Klaipėdos policija pakvietė virtualiai užsukti į areštinę. Tai vieta, kur retas patenka savo noru, nebent benamiai, kuriems areštinėje paprasčiau nei gatvėje, nes duoda valgyti, yra gultas ir medikų priežiūra.

„Areštinė yra Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro struktūrinis padarinys, kuriame laikomi asmenys, įtariami padarę nusikaltimus iki 48 valandų, taip pat asmenys, kuriems paskirta kardomoji priemonė – suėmimas iki 15 parų, taip pat asmenys, kurie yra nubausti administraciniu areštu“, - pareigūnų sukurtame trumpame dokumentiniame filmuke pasakoja Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato areštinės viršininkas komisaras Sigitas Bulovas.

Paprastai areštinės gyventojai toli gražu nedžiūgauja pareigūnų kontrole, bando gauti narkotikų, mobiliųjų telefonų, kad galėtų netrukdomai bendrauti su laisvėje esančiais draugais, artimaisiais.

S. Bulovas atskleidė, kad per devyniolika metų areštinės pareigūnai sukauptoje nemažoje kolekcijoje pagrindiniai eksponatai - telefonai ir peiliai. Tiesa, juos aptikus pas sulaikytuosius, visi kaip vienas ima pasakoti beveik tą pačią istoriją.

„Paprastai, kai aptinkamas mobilusis telefonas pas areštinėje laikomus asmenis, jie visi neigia, kad telefonas jam priklauso. Paprastai aiškina, kad radę kameroje. Už neleistinų daiktų turėjimą yra taikomo nuobaudos, todėl visi teigia, kad tai ne jų – radiniai visi“, - pasakoja S. Bulovas.

Pasak areštinės viršininko, neretai pas juos patenka ir labai nagingi ir išradingi asmenys.

„Dūrimui pritaikytas priemones jie pasigamina patys iš batų supinatorių (pade esančios metalinės juostelės – DELFI past.), išlaužę kameros langų grotas ir t. t. Paprastai jie (areštuotieji) gamina dūrimui, nei tarkim, kad galėtų kažką atsipjauti. Užaštrinamas smailus kampas, kad būtų galima sužaloti, panaudoti pabėgimui“, - aprodė kolekcijos eksponatus komisaras.

Ekskursijos dalis - ir moderni asmens atpažinimo įranga, kuri per kelias minutes suranda duomenims sistemoje, jei tik sulaikytasis kada yra turėjęs reikalų su policijos pareigūnais.