Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ingrida Mikužytė trečiadienį pradėjo nagrinėti bylą, kurioje I. Achremovui pateikti kaltinimai dėl smulkaus svetimo turto pagrobimo.

Šioje byloje Vilniaus apskrities policijos pareigūnai administracinio teisės pažeidimo protokolą surašė dar rugpjūtį – įtariama, kad „Vilniaus brigadai“ priklausęs ir žurnalistą V. Lingį nušovęs I. Achremovas apsivogė prekybos centre „Iki“. Įtariama, kad jis pavogė įvairių maisto produktų.

Tuo metu prokuratūra atlieka dar vieną tyrimą, nes pas I. Achremovą buvo rasti labai stiprūs vaistai, kurių vartojimui yra būtinas gydytojo sutikimas.

I. Achremovui atstovaujantis advokatas Nikolajus Kuznecovas sako, kad jo ginamasis turėjo tokį leidimą – gydytojas jo klientui yra išrašęs receptus.

Pažeidimo protokolas I. Achremovui buvo surašytas po įvykio rugpjūčio 8 d., kai jis buvo sulaikytas Geležinio Vilko g. esančioje parduotuvėje.

Prekybos centro apsaugos darbuotoja Irena T. teisme sakė, kad I. Achremovas iš parduotuvės bandė pavogti ne tik įvairių brangių maisto produktų, bet ir 0,35 l talpos alkoholinio gėrimo buteliuką.

Ji sakė, kad pirkėjas užkliuvo dėl to, jog apie 10-15 min. vaikščiojo po parduotuvę. „Pastebėjau, kad ponas pradėjo kišti produktus į treningų kišenes, o alkoholio buteliuką įsidėjo į rankinę“, – sakė apsaugos darbuotoja.

„Jis ėmė produktus, kurie nėra pigiausi – ir mėsytės, ir ančiuvių konservų, 350 g pakelį juodų ryžių, sūrio su spanguolėmis gabaliuką, mačiau, kaip į kišenę įsikišo basturmą“, – kalbėjo Irena T.

Anot jos, pirkėjas buvo sulaikytas, kai praėjo pro kasas nesusimokėjęs už produktus. „Durys buvo užblokuotos ir jis buvo sulaikytas“, – sakė apsaugininkė.

Moteris teigė, kad sulaikytas I. Achremovas prašė paleisti ir nekviesti policijos pareigūnų, tačiau neigė, jog vogė maisto produktus.

Teisme taip pat paaiškėjo, kad I. Achremovas už dalį prekių kasoje apmokėjo.

Apsaugos darbuotoja teismui taip pat parodė mobiliuoju telefonu užfiksuotas nuotraukas po I. Achremovo sulaikymo – ji sakė, visada fotografuoja iš prekybos centro vagiančius asmenis. Savo ruožtu parduotuvė „Iki“ teismui negalėjo pateikti vaizdo įrašų, kuriuose būtų užfiksuota, kaip I. Achremovas esą vagia iš prekybos centro.

Tuo metu I. Achremovas sako, kad iš „Iki“ maisto produktų neketino pavogti, o parduotuvėje pasirinktus produktus dėjosi į kišenes ir laikė abiejose rankose, nes nebuvo pasiėmęs pirkinių krepšelio.

„Iš pradžių galvojau, kad mažai pirksiu, bet paskui ėmiau ir ėmiau, sudėjau ir į kišenes, ir rankose laikiau, galvojau sudėsiu viską prie kasos“, – sakė jis.

Vyras negalėjo paaiškinti, kodėl ne visas prekes pateikė pardavėjai. „Pamiršau“, – sakė jis, nurodęs, kad prekes, už kurias susimokėjo, susidėjo į nusipirktą plastikinį maišelį.

„Tuo metu turėjau daug problemų, buvau stresinėje situacijoje, visai apie ką kitką galvojau ir pamiršau išimti tas prekes iš kišenių“, – kalbėjo I. Achremovas. Jis nurodė, kad sulaikytas apsaugos darbuotojos siūlėsi apmokėti už prekes, bet ši nesutiko – esą jau per vėlu.

„O tašėje aš nieko neturėjau, ten nieko nedėjau, ten tik buvo mano daiktai, vaistai“, – kalbėjo jis.

Kadangi byloje kilo neaiškumų, teismas nutarė papildomai apklausti policijos pareigūną, kuris I. Achremovą sulaikė parduotuvėje, be to, atsakomybėn patrauktas įtariamasis teismui pažadėjo pateikti kasos kvitą, patvirtinantį, jog už kai kurias prekes parduotuvėje susimokėjo.

Jeigu teisme bus įrodyta I. Achremovo kaltė, jam grės bauda nuo 86 iki 260 Eur arba administracinis areštas nuo 10 iki 30 parų. Tokiu atveju vėliau pareigūnai gali kreiptis į teismą ir prašyti nuteistąjį grąžinti atgal į įkalinimo įstaigą.

DELFI primena, kad I. Achremovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, tačiau 2004-ųjų sausį Vilniaus apygardos teismas bausmę sušvelnino iki 25 metų kalinimo.

Iš pradžių V.Lingio žudikas bausmę atliko Lukiškių kalėjime, o nuo 2004-ųjų vasario kalinimo sąlygos jam buvo pagerintos – žurnalisto žudikas buvo perkeltas į Vilniaus 2-uosius pataisos namus.

2012 m. balandį nuteistasis buvo paleistas į laisvę – vartus į naują gyvenimą jam atvėrė Vilniaus apygardos teismas. Bausmės vykdymo atidėjimo metu I. Achremovas buvo įpareigotas dirbti ir naktimis būti namuose, jeigu tai nesusiję su darbu.

V. Lingys buvo nužudytas 1993-iųjų spalio 12-ąją Vilniuje. Dėl šio visą Lietuvą pribloškusio nusikaltimo 1994-ųjų rudenį buvo nuteisti „Vilniaus brigados“ vadeiva Borisas Dekanidzė ir trys jo parankiniai – I. Achremovas, Viačeslavas Slavickis ir Borisas Bobičenka.

B. Dekanidzei teismas skyrė išimtinę mirties bausmę, kuri buvo įvykdyta. I. Achremovui taip pat skirta mirties bausmė, tačiau tuo pačiu nuosprendžiu ji buvo pakeista į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

„Kiekvieną dieną galvoju apie savo padarytą nusikaltimą, pripažįstu savo kaltę, išgyvenu didžiulį visuomenės pasmerkimą“, – anksčiau yra sakęs I. Achremovas.