DELFI, bendradarbiaudami su Valstybės sienos apsaugos tarnyba, nuvyko į sieną su Baltarusija Šalčininkų rajone saugančią Gintaro Žagunio užkardą. Šioje vietoje, vadinamojoje Dieveniškių kilpoje, pasieniečiai saugo 52,3 km sienos.

Gamtos apsuptyje įsikūrusiuose kaimuose gyvenantys žmonės yra įpratę matyti sienos sargus, bet iš tiesų jie juos mato tik tada, kada pareigūnai to patys nori.

Valstybės siena saugoma nuolatos

Į Dieveniškių kilpą galima patekti per vienintelį asfaltuotą kelią – Širvių atraminį punktą. Šioje vietoje visą parą dirbantys pareigūnai tikrina žmonių transporto priemones, dokumentus ir taip apsaugo, kad kontrabanda, narkotikai ar migrantai nepatektų nei į kilpą, nei į Lietuvos gilumą.

Pasieniečiai DELFI atskleidė, kad jų darbo diena trunka 14 valandų. Užkardos vadas Žydrūnas Vaikasas pasakojo, kad tokį didelį valandų skaičių pareigūnai dirba tam, kad siena niekada nebūtų palikta be priežiūros, o šiuo veiksmu jie dar labiau apsunkina kontrabandininkams gyvenimą.

Be viso to VSAT pareigūnai tikrina ir „žaliąją zoną“ – sieną su Baltarusija, kurios neskiria jokios tvoros, čia yra tik Lietuvos ir Baltarusijos pasieniečių išartas ruožas, kuris yra nuolatos patikrinamas tam, kad įsitikintų, ar niekas neleistinai nekirto sienos.

Pasieniečiai atvirauja, minimą zoną peržengti drįsta retas, nes už tokį veiksmą gresia Baudžiamoji atsakomybė, visgi yra daromi kitokie veiksmai.

Pasirodo, kad išgudrėję nusikaltėliai pažeidžia „žaliąją zoną“ siekdami nukreipti dėmesį nuo vietos, kurioje iš tiesų žadama padaryti nusikaltimą. O ir nusikaltimas būna įvykdomas nepažeidžiant zonos, kontrabandines cigaretes ir kitus draudžiamus daiktus permetinėja, dažnai paslepia ir sugrįžta pasiimti, kai būna saugu.

Kontrabandininkai ilsisi žiemą

Daug metų Lietuvos Respublikos sieną saugantis pasienietis pasakojo DELFI, kad kontrabandininkai žiemą aprimsta, nes sniegas yra sienos sargų pusėje. Anot jo, pavasarį ir rudenį darbo turi labai daug, prieš žiemą nusikaltėliai stengiasi apsirūpinti, o po žiemos, kai baigiasi atsargos, yra didelė paklausa.

Pasieniečiai taip pat žino ir laiką, kuriuo daugiausiai yra vykdomi nusikaltimai. Kontrabandininkai pasirenka pavakarę, kai dar būna šviesu, bet ir po truputį temsta.

Dažnai nusikaltimus darantys asmenys net nenutuokia, kad jie buvo stebimi ir kad pasieniečiai žino, kaip juos surasti. Pareigūnai atviravo, kad svarbiausia ne greitis, o apgalvoti ir tikslūs veiksmai.

Kontrabandininkai – nepilnamečiai

Valstybės sienos apsaugos pareigūnai neslepia, kad susiduria su vis labiau pažengusiais nusikaltėliais. Pasak Ž. Vaikaso, pasieniečiai kovoja su organizuotomis nusikaltėlių grupėmis, kurie turi techniką, kokią turi ir jie, grupuočių nusikaltimo vykdymo planai yra labai apgalvoti ir gudrūs, todėl kovojant su jais reikia vis labiau tobulėti.

Be viso to pareigūnai susiduria su baisia realybe – kontrabandininkais tampa labai jauni žmonės. Pasieniečiai pamena, kad yra sulaikę vos 15 metų turintį jaunuolį, kuris jau vykdė nusikaltimus.

Jaunieji kontrabandininkai nesupranta, į kokius rimtus reikalus lenda ir nesuvokia, kokia ateitis jų galimai laukia.

Sienos sargai atvirauja, kad su vietiniais gyventojais sutaria ir vis didesnės jų pagalbos sulaukia, nes pareigūnai parodo, jog jie dirba savo darbą, o jis yra teisingas ir jiems tik į naudą.

G. Žagunio užkardos vadas pasakojo DELFI, kad šiuo metu yra labai aktyviai bendraujama su jų saugomoje teritorijoje gyvenančiu jaunimu. Pasieniečiai jiems aprodo savo darbo ypatumus, parodo, jog jie dirba jų gėriui ir paaiškina, kas bus, jei jaunuoliai nuspręst vykdyti nusikaltimus.

„Mes jus vis tiek pagausim“, – pasieniečiai teigia, kad taip yra atsakoma visiems, kurie ruošiasi jų teritorijoje vykdyti nusikaltimus.