Nors minėtame leidinyje skelbta, kad dokumentų priėmimas į kolegijas baigsis liepos 25 dieną, jis, kaip ir į universitetus, baigėsi liepos 18 d. Dėl to laiku nespėję paduoti prašymų prarado galimybę stoti į kolegijas. ŠMM teisinasi, kad universitetai ir kolegijos priėmimo punktuose turėjo visą reikiamą informaciją ir galėjo ją suteikti abiturientams.

Į tokią padėtį sako patekęs Giedrius (pavardė DELFI žinoma). Praėjusiais metais metęs nepatikusias studijas universitete, šįmet vaikinas suplanavo stoti į Vilniaus kolegiją. Informaciją „Kas žinotina apie 2009 m. priėmimą į aukštąsias mokyklas“ jis aiškina perskaitęs LAMA BPO interneto puslapyje. Jame buvo parašyta, kad dokumentų priėmimas į kolegijas baigsis liepos 25 dieną.

„Perskaičiau visą straipsnį ir nusprendžiau, kad skubėti neverta, nes yra aiškiai parašyta. Vakar nusprendžiau nueiti užsipildyti dokumentų. Bet, pasirodo, pateikta klaidinga informacija ir jau nebegaliu stoti - galiu tik koreguoti“, - skundėsi Giedrius.

Pradėjus domėtis, ŠMM esą nukreipė į LAMA BPO, kuri esą paaiškino, jog vaikinas neteisingai suprato parašytą terminą „dokumentų priėmimas“. Giedriui patarta stoti per papildomą priėmimą, tačiau vaikinas teigė suvokiantis, jog papildomo priėmimo metu galės rinktis vien prastas, niekam neįdomias specialybe ir už jas mokėti pinigus kaip už geras.

ŠMM: laiko užteko visiems

„Visi stojantieji, kurie iki liepos 18 d. padavė dokumentus stojimui į aukštąsias mokyklas, prašymus studijoms kolegijose gali koreguoti iki liepos 25d. Abiturientai turėjo du mėnesius užpildyti dokumentams, todėl, manau, laiko tikrai užteko visiems, norintiems siekti aukštojo mokslo diplomo. Nuo balandžio mėnesio bendrojo priėmimo pagrindiniai etapai buvo derinami kelis kartus, bet galutinės datos buvo sutartos tarp pačių aukštųjų mokyklų, dalyvaujančių bendrajame priėmime. Tad universitetai ir kolegijos priėmimo punktuose tikrai turėjo visą reikiamą informaciją ir galėjo ją suteikti abiturientams", - DELFI situaciją komentavo švietimo ir mokslo ministro atstovė spaudai Aistė Skaržinskaitė.

Kiek Lietuvoje gali būti asmenų, nespėjusių paduoti dokumentų į kolegijas, nėra žinoma.

Pasak LAMA BPO prezidento Prano Žiliuko, pradinis užmanymas buvo, kad stojimo į kolegijas laikas bus ilgesnis, tačiau kai išėjo švietimo ir mokslo ministro įsakymai bei numatyta tvarka, situacija pasikeitė. „Kiek įmanoma, stojantieji buvo informuoti ir tokių atvejų aš mažai girdėjau, tiesioginių nusiskundimų negavau“, - DELFI sakė P. Žiliukas.

Pašnekovo teigimu, situacija susiklostė, nes per anksti išleistas leidinys su klaidinančia informacija. Pasak P. Žiliuko, atskirti priėmimo į kolegijas ir universitetus datas buvo sumaniusi ŠMM, o LAMA BPO su kolegijomis sutarė skirtumų nedaryti – tą pačią dieną pradėti priimti prašymus, tą pačią ir baigti.

Pradinis prašymas stoti į aukštąsias mokyklas turėjo būti paduotas bendrojo priėmimo metu – iki liepos 18-os. Dabar stojantys į kolegijas pasirinkimus tegali koreguoti. Juos gali koreguoti ir tie, kurie stojo į universitetus, bet į juos nepateko.

P.Žiliukas primena, kad nespėję laiku paduoti dokumentų, į kolegija galės stoti tik papildomo priėmimo metu.