Susiklosčiusi padėtis, pasak Lietuvos studentų sąjungos (LSS)viceprezidentės strateginiam valdymui Miglės Liorančaitės, kelia grėsmę visiems studentams. Dėl teisėtos LSP apyvartos neužtikrinimo yra rizika prarasti LSP teikiamas lengvatas. „Viena iš Lietuvos studentų sąjungos užduočių yra pasirūpinti, kad su LSP studentai gautų tam tikras lengvatas. Pagrindinė jų – nuolaida viešajam transportui. Tačiau dėl plintančio sukčiavimo kyla pavojus, kad lengvatas praras visi studentai. Todėl Lietuvos studentų sąjunga yra priversta skubiai ieškoti prevencijos priemonių“, – tvirtina Sąjungos viceprezidentė.

Apsvarsčiusi esamą situaciją, Lietuvos studentų sąjungos Taryba nusprendė imtis dvejopų priemonių. Stiprinant technologinę kontrolę bus siekiama, kad neteisėtai besinaudojantys viešojo transporto lengvatomis būtų demaskuoti transporto kontrolės patikrinimo metu.

Taip pat nuspręsta, kad didesnė įmoka už laiku negrąžintą dokumentą labiau atitiktų dabartinę ekonominę situaciją ir sustabdytų nuo neteisėto elgesio. Dėl to nuo šių metų kovo 26 d. vietoje iki tol galiojusios 30 Lt įmokos už laiku negrąžintą LSP, Studentų sąjunga rekomenduoja taikyti vieno BSĮ dydžio įmoką (Lietuvoje šiuo metu tai sudaro 130 Lt). Tarybos sprendimas pirmiausia įsigalioja Lietuvos studentų sąjungos vienijamų Studentų atstovybių aukštųjų mokyklų studentams. Dalį surinktų lėšų ketinama skirti technologiniams LSP teisėto panaudojimo kontrolės sprendimams diegti.

Įmoką už laiku negrąžintą studento pažymėjimą reikės mokėti tik tiems studentams, kurie LSP negrąžins, kai tai privaloma – studento statuso netekimo atveju, baigiant arba nutraukiant studijas. Apie negalėjimą grąžinti LSP laiku informavusiems ir (ar) pateikusiems Policijos pažymą apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl šio dokumento vagystės (kitos nusikalstamos veikos, kurios metu dokumentas prarastas), taip pat laiku apie LSP praradimą pranešusiems ir naują dokumentą vietoje prarastojo užsisakiusiems studentams minėta įmoka taikoma nebus.

Už Lietuvos studentų sąjungos administruojamų LSP surinkimą iš studentų yra atsakingos aukštųjų mokyklų Studentų atstovybės. Jų nesant – pačios aukštosios mokyklos. Atitinkamai ir dėl įmokos už laiku negrąžintą LSP kiekvienu individualiu atveju sprendžia aukštosios mokyklos Studentų atstovybės paskirtas koordinatorius arba (jei aukštojoje mokykloje nėra teisėtai registruotos ir veikiančios Studentų atstovybės) aukštosios mokyklos paskirtas darbuotojas.

Kasmet Lietuvos studentų sąjunga išduoda apie 30000 LSP. Apie 3000 jų negrąžinami. Dauguma LSP laiku negrąžinančių studentų apie negalėjimą vykdyti savo įsipareigojimo grąžinti dokumentą praneša baigdami studijas, t.y. – prarasdami studento statusą, kartu ir teisę į lengvatas studentams.