„Galima suprasti, kad mes pastūmėjome memorialo gerinimo darbus“, – ketvirtadienį teisme pareiškė Kazachstane gimęs 25-erių Pavelas Ivanovas. Jis kartu su metais jaunesniu Justinu Velička stojo prieš teismą – prokuratūra vyrams yra pateikusi kaltinimus dėl vagystės ir kapų išniekinimo.

Bylos duomenimis, praėjusių metų lapkričio viduryje Panerių memoriale buvo pastebėta, kad žydų žudynių vietoje iškasti ir pagrobti keturi apšvietimo stulpai. Memorialo muziejuje dirbantis Algis Karosas iš karto iškvietė policijos pareigūnus – esą prie iškastų apšvietimo stulpų mėtėsi karo metais nužudytų žmonių kaulai.

„Tose duobėse mėtėsi smulkūs kauliukai – visa memorialo teritorija yra nusėta žmonių kaulais, ši vietovė yra paskelbta draustiniu, todėl čia draudžiami bet kokie kasinėjimo darbai“, –sakė memoriale ekskursijų gidu dirbantis A. Karosas.

Pasak muziejaus vadovo Jašo Marko Zingerio, dar 1984-aisiais architekto Jaunučio Makariūno suprojektuoti apšvietimo stulpai buvo iškasti iš tako, kuris veda į masines žudynių vietas.

„II-ojo pasaulinio karo metu čia buvo išžudyta apie 100 tūkst. žmonių – moterų, vaikų, – teisme kalbėjo J. M. Zingeris. – Jie palaidoti 4 ha plote. Šių kapinių išniekinimas – didžiausias nusikaltimas. Tai yra barbariškas išpuolis, vandalizmas, mes patyrėme didžiulį moralinį nuostolį“.

Pasak direktoriaus, kapinių žemė priklauso valstybei, tačiau iki šiol teisiškai nėra sureguliuota, kokia konkreti įstaiga yra už ją atsakinga.

„Kapinėse nėra reikiamos apsaugos, po šių išpuolių Vyriausybė ėmėsi spręsti, todėl artimiausiu metu jau bus pravestos teritorijos linijos“, – tikino J. M. Zingeris, pažymėjęs, kad kiti vandalai yra memorialą išteplioję dažais.

„Tai gal mes jus pastūmėjome prie šio memorialo gerinimo darbų?“ – visiškai rimtai muziejaus direktoriaus klausė kapinių išniekinimu kaltinamas P. Ivanovas. „Ne, jūs memorialą išniekinote ir tai privertė mus reaguoti“, – patikino J. M. Zingeris.

Kaltinamieji teisme neneigė, kad memoriale iškasė stulpus, tačiau teisinosi, kad tuo metu jiems labai reikėjo pinigų – esą jie net neturėjo už ką pavalgyti. Per pusę perpjautus stulpus vyrai pardavė metalo supirktuvėje Agrastų gatvėje – už tai gavo apie 150 litų. Tiesa, bendrovės, kuriai kaltinamieji tvirtina pardavę metalą vadovas ketvirtadienį teisme kategoriškai paneigė, kad supirko dekoratyvinius šviestuvus.

Už kapinių išniekinimą ir vagystę kaltinamiesiems gresia viešieji darbai arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.