Kaip penktadienį per spaudos konferenciją pranešė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas, per teisėsaugos operaciją sulaikyta 13 įtariamųjų iš Lietuvos, 7 iš jų – mūsų šalyje, likę – kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse. Dar 6 su šia gauja susiję nariai buvo sulaikyti anksčiau.

„Suduotas galutinis ir stipriausias smūgis labai aukšto pavojingumo nusikalstamam susivienijimui, kuris savo šaknis kelia iš Kauno, pavadinimu džerkiniai, - kalbėjo A. Paulauskas. - Tai geras sunkios operacijos finišas, kalbant apie narkotinių medžiagų prekybą, kontrabandą, nes vienas jos pagrindinių tikslų – vykdyti kontrabandą Europoje ir už jos ribų.“

Delfi žiniomis, šiai grupuotei vadovavo Džeraldas Paulauskas. Policijos atstovas Ramūnas Matonis patvirtino, kad asmuo inicialais D. P. buvo sulaikytas užsienyje.

Arūnas Paulauskas

Ši grupuotė pervežė daugiau nei 13 tonų įvairių narkotinių medžiagų - kanapių, hašišo bei metamfetamino.

Per operaciją atliktos 36 kratos, rasti ginklai, pinigai ir kiti vertingi daiktai.


Veikė 3 žemynuose

Tikimasi, kad užsienyje sulaikyti įtariamieji bus greit grąžinti į Lietuvą. 2 banditų ekstradicijos laukiama iš Prancūzijos, kitų dviejų – iš Ispanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Grupuotės nariai – ne jaunuoliai, jų amžiaus vidurkis – 45 metai.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Saulius Briginas sakė, kad šis tyrimas puikiai atspindi mūsų šalies organizuoto nusikalstamumo situaciją ir tendenciją - jos transformuojasi ir integruojasi į tarptautinius nusikalstamus tinklus.

Prie šios grupuotės prisidėjo ir kitų šalių piliečiai, Čekijoje, Ispanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Latvijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Vokietijoje sulaikytas dar 31 įtariamasis.

„Tarptautinį nusikalstamą tinklą sudarė įvairių šalių organizuotos nusikalstamos grupės, kurios vykdydamos narkotinių medžiagų kontrabandą pasauliniu mastu tarpusavyje bendradarbiavo, kolaboravo“, – sakė jis.

S. Briginas pridūrė, kad ši operacija yra žinutė mafijai: „Kokiose šalyje jūs besislapstysite, kokiose šalyje bebūtų organizuotos nusikalstamos veikos, vieną dieną tarptautinės teisėsaugos pajėgos pasibels į jūsų duris.“

Per konferenciją pastebėjus, kad po tokių sulaikymų grupuočių vietas netrukus užima kitos, A. Paulauskas sakė: „Galime numatyti, kad tą vietoje rinkoje bandys užimti kažkas kitas. Deja, paklausa egzistuoja ir narkotikų liberalizavimas daro kažkiek įtakos, kad organizuotas nusikalstamumas ieško kelių kaip pateikti tuos narkotikus galutiniam vartotojui. Deja, nekalbame apie tai, kalbame tik apie vartotoją, bet neužsimename, iš kur jis gavo tuos narkotikus. Rizika egzistuoja, numatome, kad tą vietą užims kitos nusikalstamos grupuotės.“

Pasiuntė žinutę politikams

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis, kalbėdamas apie šią operaciją, pasiuntė žinutę ir Seimo nariams.

Artūras Urbelis

„Galime pasidžiaugti, kad užkardytas visuomenei ypač žalingų medžiagų gabenimas. Jie gabeno tiek kanapių dervą, tiek kanapių produktus. Paskutiniai įvykiai, šiuo metu sprendžiami Seime, turi nemažai įtakos šiems klausimams. Visi vertina, kad rinka liberalizuojasi ir narkotinės medžiagos gabenamos arba į Lietuvą, arba į kaimyninės šalis, bandant stebėti tą situaciją.

Dalyje diskusijų visuomenė yra klaidinama, kad už suktinės surūkymą gresia baudžiamoji atsakomybė iki dviejų metų. Tai kvalifikuojamas kaip baudžiamasis nusižengimas, yra numatytos keturios bausmės rūšys, kurių griežčiausia yra areštas. Areštas iš esmės visai netaikomas, yra numatyta daug instrumentų atleisti asmenis nuo baudžiamosios atsakomybės. Visai neanalizuojama ta situacija, kas bus, kai visai bus nekontroliuojami tie dalykai kaip vartojimas“, – kalbėjo A. Urbelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)