Šių metų sausio-rugsėjo mėnesiais Vilniaus kelių policija užregistravo 13 tūkst. 335 autoavarijas, kurių beveik pusė buvo techninės ir jose žmonės nenukentėjo. Tuo tarpu per tą patį praėjusių metų laikotarpį sostinėje užregistruota 10 tūkst. avarijų, 2000-siais metais - 9,5 tūkst.

"Iš tiesų nerimas labai didelis. Avarijų skaičius toks, kad mes nebesugebame laiku ir greitai atvažiuoti į įvykio vietas, žmonės laukia mūsų pareigūnų ilgiau. Tas laukimas kelia pasipiktinimą", - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Vilniaus miesto kelių policijos komisaras Gintautas Vasylis.

Pirmadienį snyguriuojant ir esant šlapiai kelio dangai, Vilniaus policija užregistravo rekordinį šiemet avarijų skaičių - tądien jų įvyko 125. Vilniaus kelių policininkai su baime dabar laukia žiemos, kada važiavimo sąlygos dar labiau pablogės.

Pasak vyriausiojo sostinės policijos komisaro Eriko Kaliačiaus, jau dabar viso kelių policijos pajėgos sutelktos autoįvykių registravimui ir kelių policijos pareigūnai beveik nebeužsiima įvykių prevencija, nevykdo kitų funkcijų.

"Bandysime inicijuoti pataisas, kad smulkius autoįvykius kelių policijai nereikėtų forminti, kaip ir visame pasaulyje, tai yra draudikų reikalas", - sakė vyriausiasis komisaras E.Kaliačius.

Vilniuje dažniausiai avarijos įvyksta dėl to, kad vairuotojai nesilaiko saugaus atstumo, nepasirenka saugaus greičio, pasikeitus orui, neįvertina eismo sąlygų ir kelio dangos.

Pasak komisaro, išanalizavus statistiką, paaiškėjo, kad dažniausiai avarijas sukelia 7-10 vairavimo stažą turintys asmenys. "Jie mano, kad turi vairavimo patirtį, važiuoja ir elgiasi drąsiau, bet ekstremalioje situacijoje nesugeba suvaldyti automobilio", - sako komisaras G.Vasylis.

Iš daugiau nei 13 tūkst. sausį-rugsėjį policijos registruotų autoavarijų tik 730-tyje nukentėjo žmonės. Palyginti su praėjusiais metais, tokių avarijų, kur nukenčia žmonės, sumažėjo.

Šiemet Vilniaus keliuose žuvo mažiau žmonių, nei pernai. Per 9 šių metų mėnesius žuvo 39 eismo dalyvis, pernai - 41. Taip pat sumažėjo ir sužalotųjų skaičius - nuo 905 pernai iki 869 šiemet.

"Avarijų pasekmės lengvesnės, bet avarijų skaičius auga ir labai ženkliai", - teigė komisaras G.Vasylis. Pareigūnas paragino vairuotojus būti atidesniems ir atsargiau elgtis kelyje.