Regioninės žiniasklaidos portalo „NewsTracker“ teigimu, Rusijos pietvakariuose esančiame Stavropolyje paskelbta Lietuvos piliečių medžioklė. Tiesa, ši informacija oficialiai nėra patvirtinta.

Vis dėlto regioninės politikos valdybos Sergejaus Tarasovo laiške Stavropolio krašto rajonams ir miestams pateikta kiek neįprasta rekomendacija, kuri esą remiasi Rusijos Užsienio reikalų ministerijos informacija.

„Tuo atveju, jei jūsų teritorijoje pasirodytų organizuotos lietuvių grupės, kurios užsiima memorialine veikla (jie gali atvykti į mūsų šalį apsimetę turistais), prašau operatyviai informuoti Stavropolio krašto regioninės politikos valdybą“, – įspėjama dokumente, kurio kopija skelbia gavęs „NewsTracker“.

Stavropolio krašto raštas, informuojantis apie lietuvių paiešką

Toks raštas argumentuojamas Rusijos URM sprendimu stabdyti lietuvių tremtinių kapų tvarkymui skirto projekto „Misija Sibiras“ veiklą. Kremlius savo sprendimą argumentavo tuo, kad būtent lietuviai neleidžia Rusijai tvarkyti sovietų karių kapų Lietuvoje.

„Rusijos pusė priversta stabdyti projekto „Misija Sibiras“ veiklą – apie tai per pastaruosius mėnesius mes ne kartą įspėjome lietuvių kolegas. Ši priemonė galios iki tol, kol Lietuvos pusė nesudarys realių galimybių atnaujinti karinės atminties veiklą Lietuvoje.“ – dar birželį skelbta Rusijos ambasados išplatintame URM pranešime.

Tiesa, greitai paaiškėjo, kad tai – įžūlus melas, mat kol į Rusiją neįleisti „Misija Sibiras“ ekspedicijos nariai tvarkė politinių kalinių kapus Kazachstane, Lietuvoje viešėjo studentai iš Rusijos, dalyvavę patriotinėje misijoje „Ant istorinės atminties bangų 2018“. Jų veiklai – Rusijos ambasados jau sutvarkytų kapų blizginimui niekas netrukdė.

Kokių priemonių prieš pastebėtus lietuvius planuoja imtis Stavropolio krašto administracija nepranešama. Kito leidinio - „Bloknot-Stavropol“ teigimu, Stavropolio gubernatoriaus spaudos tarnyboje apie nurodymą pranešti apie pasirodžiusius lietuvius esą nieko negirdėjo.

Tiesa, legendinio lietuvių krepšininko Arvydo Sabonio nuotrauką straipsnį iliustravęs portalas surengė ir nedidelę apklausą: ar gali lietuviai kelti grėsmę Stavropoliui?

Stavropolyje lietuvių paieška

Biurokratas norėjo įtikti uolumu?

Lietuvos mokytojų ir ten gyvenančių lietuvių kapų tvarkymo ekspediciją Krasnojarsko krašte ir Irkutsko srityje planavusios bendrijos „Lemtis“ narys Gintautas Alekna DELFI teigė, kad lietuviai į Stavropolio kraštą iš viso neplanavo važiuoti, mat ten nėra ką veikti. Anot pašnekovo, Stavropolio krašte tremtinių kapų nėra. Tiesa, jis patvirtino, kad planavo važiuoti į kitas vietoves Rusijoje.

„Aš tris kartus bandžiau gauti vizą – kartą su grupe, kaip planuota, kartą po pokalbio su ambasada ir dar kartą rudeniui, turistinei kelionei, bet visus kartus atėjo iš Maskvos nurodymas neišduoti vizos“, – sakė G. Alekna. Jo manymu, uolaus Stavropolio krašto biurokrato raštas gali būti savotiškas apsidraudimas ir bandymas įtikti režimui.

„Čia greičiausiai susiję su „Misija Sibiras“ Kazachstane, todėl jie nutarė, kad lietuviai gali pasirodyti ir Stavropolio krašte, bet šiuo metu ten lietuvių nėra. Jie net nežino, kur yra tremtinių kapai, kad Stavropolyje jų nėra“, – sakė pašnekovas.

Įdomu tai, kad Stavropolio krašte gausi lietuvių bendruomenė buvo įsikūrusi daugiau, nei prieš šimtmetį. Pirmojo pasaulinio karo metais čia plūdo pabėgėliai iš Lietuvos: 1915 m. į Stavropolio krašte esantį Piatigorską persikėlęs pedagogas Juozas Avižonis ėmėsi iniciatyvos įkurti Šiaurės Kaukazo lietuvių „Aušros“ draugiją, kuri, jam pirmininkaujant, pradėjo veikti nuo 1916 m. rugsėjo mėnesio.

Nuo tada siekta suburti kuo daugiau regione išsibarsčiusių lietuvių ir dėti pastangas kuo greičiau sugrįžti į gimtinę. „Aušros“ draugijos veikla pasireiškė ne tik noru vienyti tautiečius. Imtasi aktyvių savitarpio šelpimo pastangų. Regione buvo surašinėjami lietuviai mokiniai, o nustačius, kad daugiausia lietuvių buvo susitelkę Piatigorske, čia atidaryta lietuvių mokykla.