Panevėžio mieste šiuo metu yra 32 vaikų lopšeliai-darželiai. Pasak miesto savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vyriausiosios ekonomistės Ilonos Meilūnienės, šiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose iš viso yra 278 grupės, jas lanko 4237 vaikai. Visi jie - ne jaunesni negu vienerių metų - nesulaukę šio amžiaus į lopšelius nepriimami. Ikimokyklines ugdymo įstaigas lankančių pačių mažiausiųjų - lopšelinukų - yra 780.

Šią savaitę Vyriausybė patvirtino Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo plėtros 2007-2012 metų programą, joje numatyta Lietuvoje steigti ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kuriose vaikai bus prižiūrimi nuo pat gimimo. Priešmokyklinį ugdymą numatoma įteisinti kaip savarankiškąją savivaldybių funkciją. Tikimasi plėsti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pasiūlą, ypač kaimuose.

Universalūs centrai

Programoje teigiama, jog tam ketinama panaudoti renovuotų kaimo mokyklų patalpas - jos turėtų tapti universaliais daugiafunkciniais centrais, kuriuose galėtų būti organizuojamas ikimokyklinis, priešmokyklinis, neformalusis vaikų švietimas, vaikų priežiūra dieną, neformalusis suaugusiųjų švietimas.

Vykdant švietimo įstaigų tinklo pertvarką, jau yra uždarytų mokyklų. Manoma, jog renovavus, sutvarkius pastatą, jame gali atsidaryti darželis, lopšelis, priešmokyklinė grupė, taip pat prailgintos dienos grupė po pamokų. Pastate galėtų atsirasti salė, skirta ne tik vaikų, bet ir visos bendruomenės reikmėms.

Reikės milijonų

Šiai programai per 2007-2012 metus įgyvendinti iš valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų reikės daugiau nei 200 milijonų litų. Tikimasi, jog programą realizavus didės ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo prieinamumas, kokybė bei veiksmingumas.

Iki 2012 metų ketinama įsteigti 96 tokius centrus, renovuoti 60 ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Taip pat numatyta ikimokyklinio ugdymo ir kitose švietimo pagalbą teikiančiose įstaigose įdarbinti 500 socialinių, specialiųjų pedagogų, mokytojų padėjėjų ir kitų specialistų.