Net 44 kartus ugniagesiams gyventojus teko traukti iš šulinių bei įgriovų, 202 sykius ieškota skenduolių, išgelbėti 45 skęstantys, iš automobilių ištraukti 64 žuvusieji bei išgelbėta 114 žmonių.

Neretai tenka gelbėti ir savižudžius. Štai šių metų lapkričio 3 d. Utenos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos budinčios pamainos ugniagesys gelbėtojas vidaus tarnybos puskarininkis Jūris Šuša ir tos pačios pamainos vadas vidaus tarnybos vyresnysis leitenantas Aidas Matiukas išgelbėjo bandžiusio nusižudyti jauno vyro gyvybę.

„Laimei, suspėjome laiku... Tą sekmadienį į gaisrinę atskubėjusios moterys pranešė, kad netoliese vedžiodamos šunis pamatė ant medžio šakos kabantį žmogų. Įvertinę situaciją, pasileidome bėgte. Kai pribėgome, vaikinas atrodė be gyvybės žymių, – pasakoja J. Šuša. – Nuėmiau kilpą, paguldžiau ant žemės... Kad praeitų oras, truktelėjau jam liežuvį. Tuo metu Aidas Matiukas paskambino pagalbos telefonu 112. Netrukus drauge su juo pradėjome daryti dirbtinį kvėpavimą. Vaikinas pamažu atsigavo. Iš pradžių nežinojo kur yra, negalėjo paaiškinti, kodėl priėmė tokį sprendimą. Atvykus greitajai medicinos pagalbai, paėmę už parankių nuvedėme jį iki automobilio“.

Traukti iš kilpos žmogų ir gelbėti jo gyvybę ugniagesiui teko ne pirmą kartą. Patirtis pravertė ir šį sykį. Beje, A. Šuša, dar tarnaudamas Valstybės sienos apsaugos tarnyboje, drauge su kitais pasieniečiais iš jūros ištraukė net kelis skęstančius žmones, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Pasak A. Matiuko, Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje dirbančio per 17 metų, nelaimėje žmonės dažnai pasimeta, sutrinka, pamiršta pagalbos telefono numerį 112, negali pasakyti adreso, nežino, kaip teikti pirmąją medicinos pagalbą. „Gaila, kad ir patys žmonės nebrangina savo, o neretai ir kitų gyvybių. Tuo tenka įsitikinti, kai iš automobilių traukiam neblaivius vairuotojus ir jų aukas“, – sakė ugniagesys.

Nelaimės akivaizdoje ugniagesiai nėra linkę vertinti žmonių neatsargaus elgesio ar jų pasirinkimo. Tuo metu jiems svarbiausia pofesionaliai atlikti savo pareigą. O skaudžiausia būna, kai sužino, kad po suteiktos pagalbos, nugabenus žmogų į ligoninę, vis dėlto jo gyvybės išgelbėti nepavyksta.

Psichologinė pagalba telefonu

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-V
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt



Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)