Baltarusijoje, kaip ir Lietuvoje, prostitucija yra nelegali veikla, už vertimąsi ja yra numatyta administracinė atsakomybė, o už įtraukimą ir pelnymąsi iš prostitucijos – baudžiamoji atsakomybė. Jos greičiausiai nepavyks išvengti pusantrų metų prostitučių tinklui vadovavusiems sutuoktiniams – ikiteisminį tyrimą atlikę Vilniaus policijos pareigūnai nustatė, kad jie pelnėsi iš trijų merginų prostitucijos.

Dėl to Trakų rajone, Lentvaryje gyvenanti 40 metų Irina Sadauskienė ir 10 metų jaunesnis jos vyras Edvardas Sadauskas buvo apkaltinti prostitucijos organizavimu ir pelnymuisi iš jos.

Sutuoktiniams iškeltą baudžiamąją bylą šiuo metu nagrinėja Vilniaus miesto apylinkės teismas. Tačiau viešumas Sadauskams nepatinka – į posėdį atvykęs DELFI fotografas sulaukė ne tik užgaulių replikų, bet ir nepadorių gestų (žiūrėti nuotraukų galeriją). Nuo kaltinamųjų neatsiliko ir E. Sadausko advokatas, bandęs užstoti savo ginamąjį.

O kai bylą nagrinėjantis teisėjas Arūnas Budrys įėjo į posėdžių salę, iš karto buvo pateiktas prašymas – rengti neviešus posėdžius. E. Sadausko advokatas Vidmantas Martyšius pareiškė, kad visi teismo posėdžiai, kuriuose kalbama apie asmeninį gyvenimą, turi būti uždari.

„Šioje byloje bus kalbama apie intymius santykius, įstatymas gina ne tik kaltinamųjų, bet ir nukentėjusiųjų, liudytojų teises – uždaras posėdis išpręstų visas problemas“, – pareiškė V. Martyšius.

Jam antrino ir sąvadavimu kaltinama I. Sadauskienė: „Ši byla liečia mano asmeninį gyvenimą, aš turiu dukrą – žinote, kokios šiais laikais būna patyčios, apkalbos, jaunimas juk skaito internete naujienas.“

Tokie advokato ir kaltinamosios teiginiai nustebino valstybinį kaltinimą palaikantį prokurorą Rimą Juodį – jis nurodė, kad nėra pagrindo rengti neviešus teismo posėdžius, nes nebuvo nurodytas joks įstatyme numatytas pagrindas uždaram procesui. Be to, jis nusistebėjo, kad kaltinamųjų pusei parūpo nukentėjusiųjų apsauga, tačiau šioje byloje apklaustos prostitutės nėra pripažintos nukentėjusiosiomis, joms suteiktas liudytojų statusas.

„Dažniausiai visi kaltinamieji turi vaikus, bet tai nėra pagrindas“, – prokurorui antrino ir teisėjas A. Budrys, nutaręs, jog visuomenė turi teisę žinoti apie nusikaltimų padarymu kaltinamų sutuoktinių bylą.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti Sadauskai iki šiol teisme nedavė parodymų, kol kas nebuvo apklaustos ir iš artimojo užsienį į Lietuvą prostitucija verstis atvykusios merginos, tačiau greičiausiai jos net nebus kviečiamos – liudytojos buvo apklaustos iš karto po bylos iškėlimo pas ikiteisminio tyrimo teisėją. Be to, kaip paaiškėjo, sutuoktiniai, kuriems labai rūpėjo šių merginų apsauga, ir nenori, kad jos pasirodytų teismo salėje – jie nutarė pripažinti kaltę ir taip sulaukti trečdaliu mažesnės bausmės, jeigu jiems inkriminuojamas veikas teismas pripažintų nusikaltimu.

Baudžiamąją bylą teismui perdavusi Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad sutuoktiniai Sadauskai organizavo ir pelnėsi iš trijų merginų prostitucijos nuo 2015 m. balandžio iki 2016 m. spalio 11 d., kai buvo sulaikyti.

Nustatyta, kad jaunų merginų, sutinkančių verstis prostitucija, sąvadautojai ieškojo pažinčių svetainėse. Visos trys merginos, kurios buvo nustatytos ikiteisminio tyrimo metu, yra iš Baltarusijos. Joms darbas Lietuvoje atrodė lyg gyvenimo svajonė – iš vertimosi prostitucija jos Europos Sąjungos valstybėje uždirbdavo gerokai daugiau nei savo tėvynėje.

Surasti būstą „plaštakėms“ nebuvo sudėtinga – Vilniuje šiuo metu yra daugybė butų, kurie nuomojami trumpam laikui. Tiesa, jų nuoma brangesnė, tačiau ji sąvadautojams tiko – kartais merginos norėdavo išvykti į gimtinę, be to, į Lietuvą padirbėti dažniausiai atvykdavo trumpam, maždaug dešimties dienų laikotarpiui.

Kad trumpam laikui nuomojamuose butuose gyvena prostitutės, jų savininkai nesukdavo galvos – retai kada skųsdavosi kaimynai. Tiesa, šeimininkams būdavo aiškinama, kad jaunos merginos atvykdavo studijuoti, tačiau nepavykus įstoti į universitetą, laikinai glausdavosi bute, kol susiras darbą ir galės nuomotis kitą būstą.

„Man asmeniškai niekas nesiskundė nuomininkėmis“, – sakė butų nuoma užsiimantis vilnietis verslininkas. Jis su žmona nuomoja tris butus, visuose juose ir glausdavosi prostitutės.

„Būna įvairių klientų, kurie trumpam nuomojasi butus – kartą atvažiavusi viena jauna moteris iš Ukrainos sakė, kad čia jai patogiau susitikti su vyru, kuris dirba vairuotoju, – pasakojo butų nuoma užsiimantis vyras. – Ji kalbėjo, kad Lietuvoje viskas labai brangu, net bulvių kaina jai atrodė kosminė. O po kiek laiko pasikalbėjau su kaimynu – jis sakė, kad prie durų net eilės vyrų stovėdavo.“

Klientus jaunoms prostitutėms sutuoktiniai surasdavo publikuodami skelbimus interneto svetainėse – paskambinusiems klientams nurodydavo, kur reikia atvykti, o merginos – kada pas juos atvyks sekso ištroškęs vyras.

Už valandą klientas turėdavo sumokėti nuo 80 iki 100 eurų, už pusvalandį – vos mažiau: nuo 60 iki 70 Eur.

Šiuos pinigus sąvadautojai su prostitutėmis pasidalindavo per pusę. Nustatyta, kad sutuoktiniai iš merginų prostitucijos galėjo uždirbti beveik po 14 tūkst. Eur.

Per kratą pas sutuoktinius pareigūnai namuose rado beveik 2 tūkst. Eur, tačiau Sadauskai tikina, jog šie pinigai yra gauti ne iš prostitucijos verslo. Kratos metu E. Sadausko rankinėje pareigūnai aptiko civilinėje apyvartoje draudžiamą šaltąjį nešaunamąjį ginklą – pramoninės gamybos lenktinį peilį su automatiškai atsilenkiančia ir užsifiksuojančia geležte, todėl jam taip pat pateikti kaltinimai dėl draudžiamojo šaltojo nešaunamojo ginklo laikymo.

Kodėl nutarė organizuoti merginų prostituciją ir kaip sekėsi, sutuoktiniai teismui žadėjo papasakoti rugsėjo 15 d. planuojamame surengti teismo posėdyje. Baudžiamasis kodeksas už jiems inkriminuojamas veikas numato laisvės atėmimo iki šešerių metų bausmę.