Vilkiautinyje (Varėnos r.) gyvenančios Janės Stravin¬skienės nelinksmina nė į kaimą atvežti anūkai. Šiomis dienomis jos mintys sukasi apie Algį – 41 metų sūnų, kurio ji daugiau nebepamatys. Pablogėjus sveikatai 67 metų moteris ėmė kreipti dėmesį į keistus ženklus.

Prieš kelias dienas iš sekcijos netikėtai iškrito ir sudužo Algio portretas. Nebuvo jokio skersvėjo, gatve nedundėjo sunkvežimiai.

O dar anksčiau ji sapnavo Algį kažkokioje geležinkelio stotyje prie traukinių.

„Algis mane šaukia: „Mama, važiuojam į Gardiną”. O aš jam atsakau: „Kur, sūneli, taip vėlai važiuosim?”

Į A.Stravinską panašų negyvą žmogų policija rado vienoje Ispanijos Granados miesto aikščių. O uždarbiauti svetur išvykęs sūnus iš tiesų gyveno netoli geležinkelio.

TV laidoje pamatė sūnaus nuotraukas

A.Stravinskui išvažiavus dirbti į Ispaniją, jis kartą jau buvo paskelbtas mirusiu.

Neseniai – lyg perkūnas iš giedro dangaus. Viena televizija parodė Granados aikštėje rasto žmogaus nuotraukas. Šis žmogus labai panašus į Algį.

Po laidos apžiūrėjusi policijos atvežtas nuotraukas J.Stravinskienė patvirtino, kad tai jos sūnus. Pareigūnai taip ir įrašė dokumentuose: „Tai gali būti Algis Stravinskas”. Tačiau tuomet užgriuvo naujas rūpestis – iš kur gauti pinigų palaikams parvežti į Lietuvą? Kėlė nerimą ir kitas klausimas – ar tai iš tiesų jos sūnus? Nes to nelaimėlio gimimo data nurodyta kitokia nei Algio.

Pripažino mirusiu

Ispanijoje vasario 17-ąją radus negyvėlį, tenykštė policija neskubėjo. Ji tik po mėnesio informavo Lietuvos ambasadą apie šį įvykį, nors tai privalo padaryti nedelsiant.

Negyvo vyro drabužių kišenėse nebuvo jokių dokumentų. Kad tai A.Stravinskas, ispanų pareigūnai nusprendė iš pirštų atspaudų. Mat 2002 metų rugpjūtį pažeidęs imigracijos įstatymus A.Stravinskas buvo sulaikytas.

Tačiau sulaikytasis nurodė kitą gimimo datą nei A.Stravinsko. Policininkai nesivargino ir tą pačią datą užfiksavo dokumentuose radus negyvėlį. Todėl Lietuvos ambasadą Ispanijoje užgriuvo vargai.

Lietuvių diplomatai paprašė teismo patikslinti duomenis, ispanai neskubėjo.

Galop ambasados policijos spe¬cialusis atašė Eugenijus Ušinskas pats mėgino ieškoti Lietuvoje A.Stravinsko giminių, mat žmonių tokiu vardu ir pavarde yra keletas.

E.Ušinskas pasirinko tik Dzūkijoje gimusius vyrus, bet paaiškėjo, kad visi jie – gimtinėje gyvi ir sveiki.

Istorija tapo dar labiau miglota sužinojus, kad nuo 2001-ųjų spalio 16-osios iki 2002-ųjų spalio 16-osios buvo paskelbta A.Stravinsko iš Vilkiautinio paieška. Jo neradus, teismas vyrą pripažino mirusiu.

Iš kur gauti pinigų?

Vis dėlto pripažinus, kad mirusy¬sis yra A.Stravinskas, Ispanijos teis¬mas ėmė atakuoti ambasadą raštais, kad artimieji kuo greičiau atsiimtų palaikus. Lietuvių diplomatai paprašė laiko neriboti, sužinoję, kad Vilkiautinyje gyvenanti J.Stravinskienė neturi pinigų tokiai kelionei. Ir nežinia, kada turės.

Mat parvežti balzamuotą kūną iš Ispanijos kainuoja 15 tūkstančių litų, kremuoti Ispanijoje ir atgabenti pelenų urną – 10 tūkstančių litų.

Sukilo ir Vilkiautinis – kaip galima tik pelenus vežti, kur kapas bus? Kaimiečiai – tik už tradicines laidotuves. Tos kalbos dar labiau prislėgė J.Stravinskienės pečius.

Nors jos pavarde banke atidaryta sąskaita, žmonės paaukojo nedaug pinigų. 4 tūkstančius litų pažadėjo skirti Varėnos rajono savivaldybė, bet kaip surinkti likusius pinigus?

„Iš kur aš gausiu tuos pinigus, kai mano pensija – tik 385 litai? Žmonės patarė bankui įkeisti namą, bet bankas iš pensininko jo neima. Be to, negi eisiu gyventi ant dirvono?” – braukdama ašaras skundėsi J.Stravinskienė.

Dabar jos gyvenime – viskas suskaičiuota. 47 litus per mėnesį kainuoja vaistai, nes belaukiant sūnaus pašlijo sveikata. Moteris gali tiksliai pasakyti, kiek reikia maistui, kitoms išlaidoms. Kada surinks pinigus, ji negali atsakyti.

Ekspertai – tik artimieji

Lietuvos ambasados Ispanijoje atašė Mindaugas Gabrėnas sakė, kad tokių atvejų pasitaiko itin retai. Asmenų identifikavimo procesai paprastai vyksta greičiau, o artimieji palaikams parvežti į tėvynę suranda pinigų, skolinasi, prašo iš Lietuvos Vyriausybės.

„Galbūt tai buvo elementari ispanų policininkų klaida. Jie nufotografavo sulaikytąjį ir užrašė tą gimimo datą, kurią jis pats pasakė”, – svarstė M.Gabrėnas, prisimindamas 2002 metų įvykį, kai A.Stravinsku prisistatęs asmuo bu¬vo sulaikytas Ispanijoje.

M.Gabrėnas pripažino, kad šiuo atveju vieninteliai ekspertai buvo A.Stravinsko artimieji – motina ir buvusi žmona Asta Stravinskienė, kurios atpažino mirusįjį.

Peržiūrės sumas

Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Vaidotas Verba sutiko, kad J.Stravinskienei valstybės skirta 4 tūkstančių litų suma – per maža. Tačiau pinigų sumas, skirtas palaikams pervežti, numato Vyriausybės nutarimas.

V.Verba pasakojo, kad ketinama peržiūrėti lėšas, skirtas palaikams pervežti. Kiekvienam atvejui turi būti skirta apie 2,5–3 tūkstančius eurų (8625–10 350 litų).

Jeigu artimieji nesutinka parsivežti mirusiojo palaikų, jis palaidojamas svečioje šalyje už tos valstybės lėšas.