Seni užraktai nepatikimi

Vasara - visuotinų atostogų metas - pats geriausias laikas vagims. Tad teisėsaugininkai primena, jog besirūpinant atostogų planais nereiktų pamiršti ir būsto apsaugos.

Pareigūnų pastebėjimu, dauguma vagysčių įvykdomos taikant seniai išbandytus metodus - į butus patenkama tiesiog išlaužus durų spynas. Į pirmuose aukštuose esančius būstus įsibraunama pro nepakankamai apsaugotus balkonus ir langus.

“Gyventojai turėtų pasirūpinti bent minimaliomis buto apsaugos priemonėmis. Pirmiausia - senas spynas pakeisti naujesniais užraktais”, - pataria Kauno miesto VPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus viršininkas Saulius Karosevičius.

Teisėsaugininkai ne kartą turėjo progos įsitikinti, jog Kaune dar yra labai daug butų, kuriuos tebesaugo sovietmečio laikus menančios durys, o juose - senos spynos.

Įveikti tokias spynas - juoko darbas. Į vidų atsidarančios duris paprastai išspiriamos, o į lauką atsiveriančios - išlaužiamos. Senos spynos atrakinamos kone akimirksniu. Tam vagys gali užtrukti vos kelias sekundes. Įsilaužiama taip greitai ir tyliai, kad kaimynai apie įvykdytą nusikaltimą išgirsta tik iš nukentėjusiųjų arba policijos.

Visos spynos įveikiamos

Jeigu pasirūpinote geresne durų spyna, tai dar nereiškia, kad apsaugojote savo turtą. Nepadės net ir geriausias užraktas, jeigu jis įstatytas į senas medines duris. Šios paprastai išlaužiamos su visa stakta. Todėl ramiausiai miegos tie gyventojai, kurie įsistatys šarvuotas duris.

“Nėra spynų, kurių neįmanoma atrakinti. Tačiau laikas, per kurį vagys įveikia užraktus, labai svarbus”, - įspėja pareigūnai, kalbėdami net ir apie seifinius užraktus. Kuo ilgiau nusikaltėliai užtruks prie buto durų, tuo mažiau galimybių jie turės įvykdyti nusikaltimą nepastebėti.

Šarvuotas duris, anot policininkų, taip pat galima įveikti. Kartais ilgapirščiams patys to nežinodami padeda ir šeimininkai, palikdami nakčiai duryse raktus. Esama tokių spynų, kurias įmanoma atrakinti iš lauko, jeigu viduje yra raktas. Tačiau galimas ir atvirkštinis variantas. To neturėtų pamiršti gyventojai, kuriems spynos naudojimo subtilybes geriausiai nurodys šiomis prekėmis prekiaujančių firmų atstovai.

Langus apsaugos žaliuzės

Šarvuotų durų patikimumas taip pat atsispindi statistikoje. Policija ant pirštų skaičiuoja retus atvejus, kai ilgapirščiai įveikė tokio tipo duris. Labiausiai apsaugoti tie būstai, kuriuose įrengta signalizacija, sujungta su apsaugos policijos arba kitų saugos tarnybų pultais. Šiuo atveju pareigūnai turi daugiausia galimybių sučiupti vagis nusikaltimo vietoje ar sprunkant. Klysta tie, kurie galvoja, kad plastikiniai langai patikimai apsaugo butą nuo įsibrovėlių. Policininkai įsitikinę, jog šiuos langus plėšikai atidarys be jokių problemų. Pareigūnai taip pat skeptiškai vertina prekybininkų siūlomas apsaugines langų plėveles bei įvairius langų apkaustus. Patikimiausia pirmojo aukšto butų langų apsauga - grotos arba nuleidžiamos žaliuzės bei signalizacija, sureaguosianti į kiekvieną langan suduotą smūgį. Balkonus taip pat rekomenduojama apsaugoti žaliuzėmis arba bent jau įstiklinti.

Gyventojams, neturintiems didelių finansinių galimybių, patariama išvykus ilgesniam laikui palikti viename iš kambarių įjungtą šviesą. Tik prieš tai būtina įsitikinti, ar tvarkingi elektros instaliacijos laidai ir ar nekils gaisras. Šviesa lange atbaido ilgapirščius, kurie dažniausiai plėšia butus savaitgaliais bei per atostogas, kai namai lieka tušti.

Vagys užplūsta dienomis

Policija taip pat pataria gyventojams, išvykstantiems ilgesniam laikui, paprašyti kaimynų prižiūrėti butą. Tačiau tuo pačiu nevertėtų apie tai skelbti itin plačiam ratui žmonių. Tėvai turėtų įspėti vaikus, kad šie draugams nepasakotų apie artėjančią išvyką ar namuose laikomą vertingą turtą.

“Vagys kruopščiai susirenka informaciją apie šeimininkus to buto, kuris juos domina”, - akcentavo ir Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus vadovas S.Karosevičius. Jis pridūrė, jog daugiabučių gyventojai savo pačių saugumui turėtų pasirūpinti ir laiptinės kodine spyna, kuri tampa dar viena kliūtimi nusikaltėlių kelyje. Beje, laiptinės duris patariama laikyti uždarytas net ir viduryje dienos, nes būtent šiuo paros metu užregistruojama daugiausia vagysčių.

Gana dažnai vagys į butus įsilaužia net nutaikę progą, kai šeimininkai išeina į parduotuvę. Ilgapirščiams užtenka kelių minučių susirinkti vertingiausius net ir kukliai gyvenančių žmonių daiktus. Dažniausiai tokius nusikaltimus įvykdo smulkūs nusikaltėliai, narkomanai.

“Buto vagystė, kad ir kokie nuostoliai būtų, labai sukrečia žmones. Įsibrovimas į būstą - tai lyg įlindimas į pačią širdį”, - pripažįsta S.Karosevičius.

Kaip ir anksčiau, daugiausia butų apvagiama savaitgaliais. Vagių labiausiai pamėgti vadinamieji miegamieji Kauno rajonai: Dainava, Eiguliai, Šilainiai. Šiuo atžvilgiu saugiausia miesto Centre bei Panemunėje. Kol kas policija negali pasigirti itin gerais vagysčių išaiškinimo rezultatais, todėl ir prašoma gyventojų palikti kuo mažiau galimybių ilgapirščiams pasipelnyti svetimu turtu.