„Atsisakiau Aušrą pasmaugti, tada Rasa pasakė, kad jai ant kaklo užmesčiau gramdinę, nes ši bijo, jog auka gali pabusti ir pasipriešinti – užmečiau, Aušra net nesujudėjo, o paskui mačiau, kaip žmona tempia grandinę, koją įsirėmusi Aušrai į nugarą, po to ant jos rankų net liko žymės nuo spaudimo jėgos“, – pirmadienį Vilniaus apygardos teisme pareiškė 39 metų Švenčionių rajono gyventojas J. Subočius.

„Tai viską Rasa padarė, aš jai sakiau, gal nereikia, bet ji prie ežero man pareiškė, jog jau per vėlu – viskas paruošta“, – sakė jis.

Švenčionių rajone gyvenantys sutuoktiniai teisiami dėl šaltakraujiško Aušros nužudymo – 2012-ųjų balandį jie kaltinami pasmaugę ir paskandinę jauną moterį, kurios vardu iš įvairių bendrovių ėmė greituosius kreditus. Taip Subočiai tikėjosi išvengti atsakomybės – nėra žmogaus, nėra problemos, nereikės padengti ir svetimų skolų.

Tačiau toks jų planas nebuvo iki galo paruoštas – Staškinės ežere paskandintos merginos kūnas po kelių mėnesių išplaukė į vandens paviršių. Tuo metu jau buvo žinoma, kad Aušros ieškojo ne tik giminaičiai, bet ir policijos pareigūnai, tyrę sukčiavimus, paimant greituosius kreditus.

Policijos tyrėjų akys pirmiausiai vedė prie sutuoktinių – būtent jie palaikydavo draugiškus santykius su mergina, be to, naudojantis jų namuose esančiu kompiuteriu ne kartą buvo prisijungta prie elektroninės bankininkystės ir paimti kreditai Aušros vardu.

Maža to, netrukus vienas J. Subočiaus draugas policijai prisipažino, kad bičiulis paprašė padėti Aušrą, su kuria jis vaikystę praleido globos įstaigoje, išvilioti iš namų. „Po to jos niekur nemačiau“, – sakė jis.

Liudytojas teisme teigė, kad važiuojant į Aušros namus iš J. Subočiaus sulaukė sveiku protu nesuvokiamo pasiūlymo.

„Važiuojant jis manęs paklausė, ar padėsiu užmušti Aušrą – maniau, kad jis juokauja, – sakė liudytojas. – Tada jis manęs klausė, gal žinau kokį karjerą, dabar suprantu, kam – greičiausiai planavo Aušrą užmušti ir užkasti... Maniau, kad Jevgenijų gerai pažinojau, bet dabar, kai taip padarė, supratau, jog visiškai nepažinojau“.

Žmonos netenkino šeimos materialinė gerovė

Kad savo bičiulio klausė, ar šis negalėtų užmušti Aušros, teisme neslėpė ir J. Subočius – vyras prisipažino, jog užmušti merginą nusprendė jo 25 metų žmona. „Jai pasakiau, kad aš to nedarysiu, tuomet ji paprašė surasti žmogų, kuris tai galėtų padaryti – todėl jo ir paklausiau, gal sutiktų“, – nė kiek nesijaudindamas teisme dėstė kaltinamasis.

Labai sunkiu nusikaltimu kaltinamas J. Subočius kratėsi kaltės dėl nužudymo, teigdamas, kad Aušrą nužudė jo žmona. „Aš jai padėjau kūną paslėpti“, – sakė vyras.

Daugiau kaip 8 metus priešgaisrinėje tarnyboje ugniagesiu dirbęs J. Subočius neslėpė, kad Aušra – jo pirmosios žmonos pusseserė. Be tėvų užaugusi mergina, jo teigimu, buvo laisvo būdo, mėgo išgerti, todėl šis ją dažnai pakviesdavo į įvairius vakarėlius.

„Daug kas galvodavo, kad esu jos sąvadautojas, tačiau taip tikrai nebuvo“, – pareiškė jis.

Vyras pasakojo, kad draugiškus ryšius su Aušra palaikė jo antroji žmona – R. Subočienė.

„Aušra dažnai lankydavosi mūsų namuose, su Rasa jos sėdėdavo prie kompiuterio“, – teigė jis. Ką veikdavo prie kompiuterio, vyras teigė nesidomėjęs, tačiau prisipažino žinojęs, jog mergina dažnai ima greituosius kreditus.

„Ji yra prašiusi manęs nuvežti į Vilnių, nes „Akropolyje“ norėjo nusiimti pinigų“, – J. Subočius teigė, kad kartą Aušra į jo sąskaitą buvo pervedusi 1,8 tūkst. Lt, tačiau tik todėl, jog esą buvo pavogusi naują mobiliojo ryšio telefoną.

„Prie šio nusikaltimo mane privedė ir viską organizavo Rasa, nes jos netenkino mūsų šeimos materialinė gerovė“, – teigė jis, nors ir aiškino, kad finansinių problemų neturėjo – buvo pardavęs žemę, per mėnesį uždirbdavo po 2 tūkst. Lt.

Užrakintą paliko garaže

Kaltinamasis pasakojo, kad nužudyti Aušrą mintis R. Subočienei kilo tuomet, kai ji buvo iškviesta į policijos komisariatą – kriminalistas domėjosi, kas paėmė kreditą jos bendradarbės vardu. Svetimais dokumentais prie banko prisijungusi ir paraišką kreditui užpildžiusi bei netrukus pinigus gavusi R. Subočienė nenorėjo prisiimti kaltės dėl sukčiavimo, todėl pareigūnui pareiškė, kad pinigus galėjo paimti Aušra. Moteris tyrėjui net pažadėjo, kad galės į komisariatą merginą atvežti.

Tačiau ir šis planas nebuvo įgyvendintas – J. Subočius teigė, kad netrukus jo sutuoktinė nusprendė, jog reikia Aušrą nužudyti, tada neliks jokių pėdsakų ir niekam nereikės grąžinti pinigų.

„Bandžiau ją atkalbėti, sakiau, galime su ja pasikalbėti, kad prisiimtų kaltę, paskui mes pinigus grąžintume – planavau pradėti dirbti tolimųjų reisų vairuotoju, tačiau Rasa į kalbas net nesileido“, – sakė kaltinamasis.

Vyras pasakojo, kad ilgą laiką Aušros nepavyko surasti, nors jo žmona vos ne kasdien reikalaudavo važiuoti į jos namus ir ieškoti. „Tada paprašiau pagalbos savo draugo – jis sutiko nuvažiuoti pas Aušrą ir ją išvesti iš namų pasikalbėti“, – sakė kaltinamasis.

J. Subočius prisiminė, kad Aušrą iš namų nuvežė į garažą – davęs jai išgerti užrakino duris ir išvažiavo geros žinios pranešti sutuoktinei. Dar tą pačią dieną jie nusipirko virvės, valtį, karabino, iš tėvų namų paėmė grotas, ant kurių buvo suplanuota prirakinti auką.

„Kai atvažiavome į garažą, Aušrai pasiūlėme važiuoti pasikalbėti prie ežero“, – sakė jis. Tiesa, jų kelionė užtruko – pakeliui užklimpo, todėl ežerą pasiekė jau temstant.

Čia kompanija iš bagažinės ištraukė maišus, kuriuose buvo sukrauti nužudymui reikalingi įrankiai.

„Davėme Aušrai degtinės ir sidro, norėjome, kad ji kuo greičiau nusigertų“, – sakė vyras.

Jis tikino nenorėjęs stebėti, kaip bus nužudyta mergina, todėl esą nuėjęs prie automobilio.

Papasakojo, kaip pasmaugė ir paskandino

„Čia išbuvau gal valandą, o kai grįžau, ji dar buvo gyva – Rasa sakė, kad eičiau ir pasmaugčiau, bet aš nesutikau – sakiau, nereikia, palaukime rytdienos, ji išsiblaivys ir pakalbėsime apie kreditus, – sakė J. Subočius. – Tačiau Rasa nesutiko – sakė, kad jau per vėlu, viskas yra paruošta“.

J. Subočius teisme sakė, jog vėl nepritarė žmonos idėjai nužudyti Aušrą, tačiau sutiko jai ant kaklo užmesti grandinę – esą jeigu ji jau taip nori, tegul eina ir ją pasmaugia.

„Užmečiau, Aušra net nesujudėjo, o paskui mačiau, kaip žmona tempia grandinę, koją įsirėmusi Aušrai į nugarą“, – J. Subočius teigė, kad merginą pasmaugė sutuoktinė. Ji taip stipriai tempė metalinę grandinę, kad po to ant jos rankų net liko žymės nuo spaudimo jėgos.

„Paskui ji pakvietė mane prieiti, va, sako, nužudžiau“, – pasakojo vyras.

Nužudytosios kūnas, anot vyro, buvo prirakintas prie metalinių grotų. „Aš už pažastų, o Rasa už kojų nunešėme lavoną į valtį“, – sakė jis.

Tiesa, jo teigimu, valtis netyčia prakiuro, todėl teko išsitraukti kitą. Pasmaugtą merginą jie ežere išmetė vos už kelių metrų nuo kranto.

Kitądien, J. Subočiaus teigimu, sutuoktinė išmetė savo drabužius, o dar po trijų dienų kartu atvyko prie ežero pasižiūrėti, ar kūnas neišniro į paviršių.

Negali patikėti, kad žmona ryžosi tokiam dalykui

J. Subočius teisme tikino, kad ne kartą žmoną bandė atkalbėti nuo nužudymo.

„Negalėjau patikėti, kad ji tai suplanavo, sakiau, geriau su Aušra pasikalbėkime, – teigė jis. – Net tada, kai Aušrai ant kaklo užmečiau grandinę, netikėjau, jog ji taip padarys – atrodo, gyveni su žmogumi ir net nekyla tokių minčių, kad taip gali būti“.

Vyro teigimu, po nužudymo žmona jam sakė, kad vėliau, jeigu viskas paaiškėtų, jis turėtų prisiimti kaltę – esą jei nužudo vienas žmogus, jam gresia švelnesnė bausmė, be to, vienam iš tėvų reikia užauginti mažamečius vaikus.

„Ji sakė, kad niekas nepatikės, jog ji taip galėtų padaryti“, – prisiminė J. Subočius.

Vyras taip pat teigė, kad sutiko su žmona prie ežero nuvežti Aušrą, nes kitaip ji grasino policijai pasakyti, kad būtent jis svetimu vardu imdavo greituosius kreditus.

Kaltinamasis teigė, jog po nužudymo buvo nuvažiavęs į Uteną ir nusipirkęs virvės bei karabinų – esą jeigu ateityje kiltų įtarimai dėl nužudymo, jis net išsisaugojo pirkimo kvitą.

Tačiau jo neprireikė – baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras pirmojoje apklausoje kategoriškai neigė, jog yra susijęs su Aušros dingimu ir nužudymu, tačiau netrukus palūžo ir papasakojo, kaip atsikratė mergina.

Šio J. Subočiaus pasakojimo R. Subočienė klausėsi ramiai, nerodydama jokių emocijų. Po sutuoktinio liudijimo ji net neturėjo klausimų.

„Tai buvo labai gerai suplanuota žmogžudystė su detaliai apgalvotais atsitraukimo keliais“, – yra sakęs byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Liutauras Rudzevičius.

Bylos duomenimis, kaltinamieji vienos moters vardu paėmė kreditų už beveik 16 tūkst., o kitos – daugiau kaip 21 tūkst. Lt.

Subočiams pateikti kaltinamai dėl organizuotos grupės sukūrimo, neteisėtai įgytų elektroninių mokėjimo priemonių ir jų duomenų disponavimo, svetimo turto įgijimo apgaule ir bejėgiškos būklės asmens nužudymo iš anksto susitarus bei suplanavus. Už tai baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimą iki 20 metų arba įkalinimą iki gyvos galvos.