O padėtis išties beviltiška. O.Ovčinikovos dukterėčia Jurgita, jauna mama, neseniai susirado darbą vienoje "Iki" parduotuvių Žirmūnuose. Regis, viskas buvo suplanuota: darbas netoli namų, mokykla – taip pat. Išleisti vyresnėlį į pirmą klasę nebus sunku, o mažąją Kamilę, trejų metų dukrytę, prižiūrės močiutė.

Tačiau močiutę ištiko infarktas. Apie 70 metų senolė nebepajėgia prižiūrėti mažo vaiko. Teko skubiai ieškotis vaikų darželio arčiau namų. Bet veltui. Į penkias Žirmūnų ir aplinkinių rajonų ugdymo įstaigas paduoti prašymai, ir nė vieno teigiamo atsakymo. Vaikų grupės perpildytos, mažosios priimti niekas negali.

"Visų darželių vedėjos sako, kad reikėjo prašymus dėl vaiko paduoti prieš metus. O dabar juose vietų nėra. Mums siūlo vaiką vežti iš Žirmūnų į Lazdynus, įsivaizduojate? Į kitą miesto galą! Gal ir nuvežtume, jei vaiko mama nedirbtų parduotuvėje. Darbas ten nuo 7 val. ryto, o dar reikia išleisti į mokyklą kitą vaiką. Vyras nepadeda. Tiesiog neįmanoma", – guodėsi O.Ovčinikova. Po pokalbio apsiverkė

Paskutinė dukterėčia besirūpinančios O.Ovčinikovos viltis buvo savivaldybės Švietimo skyrius. Moteris tikėjosi, jog skyriui vadovaujantis J.Skestenis pajėgs įsigilinti į jos bėdą ir padės rasti būdų, kaip ją išspręsti

Regis, tokia būtų valdininko, gyvenančio iš mokesčių mokėtojų pinigų, pareiga. Tačiau gyventoja tikina suklydusi.

"Man J.Skestenis pareiškė, kad aš neturiu įgaliojimo kreiptis dukterėčios vardu, todėl neturiu teisės klabėti su juo. Kokio man įgaliojimo reikia? Kas jis per ponas? Sako, jūs turite prašyti, o ne reikalauti ko nors. Aš supykau, sakau, gal man dar ir ant kelių atsiklaupti. O jis, nesigilindamas į žmogaus kalbą, pasakė, kad darželyje nėra vietų, ir padėjo ragelį", – iš apmaudo moteris pravirko.

Taisyklės aukščiau žmogiškumo

Panašios pozicijos Švietimo skyriaus vadovas laikėsi ir apsilankius žurnalistei.

Esą kiekvienas interesantas, atėjęs prašyti pagalbos, turi pateikti prašymą ir su juo susijusius dokumentus. Jeigu kreipiasi kito vardu, turi atsinešti to žmogaus įgaliojimą ir tik tuomet užsirašyti į priėmimą.

"Telefonu paskambina, Dievas žino, su kuo kalbi ir apie ką kalbi. Ateitų pas mus, normaliai padėtų dokumentus, paaiškintų, ko nori, ir mes spręstume. Dabar nelabai žinau, kokia ten situacija. Ji prisistatė kažkokia teta. Nežinome, ar ji turi įgaliojimus tos mamos, ar neturi. Turėtų bent jos dokumentą, pasą, kad matytume, jog ji giminaitė tos moters. O dabar iš kur mes žinome, kas ji tokia?" – teisinosi J.Skestenis.

Pavadino profesiniu ciniku

Savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas tokį pavaldinio požiūrį į žmogaus bėdą pavadino profesiniu cinizmu.

Jis tikino galįs suprasti J.Skestenio norą atsainiai, be emocijų, laikytis nustatytos tvarkos, bet negalėjo pateisinti nenoro išklausyti žmogų bent telefonu. Juolab kad tai daryti valdininkus įpareigoja viešojo administravimo įstatymas.

"Taisyklių privalu laikytis, kad būtų išvengta žalos, bet visada reikia atsižvelgti į faktines aplinkybes. Šiuo atveju J.Skestenio negaliu pateisinti, nes tokią problemą išspręsti įmanoma. Galima paskambinti į vieną tame rajone esančių darželių ir pabandyti vaiką užregistruoti. Ar tikrai ta viena mergaitė apvers darželį aukštyn kojom?" – piktinosi G.Paluckas.

Administracijos direktorius pažadėjo susisiekti su bėdos prispausta šeima ir pasiūlyti savivaldybės pagalbą.

KOMENTARAS

Rimantė Šalaševičiūtė, Vaiko teisių apsaugos kontrolierė

Šitos mamos padėtis išties labai kebli. Pati panašioje bėdoje buvau atsidūrusi. Vyresnioji dukra lankė darželį, o mažąją prižiūrėjo vyro mama. Bet ją ištiko insultas. Mažąją į Lazdynų darželį priėmė per vieną dieną, nors įstaiga taip pat buvo perpildyta.

Nuoširdžiai tikiu, kad Žirmūnų darželiai perpildyti. Šių ugdymo įstaigų problema Vilniaus mieste išties aštri. Bet visada reikia ieškoti išeičių.

Jei mama negali nuvežti vaiko į Lazdynus, jai reikėtų vaiką leisti į arčiau namų esantį darželį. Galbūt Žirmūnų darželio darbuotojai rastų galimybę pastatyti dar vieną lovytę.

Be to, niekada nebūna, kad kasdien į grupę susirinktų visi vaikai. Suprantu, būtų negerai, jei, pavyzdžiui, į mano vaiko lovytę guldytų kitą vaiką, bet sprendimą galima surasti.

Kai žmogų ištinka nelaimė, jis turi teisę kreiptis ir prašyti padėti jo vaikams. Savivaldybės pareiga – realiai įvertinti padėtį. Moteriai savivaldybės darbuotojai turėjo pateikti informaciją, ką daryti, kokius dokumentus pateikti. Ištikus nelaimei savivaldybės tarnautojai taip pat privalo rasti būdų, kaip šeimai padėti išimties tvarka.

Tomas Vaišvila, "Iki" komunikacijos direktorius

"Iki" stengiasi atsižvelgti į kiekvieno darbuotojo poreikius ir sudaryti jam palankias darbo sąlygas. Žinoma, darbo grafikai sudaromi derinant su visais darbuotojais. Jei mūsų darbuotojai tektų vežti vaiką į darželį kitame miesto gale, galėtume jai padėti.

Mat "Iki" darbuotojai dirba pagal suminę darbo laiko apskaitą, todėl darbo laiko pradžią ir pabaigą galima nustatyti pagal poreikius.

Be to, jei darbuotojas pageidauja, jis gali dirbti ne visą darbo dieną, tačiau šiuo atveju, manau, to neprireiks. Parduotuvės darbo laikas gana ilgas, todėl žmonės dirba pamainomis. Esant tokioms aplinkybėms darbuotoja, manau, galėtų susiderinti darbo grafiką taip, kad spėtų vaiką nuvežti ir parsivežti iš darželio.

Vadovaujantis darbo teisės nuostatomis darbo grafikai paprastai sudaromi prieš dvi savaites. Tačiau esant svarbiam reikalui juos galima koreguoti, derinti, sukeisti su kitų darbuotojų darbo grafiku.