sakė NEC direktorius Vidmantas Jurgaitis.

Egzaminų užduotis autoriai rengia pagal autorinio darbo sutartis. Taip pat pagal autorinio darbo sutartis recenzuoja recenzentai. Visi jie prieš pradėdami darbą deklaruoja, kad dėl to neturės privačių interesų konflikto.

„Autorine sutartimi tiek autoriai, tiek recenzentas įsipareigoja nepaviešinti egzaminų užduočių turinio anksčiau laiko“, - pabrėžė V.Jurgaitis.

Jo pavaduotojas Raimundas Zabarauskas nebuvo toks atviras. Jis teigė, kad šiuo metu vyksta tyrimas (jį atlieka komisija, todėl jis nėra ikiteisminis, kurių duomenis draudžia skelbti įstatymas – DELFI), kuris neleidžia jam nieko komentuoti.

„Pateikite visus klausimus raštu. Jums bus atsakyta per nustatytą terminą“, - uždavus elementarų klausimą, kuri tiksliai spaustuvė spausdina egzaminų užduotis, ir kokie asmenys parengė šių metų Lietuvių kalbos testą, sakė R.Zabarauskas.

Kaip praneša 5 kanalas, vilnietė turinti žinių, kad egzaminų užduočių blankus platino ir pati Švietimo bei mokslo ministerija.

Abiturientė sakė, kad tokią informaciją pranešė savo artimiesiems, o šie kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), tačiau tarnyba atsisakė šiuos faktus tirti.

STT atstovas spaudai Bernardas Gailius DELFI sakė, kad STT priima ir patikrinimus arba ikiteisminius tyrimus atlieka pagal visus gautus pranešimus ar nusiskundimus. „Šio konkretaus abiturientės įvardinto atvejo kol kas dar negalime komentuoti, tačiau dėsime visas pastangas, kad tai būtų išaiškinta“, - sakė B.Gailius.

Švietimo ir mokslo ministro Remigijaus Motuzo nuomone, kad informacija nutekėjo Nacionaliniame egzaminų centre spausdinant užduotis įmanoma tik teoriškai.

„Kaip įmanomas variantas Egzaminų centras yra, bet aš niekada netikėsiu, kad užduočių rengėjai galėjo jas nutekinti. Rengti užduotis yra prestižo reikalas. Užduočių sudarytojai kompleksiškai žiūri į savo darbą, yra patyrę, dėstę, stažavęsi kituose egzaminų centruose“, - DELFI sakė ministras.

R.Motuzo nuomone, galimi tik trys informacijos nutekėjimo šaltiniai – Nacionalinio egzaminų centro spaustuvė, kelias nuo Vilniaus iki konkrečios savivaldybės ir trečias variantas - ar vokas su užduotimis nebuvo atplėštas pakeliui nuo savivaldybės iki mokyklos.

„Žinoma, kažkurioje stadijoje kažkoks konkretus žmogus buvo nesąžiningas“, - pripažino politikas, penktadienė paskelbęs, jog valstybinį lietuvių kalbos testo brandos egzaminą abiturientams birželio 9 dieną reikės perlaikyti.

Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus Vidmanto Jurgaičio skaičiavimais, vien pakartotinio egzamino užduočių rengimas ir spausdinimas kainuos iki 20 tūkst. litų.