„Vilniuje tarp Savanorių pr. 27 ir 31 namo, žalioje stotelėje, vyksta pastovus narkomanų susibūrimai. Narkomanai visų žmonių akivaizdoje leidžiasi narkotines medžiagas sau į venas, nusiima rūbus“, – tokio turinio žinutė pastarąją savaitę plinta feisbuke.

Prie žinutės prisegtas ir vaizdo įrašas, kuriame kompanija ant suoliukų leidžia laiką naujai įrengtoje poilsio zonoje. Vienas vaikinas nusimovęs džinsus ieško ant kojos venos, kad galėtų susileisti dozę.

Vilnietė tikino, kad bandė kviesti policiją, tačiau pareigūnai atvyko tik po poros valandų, kai kompanija jau buvo išsiskirsčiusi.

„Jie ten ateina, susileidžia ir pasišalina, tada tik po tam tikro laiko grįžta. Vieną dieną, kai čia buvo alkoholikų susirinkimas, buvo iškviesta policija. Policijos veiksmai kiek nustebino. Atvažiavo policijos mašina, per garsiakalbį, net neišlipdami, liepė nustoti gerti viešoje vietoje. Alkašai pabėgo, policija išvažiavo, tuo ir pasibaigė. Po valandos alkašai grįžo“, – pasakojo ji.


Susisiekus su šio įrašo autore, moteris Delfi pasakojo, kad problemos po jos langais prasidėjo po to, kai praėjusią vasarą buvo įrengta poilsio zona.

„Tada prasidėjo pastovūs alkoholikų ir narkomanų susirinkimai, – sakė ji. – Gaila vaikų ir pensininkų, kurie naudojasi žaliąja stotele pagal paskirtį ir turi tai stebėti.“

Naujamiesčio gyventoja pasakojo, kad situacija jos rajone prastesnė tapo prieš maždaug 5 metus, kai į vieną daugiabutį Savanorių prospekte atsikraustė socialinį būstą gavę žmonės, nuolat prekiaujantys narkotikais.

„Draugo mama gyvena tame name, sakė labai blogai, baisu namo eiti, nes pastoviai pilna narkomanų, – pasakojo ji. – Praėjus kuriam laikui tuos žmones, kurie yra romų tautybės, iškraustė, nes ten buvo socialinis būstas, bet vieno kambario butuke vietoj vienos šeimos gyveno gerokai daugiau žmonių. O dabar vėl kokius metus ten gyvena romų tautybės žmonės ir va prašau kokia betvarkė.“

Ji pridūrė, kad paviešinus vaizdo įrašą feisbuke, su ja susisiekė ir dar vienas žmogus, kuris nuotraukose užfiksavo ne tik šalia žaidimų aikštelės narkotikus vartojančius vaikinus, tačiau, tikėtina, ir prekybą svaigalais.

„Taip pat rašiau ir pareiškimą į „epoliciją“, bet jokios reakcijos nesulaukiau. Norėtųsi, kad policija pradėtų patruliuoti prie aikštelių, prie to namo, kur gyvena romų tautybės asmenys. Gal pavyktų pagaliau sutvarkyti šią situaciją“, – Delfi sakė pašnekovė.

Paprašius komentaro apie šią situaciją, Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja nurodė, kad liepos 13 d. policija sulaukė pranešimo apie įvykį per el. paslaugų portalą, o informacija buvo perduota Vilniaus m. antrajam policijos komisariatui.

„Pareigūnai dirbant šioje teritorijoje, reagavimo metu atkreips dėmesį į nurodytoje vietoje besibūriuojančius asmenis ir jų daromus pažeidimus.

O piliečių pastebėjusių asmenis darančius šiuos pažeidimus prašytume nedelsiant apie tai informuoti policijos pareigūnus, paskambinus skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112“, – nurodė policijos atstovė.

Problemai spręsti siūlo kontraversišką sprendimą

Politikai šiuo metu diskutuoja apie vieną narkotikų vartojimo kambarių idėją, kurią įgyvendinus galėtų sumažėti viešose vietose narkotikus vartojančių žmonių skaičius, tiesa, Seime yra daug nepritariančių tokiai idėjai, nes baiminamasi, kad tai tik paskatins vartojimą.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, narkotikų vartojimo kambariai veikia Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, Norvegijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Šveicarijoje, Nyderlanduose.

Jie steigiami, nes padeda mažinti apsvaigusių žmonių gatvėse skaičių, veikia kaip ŽIV ir hepatito C, mirčių nuo perdozavimo, viešosios tvarkos pažeidimų, prevencija.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nurodo, kad narkotikų vartojimo kambariai sudarytų galimybę kontaktuoti su narkotikų vartotojais, nukreipti juos socialinių ar sveikatos priežiūros paslaugų gavimui, padeda išvengti nepageidaujamų narkotikų vartojimo gyvenamosiose aplinkose pasekmių.

Lietuvoje dešimtyje miestų kol kas veikia žemo slenksčio paslaugų kabinetai, į kuriuos gali kreiptis visi švirkščiamųjų narkotikų vartotojai. Viena pagrindinių čia teikiamų paslaugų yra švirkštų ir adatų išdavimas, siekiant kontroliuoti per kraują perduodamų ligų, tokių kaip ŽIV, virusinių hepatitų, plitimą.

Prieš kelis mėnesius Seime surengtoje spaudos konferencijoje narkotikų problemą turėjęs Karolis sako, kad saugaus vartojimo kambarius rado ir Danijoje.

„Danijoje tuose kambariuose nustebino pirmiausia švara, tvarka, kavos kvapas. Užėjus – kontaktas su socialine darbuotoja, pakvietė į kabinetą, tai buvo nuostabi patirtis. Visi žmonės, kurie būtų gatvėje, vartotų po tiltais, ten rasdavo saugią vietą. Tokiems žmonėms saugumas ir palaikymas esminis dalykas“, – teigė Karolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)