Atnaujinta 2021 m. vasario 22 d.:

Informuojame, kad Vilniaus apygardos teismas šioje byloje priėmė nuosprendį, kuriuo dėl pelnymosi iš prostitucijos veikiant bendrininkų grupėje buvo nuteistas Sergejus Kuzminskis, kuriam skirta 80 MGL (2 896 eurų) bauda, ir Rimantas Persinevičius, kuriam skirta 60 MGL (2 172 Eur) bauda.

Tuo metu atsakomybėn patraukti Aidas Kazilionis, Rasa Pakamorytė, Rolandas Stončius, Inga Stugė ir Alena Petraškienė atsakomybės išvengė, nes suėjo baudžiamosios atsakomybės senaties terminas.

Byla gulėjo prokuroro stalčiuje

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atvertė baudžiamąją bylą dėl pelnymosi iš prostitucijos – dėl šio tyrimo pareigų yra netekęs dabar jau buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Adas Laurikėnas.

Maža to, prokurorą teismas yra pripažinęs kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi – už tai jam skirta 50 MGL dydžio (6 500 Lt) bauda.

Būtent dėl A. Laurikėno kaltės baudžiamoji byla dėl pelnymosi iš prostitucijos ilgą laiką nebuvo perduota teismui – prokuroras net 6 metus nesurašė kaltinamojo akto ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnų atlikto tyrimo neperdavė teismui. Kodėl taip pasielgė, A. Laurikėnas taip ir negalėjo paaiškinti.

Šiuo metu byloje valstybinį kaltinimą palaiko A. Laurikėno kolega Rolandas Stankevičius – dalis bylos medžiagos buvo perduota ir į Klaipėdos teismą.

Tuo metu Vilniaus apygardos teismui perduotoje byloje Generalinės prokuratūros kaltinimų sulaukė Aidas Kazilionis, Rasa Pakamorytė, Rolandas Stončius, Sergejus Kuzminskis, Inga Stugė, Alena Petraškienė ir Rimantas Persinevičius.

Įtariama, kad jie pelnėsi iš prostitucijos – jaunos merginos iš nedidelių miestelių buvo viliojamos dirbti masažistėmis. Tiesa, gydomasis masažas tebuvo tik priedanga – merginos išnuomotuose butuose dirbo prostitutėmis. Už seksualinių paslaugų suteikimą jos iš klientų imdavo nuo 100 iki 200 Lt.

Bylos duomenimis, seksualines paslaugas moteriškų glamonių išsiilgusiems vyrams teikė mažiausiai 20 merginų. Tiesa, toks „darbas“ jų nė kiek nevaržė – pareigūnams merginos nurodė, kad prostitucija užsiėmė savo noru.

Teismas yra nusprendęs prostitutes apklausti, tačiau kol kas neaišku, kaip jas pavyks prisikviesti – į posėdį pirmadienį neatvyko ir kaltinamosios R. Pakamorytė bei A. Petraškienė. Pirmoji nurodė, kad yra išvykusi pas gydytoją, o A. Petraškienės neatvykimo priežastis taip ir liko neaiški.

Baudžiamąją bylą nagrinėjanti teisėja Sigita Bieliauskienė nusprendė nesitaikstyti su kaltinamųjų elgesiu ir nusprendė, jog į kitą posėdį jos bus atvesdintos. „Toks jų elgesys yra netoleruotinas“, – posėdyje pažymėjo teisėja.

Neatmetama, kad policijos pareigūnams ateityje gali tekti atvesdinti ir liudytojas.

Už grotų šioje byloje teismo baigties laukia tik vienas kaltinamasis – S. Kuzminskis. Tiesa, jis suimtas narkotikų byloje – yra teisiamas su krepšininką Arvydą Macijauską užpuolusiu Edgaru Dančenkovu ir kitais Vilniuje veikusios grupuotės nariais.

Viena kaltinamųjų – R. Pakamorytė yra gerai žinoma policijai. Jai anksčiau buvo iškeltos bylos ne tik dėl pelnymosi iš prostitucijos, bet ir dėl prekybos žmonėmis.