ISIC moksleivio ir studento pažymėjimus, suteikiančius nuolaidų Lietuvoje ir užsienyje, įsigyti siūlyta parodoje „Mokymasis. Studijos. Karjera 2010“. Kaip pasakojo Lukas, prie ISIC stendo priėjusiai moksleivei draugei reikėjo užpildyti anketą. Joje įrašydama gimimo datą mergina save „pasendino“ – nurodė esanti 3 metais vyresnė ir taip tapo pilnamete.

Pasak Luko, ISIC pažymėjimų gamintojai draugės paprašė parodyti dokumentą, tačiau mergina jo neturėjo. Tai nesukliudė išduoti ISIC.

„Tai pats lengviausias kelias tapti pilnamečiu, nieko nereikia padirbinėti“, - stebėjosi moksleivis. Pasak jo, ISIC pažymėjimo draugei prireikė norint patekti į klubą. Beje, pažymėjimą gavusi mergina dovanų gavo kvietimą į klubą.

ISIC atstovė: visą laiką yra žmogiškasis faktorius

„Studijų parodoje ISIC išdavinėjome, tačiau dėl tokios situacijos labai abejočiau. Jeigu mūsų paprašo, jokiu būdu tokių atvejų negali būti, bet visą laiką yra žmogiškasis faktorius – visada gali būti klaida, arba, tarime, kažkas užkalbėjo dantį. Žmogiškos klaidos gali egzistuoti, tačiau šiaip mes prašome pateikti dokumentą, pagal kurį mes tiesiog nurašome gimimo datą“, - aiškino „ISIC Lietuva“ vadovė Erika Zenkevičiūtė.

Pasak E. Zenkevičiūtės, studijų mugėje ISIC sulaukė didžiulio moksleivių ir studentų susidomėjimo. Tarptautinį moksleivio pažymėjimą ISIC galima įsigyti nuo 12 metų, pažymėjimą su banko kortele – nuo 14 m. su tėvų sutikimu.

„ISIC išduodame tik pagal dokumentą. Kadangi studijų parodoje „balaganas“, gali būti, kad kažkas sugalvojo apgauti, pameluoti kažkokiu būdu. Mes iš akių negalime nuskaityti, tai melagis, ar ne“, - kalbėjo E. Zenkevičiūtė.

ISIC atstovės teigimu, paprastai gaminant pažymėjimą prašoma pateikti mokyklos išduotą mokinio pažymėjimą arba mokyklos pažymą su parašu ir antspaudu, kad žmogus mokosi būtent toje mokykloje.