Muitinės pareigūnai, tikrindami siuntas atkreipė dėmesį į brangiai įkainotą iš Jungtinių Amerikos Valstijų atkeliavusią smulkią paprastąją siuntą, šalia kurios buvo ir prekių įsigijimo dokumentai bei sąskaita. Kadangi muitininkams kilo įtarimų dėl akivaizdžiai per didelės pakete esančių vėliavų kainos, jie nusprendė patikrinti siuntos turinį, praneša Vilniaus teritorinė muitinė (VTM).

Pareigūnų įtarimai pasitvirtino – siuntoje atrastos aštuonios vėliavos su karine nacistinės Vokietijos simbolika, įpakuotos polietileniniuose maišeliuose, su pakabinti skirtomis kilputėmis.

Įtarę, kad gali būti pažeistas Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) straipsnis (Dėl nacistinių ar komunistinių simbolių platinimo ar demonstravimo), muitininkai surašė prekių sulaikymo protokolą, o siuntoje buvusias vėliavas sulaikė.

Tai pirmas toks atvejis, kai VTM pareigūnai sulaiko paštu į Lietuvą atkeliavusias prekes su nacistine simbolika, kurios naudojimą draudžia mūsų šalies įstatymai. Už daiktų su nacistiniais ar komunistiniais simboliais platinimą ar demonstravimą gresia bauda nuo 500 iki 1000 litų.

VTM atstovė spaudai Asta Mikelevičiūtė DELFI patikslino, kad siuntinys buvo įkainotas daugiau nei 800 litų. Siuntinys adresuotas klaipėdiečiui. VTM apie vėliavų sulaikymą pranešė uostamiesčio policijai, kuri turės spręsti ar padarytas administracinis teisės pažeidimas.

Tačiau siuntinio gavėjas šių vėliavų nei platino, nei demonstravo. Tokių daiktų pirkimas nedraudžiamas, tad siuntinio gavėjas ATPK nepažeidė. Įstatymas leidžia jas naudoti muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, antikvarinės prekybos tikslais.

VTM Pažeidimų prevencijos skyriaus vyriausioji inspektorė Daiva Sušinskienė, paprašyta paaiškinti, kodėl vėliavos sulaikytos, atsakė: „Kiekis nemažas. Galime daryti prielaidas, kad jos skirtos pardavimui ar demonstravimui, o ne asmeniniam naudojimui. Policija spręs ar yra pagrindas surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą“.

Pareigūnė pabrėžė, kad vėliavos ne konfiskuotos, o tik sulaikytos. Jei policija neįžvelgs pažeidimo, jos bus atiduotos gavėjui.