Ikiteisminį tyrimą atlikę sostinės prokurorai mano, kad baudžiamojoje byloje yra pakankamai duomenų, grindžiančių buvusių Viešosios policijos Eismo priežiūros poskyrio eismo kontrolės grupės specialisto A. Albertavičiaus ir Patrulių būrio vyriausiojo patrulio P. Boreišos kaltę – esą jie ne tik piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, bet ir klastodami dokumentus sukčiavo.

Policijoje jau nebedirbančių 38 metų A. Albertavičiaus ir 34 metų P. Boreišos baudžiamąją bylą pirmadienį atvertė Vilniaus miesto apylinkės teismas. Tiesa, kol kas nesėkmingai – prieš pat posėdį P. Boreiša pareiškė, kad atsisako teisėjo Roberto Rainio paskirto valstybės gynėjo ir teisme bandys gintis su privačiu advokatu.

Bylos duomenimis, dar 2008-ųjų gegužės 31-ąją, apie 13.30 val., Vilniaus rajone, Žaliosios kaime, pareigūnai už administracinės teisės pažeidimą sustabdė motociklą „Honda CBR 900“ vairavusį Genriką J.

Dėl KET pažeidimų pareigūnai nusprendė motociklą priverstinai nuvežti į saugojimo aikštelę, uždraudžiant motociklininkui vairuoti. Pagal taisykles policininkai privalėjo iškviesti transportavimo vilkiką, tačiau to nepadarė – prie vairo sėdo A. Albertavičius. Jis neturi teisės vairuoti A kategorijos transporto priemones.

Pareigūno kelionė galingu motociklu vos nesibaigė tragiškai – jo nesuvaldęs A. Albertavičius griuvo ir susižalojo. Medikai jam konstatavo dešinio raktikaulio petinio galo išnirimą.

Kadangi valstybė atsako už pareigūnus jų darbo metu, A. Albertavičius panoro gauti kompensaciją už patirtą traumą – su savo kolega P. Boreiša sutarė, jog nuslėps faktą apie motociklo nuvarymą.

Pateikdami paaiškinimus komisariato viršininkui pareigūnai nurodė, kad sustabdytas motociklininkas esą nepakluso jų reikalavimams ir bandė pasprukti, o jį norėjęs pasivyti A. Albertavičius užkliuvo už saugos diržo ir parkrito.

Tokia versija buvo patikėta ir netrukus A. Albertavičiui po metų buvo išmokėta 18 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacija – 59 054 Lt. Šią sumą iš pareigūno siekia prisiteisti Policijos departamentas.

Kol byloje nėra paskelbtas nuosprendis, dabar privačiose bendrovėse dirbantiems buvusiems policininkams paskirtos kardomosios priemonės – jie negali išvykti be pareigūnų žinios.