DELFI pasidomėjus, ką sakytų darbuotojui, kuris dėl šalčių pasiprašytų laisvos dienos, nes negali be priežiūros palikti atžalų, Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacijos prezidentas Rimvydas Jasinavičius minėjo du variantus.

„Jeigu žmogaus darbas nesusijęs su būtinu technologiniu procesu, jam pasakyčiau, kad šiandien neina į darbą, šiandien neapmokėsiu ir viskas – spręsk savo šeimos problemas. Jeigu darbas nepertraukiamas ir darbuotojas negali sėdėti prie konvejerio, būsiu priverstas žmogų atleisti iš darbo, kad jis pasiieškotų kito, kuriame galėtų geriau derinti darbo ir šeimos reikalus”, – buvo atviras Mykolo Romerio universiteto profesorius.

Verslininkų darbdavių konfederacijos atstovas kritikavo siūlymą įstatymu įtvirtinti nuostatą neleisti tėvams be priežiūros palikti vaikų iki 7 arba 12 metų amžiaus. Profesoriaus nuomone, tai akivaizdus pavyzdys, kaip neatsakingai priimami žmonėms svarbūs sprendimai.

„Jeigu mūsų politikai gali įvairiais būdai išsidirbinėti ir už tai neatsakyti, jie ir toliau išsidirbinės. Šiuo atveju, jie mato vieną medalio pusę – kad vaikai iki 12 metų amžiaus neliktų be priežiūros ir jiems nekiltų grėsmė. O kita medalio pusė? Kaip per tą laiką generuoti šeimai reikalingas pajamas?” – klausė darbdavių konfederacijos vadovas.

Kas tėvams kompensuos neuždirbtas pajamas?

R. Jasinavičiaus įsitikinimu, kiekvienas valdžios sprendimas turi būti užtikrintas atitinkamais ištekliais. „Jeigu valdžios atstovai lieps tėvams ne dirbti, o žiūrėti vaikus, tegu kompensuoja tėvams neuždirbtas pajamas. Kas – darbdaviai – turi už tai mokėt?” – klausė DELFI pašnekovas.

Už valandas, kurias tėvai bus įpareigoti prižiūrėti vaikus, R. Jasinavičiaus įsitikinimu, turėtų kompensuoti valstybė.

„Tai būtų pašalpa už tėvų atitraukimą nuo darbo. Jei atitrauki nuo darbo – apmokėk. Jei politikai priims tokį sprendimą, reikš, kad turi pinigų. Kodėl mes už juos turime rūpintis? Mano paprasta logika – jeigu ministerija reikalaus, turės už tai apmokėti ir viskas. Kitaip tai vadins apiplėšimu, darbdavių apvogimu arba neįgyvendinamo įstatymo imitavimu: visi sakys, kad prižiūri vaikus, o iš tiesų tuo metu atliks darbo pareigas”, – sakė darbdavių konfederacijos vadovas.

Atsakomybė už vaikus yra normalus dalykas, bet R. Jasinavičiaus žodžiais, pririšti tėvus prie vaikų jų darbo metu būtų neteisinga.

Psichologai: 10 metų vaiką jau reikia pratinti prie vienatvės

Psichologai nesutaria, kokio amžiaus vaikai jau gali pabūti vieni. Vienų teigimu, be tėvų galima palikti 7 metų, kitų – tik 12 metų vaiką, nes šiame amžiuje vaikas pradeda gebėti atpažinti pavojingą padėtį ir tinkamai į ją reaguoti.

Specialistų nuomone, dešimtmetį jau reikia pratinti pabūti vieną, tačiau iš pradžių palikti neilgai, iki pusvalandžio.

Svarbu, kad vaikas nebijotų ir norėtų likti vienas, didžiuotųsi, kad tėvai gali juo pasitikėti. Tačiau, kaip įspėja psichologai, vaiko palikimas negali būti bausmė.

Palikti vaiką vieną kelias valandas rekomenduojama ne anksčiau, nei nuo 12 metų, o vėlai vakare nuo 15 metų amžiaus.