Kaip BNS antradienį sakė Lietuvos ambasados Rygoje atašė Dainius Lucinavičius, pirmadienio popietę netoli Salacgrivos įvykusios autobuso avarijos priežastys kol kas nežinomos.

Pasak D. Lucinavičiaus, antradienio rytą Limbažių rajono ligoninėje buvo sprendžiama, kur bus atliekamas žuvusio vairuotojo Lietuvos piliečio Jono Kvietkausko, gimusio 1939 metais, skrodimas - Limbažių ligoninėje ar Rygoje.

Pasak Lietuvos diplomato, per avariją medikai vis dar stebi sužeistų dviejų keleivių - 8-erių metų amerikietės mergaitės ir 50-metės Estijos pilietės būklę.

Jų patirtos traumos nėra sunkios, tačiau pacientės tebejaučia šoko pasekmes.

Avarijoje nesunkiai nukentėjo dar trys keleiviai - du latviai ir JAV pilietis, kuriuos medikai suteikę pagalbą paleido dar pirmadienį.

Pasak Lietuvos diplomato, be žuvusio vairuotojo, kitų Lietuvos piliečių autobuse nebuvo. Visi keleiviai į Taliną buvo išsiųsti kitu, iš Rygos atsiųstu, autobusu. Avarijos metu Lietuvos autobusu važiavo maždaug 30 žmonių.

Vairuotojo J. Kvietkausko palaikams pervežti autobuso savininkė - Vilniaus tolimojo susisiekimo bendrovė TOKS - atsiuntė į Limbažius savo automobilį.

Tarptautiniu reisu Vilnius-Ryga-Talinas vykusio autobuso avarija įvyko pirmadienį maždaug 14 valandą prie Salacgrivos miestelio maždaug už 100 km į šiaurę nuo Rygos.

Pasak vietos policijos pareigūnų, autobusas nuriedėjo nuo kelio ir kliudė gyvenamąjį namą. Apgadintas autobuso priekis ir namo apdaila.

Kaip sakė D. Lucinavičius, Latvijoje bus atlikta autobuso techninė ekspertizė. Remiantis važiavimo duomenis fiksuojančių prietaisų parodymais, avarijos metu autobuso greitis buvo 80-85 km per valandą, o maksimalus leistinas tame kelio ruože - 90 km/h.

Preliminariais duomenimis, autobusas buvo techniškai tvarkingas.

Pasak Lietuvos diplomato, kadangi vairuotojas žuvo, baudžiamoji byla tikriausiai nebus keliama.

Vienas keleivių iš pradžių policijai sakė, kad avarija įvyko dėl vairuotojo nedėmesingumo, nes vairuotojas avarijos akimirką buvo pasilenkęs. Tačiau po kitų keleivių apklausos ši versija nepasitvirtino.

Tai jau trečioji skaudi Lietuvos autobusų nelaimė per pastaruosius porą mėnesių. Liepos 1 dieną į Kroatiją poilsiautojus vežęs Lietuvos autobusas Lenkijos pietuose, ties Mazovijos Tomašovu, rėžėsi į dešinėje kelio pusėje esantį kelio aptvarą ir nuvirto nuo maždaug septynių metrų aukščio pylimo. Avarijoje žuvo 2 keleiviai ir 38 buvo sužeisti.

Praėjus vos mėnesiui po šios nelaimės, rugpjūčio trečiosios naktį, tame pačiame kelyje vos už 7 km nuo ankstesnės tragedijos vietos, avariją patyrė kitas Lietuvos autobusas. Jos metu žuvo viena keleivė ir 45 buvo sužeisti.