Ilgą laiką nepakaltinamu laikytas M. Taraškevičius, pravarde Marekas, užsiėmė ne tik cigarečių kontrabanda, prekyba narkotinėmis medžiagomis, bet ir savo prabangiai įrengtuose namuose buvo atidaręs, kaip pats sakė, „prekybos namus“ – pardavinėjo vogtus daiktus ir net drabužius.

„Hypermarket Popik“. Taip kartais savo „prekybos namus“ bičiuliams įvardydavo M. Taraškevičius.

Tokios detalės trečiadienį paaiškėjo Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur teisėja Aušra Valinskienė pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje M. Taraškevičiui pateikti kaltinimai dėl vogtų daiktų supirkinėjimo ir realizavimo.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Artūras Survila teisme sakė, kad M. Taraškevičius iš vieno vyro buvo nusipirkęs parduotuvėje „Ženeva“ pavogtą 4,7 tūkst. Lt vertės laikrodį, kurį vėliau pardavė už 500 eurų.

Be to, M. Taraškevičius buvo nusipirkęs planšetinį įrenginį „iPad 2“, pavogtą iš parduotuvės „iDeal“ bei karakulio, versto avikailio ir audinės kailinius, pavogtus iš bendrovės „Vitedra“. Visas šis turtas įvertintas daugiau kaip 26 tūkst. Lt.

Pareigūnai išsiaiškino, kad brangiai kainuojančius daiktus M. Taraškevičiui tiekdavo žaibiškomis vagystėmis iš parduotuvių užsiėmę broliai Olegas ir Nikolajus Popovai. Vienas jų, pravarde Popikas, dažnai lankydavosi Mareko namuose.

M. Taraškevičius kratosi jam pateiktų kaltinimų. „Kad buvo parduodami vogti daiktai, nežinojau, todėl kaltės nepripažįstu“, – atsakydamas į teisėjos klausimą sakė Marekas. Apie savo namuose įrengtą „prekybos centrą“ kaltinamasis kol kas nenorėjo nieko pasakoti – teismo prašė pirmiausiai išklausyti liudytojus.

Šioje byloje du liudytojai – Baltarusijos verslininkai, su M. Taraškevičiumi bendradarbiavę šiam į Lietuvą gabenant kontrabandines cigaretes. Svarbiu liudytoju laikomas ir valstybės saugomas Latvijos pilietis Romanas Šnipkis – jis dažnai lankydavosi M. Taraškevičiaus namuose, su juo palaikė artimus santykius.

Namuose – žmonės ir iš kriminalinio, ir iš verslo pasaulio

Vienas Baltarusijos verslininkų, kurio pasakojimai Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams padėjo atskleisti neregėto masto kontrabandos bylą, Piotras Breiva teisme pasakojo, kad M. Taraškevičių pažinojo nuo 2009 m. pabaigos. Jį su Mareku supažindino šio labai geras bičiulis Vincas Mačiulaitis, pravarde Vincukas, – jie laikomi kontrabandos gabenimo organizatoriais.

„Jis pasiūlė užsiimti bendru verslu, nes tuo metu mums Baltarusijoje buvo sudėtinga su darbais – tai pagal jūsų įstatymus yra neteisėta, o pagal mūsų – nelabai, – sakė P. Breiva. – Tas verslas – cigarečių kontrabanda.“

Baltarusis sakė, kad yra buvęs V. Mačiulaičio vestuvėse, su M. Taraškevičiumi palaikė labai draugiškus santykius.

„Per Naujuosius metus jis man ir mano bendradarbiams įteikė dovanas – naujus „IPhone“ telefonus, sakė, kad juos urmu perka Europoje, todėl kaina nėra didelė – šiuo telefonu pasinaudojau, o paskui pardaviau pagal skelbimą, – pasakojo P. Breiva. – 2010 m. vasarą M. Taraškevičius man pasiūlė pirkti kailinius, vyriškus kostiumus, profesionalius fotoaparatus, dar vėliau pasiūlė įsigyti šveicariškų laikrodžių – vieną sau išsirinkau, už jį sumokėjau 500 eurų.“

Baltarusis sakė, kad M. Taraškevičiaus „prekybos namuose“ yra nusipirkęs televizorių, fotoaparatą. „Su bendradarbiais taip pat nusipirkome aštuonis nešiojamus kompiuterius, juos pardavėme pagal skelbimus, – sakė liudytojas. – Po kiek laiko M. Taraškevičius užsiminė, kad šie daiktai yra vogti, tiesiogiai to nepasakė, bet tai supratau iš jo žodžių – jis sakė, kad juos tiekia asmuo, pravarde Popikas.“

Pasak jo, M. Taraškevičius siūlydamas nusipirkti vertingų daiktų visada pabrėždavo, kad „prekybos namuose“ atsirado naujų daiktų. „Įtariau, kad juos galėjo vogti Popikas, nes rudenį M. Taraškevičius man pasakė, kad Popiką areštavo ir „prekybos namai“ užsidarė“, – pažymėjo P. Breiva.

Liudytojo teigimu, M. Taraškevičiaus namuose lankėsi įvairūs žmonės – ir iš kriminalinio, ir iš verslo pasaulio.

Įtarė, kad vertingi daiktai – vogti

Tuo metu kitas baltarusis Aleksandras Gerasimovas sakė, kad M. Taraškevičius juokaudavo, jog jo namuose veikia „Hypermarket Popik“.

„Jis sakydavo, kad jis gauna vertingų daiktų ir juos atveža“, – liudytojas prisipažino, kad pats buvo nusipirkęs televizorių, fotoaparatą, nešiojamąjį kompiuterį. Vyras įtarė, kad daiktai gali būti vogti – nuo kompiuterio buvo nupjautas apsauginis laidas.

Vilniaus miesto apylinkės teisme yra nagrinėjama dar viena M. Taraškevičiui iškelta byla – jis kaltinamas prekyba narkotinėmis medžiagomis. Įtariama, kad jis valstybės saugomam latviui R. Šnipkiui pardavė kokaino – M. Taraškevičius latviui yra sakęs, kad iš cigarečių yra mažesnis pelnas, o parduodant kokainą, kuris buvo geros kokybės, galima gauti geresnes pajamas.

Artimiausiu metu teismui turėtų būti perduota ir garsioji cigarečių kontrabandos byla.

Prireikė net 3 metų, kad įrodytų, jog Marekas nėra ligonis

M. Taraškevičius nelaisvėje yra jau daugiau kaip 3 metus – prieš tai jis buvo prižiūrimas medikų, nes ne vieni ilgamečiai ekspertai buvo konstatavę, kad vyras yra nepakaltinamas ir negali būti teisiamas. Vis dėlto, prokurorai nenuleido rankų ir įrodė, kad Marekas yra sveikas – Utenos teismo medicinos ekspertai galop nurodė, kad M. Taraškevičius neserga jokia psichikos liga.

Pareigūnams nepalankios ekspertų išvados nedavė ramybės ir dėl to, kad M. Taraškevičių nepakaltinamu pripažino kartu gyvenę teismo psichiatrai, kurių vieno sūnus palaikė itin draugiškus santykius su įtariamuoju.

Tačiau net ir antrą kartą M. Taraškevičių ištyrę ekspertai nurodė, kad jis yra nepakaltinamas.

Trečią kartą nuspręsta M. Taraškevičių tirti, nes viena ekspertė pateikė duomenų, jog M. Taraškevičius gali simuliuoti ligą, tačiau apie tai nė nebuvo užsiminta ekspertizės išvadose.

M. Taraškevičiaus galimai vadovauta nusikalstama kontrabandininkų grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010-aisiais – ilgalaikio tyrimo metu pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus.

Teigiama, kad ši gauja nė iš tolo neprilygo šiuo metu teisiamo Viliaus Karaliaus nusikalstamam susivienijimui.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 10 mln. Lt.

Neabejojama, kad kontrabandininkams talkino muitinės bei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnai.