Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kalvarijos užkardos pasieniečiai iš kolegų Lenkijoje telefonu gavo pranešimą, kad stabdomas kaimyninės valstybės pareigūnų jiems nepakluso įtartino „Honda CRV“ vairuotojas.

Lenkijos Rutka-Tartak užkardos pasieniečiai taip pat informavo, kad bėglys nulėkė Lietuvos teritorijos link.

Operatyviai reagavę Kalvarijos užkardos pareigūnai Lenkijoje nestojusią mašiną pasiruošė sulaikyti ties buvusiu Kalvarijos kontrolės punktu. Čia ant važiuojamosios kelio Suvalkai – Marijampolė dalies buvo patiesta priverstinio stabdymo juosta, vadinamasis „ežys“. Numanydami, jog bėglys gali ignoruoti reikalavimą sustoti, VSAT pareigūnai dviejų krovininių automobilių vairuotojų paprašė tolėliau savo transporto priemonėmis blokuoti kelią.

Netrukus Kalvarijos pasieniečiai pastebėjo dideliu greičiu iš Lenkijos atvažiuojantį automobilį „Honda CRV“. Į Lietuvą įvažiavusį jo vairuotoją VSAT pareigūnai iš pradžių stabdė tarnybinio automobilio šviesos signalais ir krivūle, tačiau bėglys nepakluso.

Apvažiuodamas ant kelio patiestą „ežį“ „Honda CRV“ vairavęs vyras automobiliu užšoko ant betoninio bordiūro ir prakirto ratą. To nepaisydamas vairuotojas lėkė toliau. Tuomet čia pat stovėjęs pasienietis iš tarnybinio pistoleto iššovė tris įspėjamuosius šūvius į orą. Tai irgi nepaveikė vairuotojo, kuris, matyt, buvo nuprendęs nieko nepaisyti ir žūtbūt prasiveržti į Lietuvos gilumą.
Bėglį tarnybiniu visureigiu nusiviję pasieniečiai jį užspeitė jau už kelių šimtų metrų. Čia „Honda CRV“ privažiavo krovininius automobilius, aklinai užtvėrusius kelią. Sulaikomas vairuotojas dar mėgino priešintis prišokusiems pasieniečiams, tačiau buvo sutramdytas fizine jėga ir surakintas antrankiais, praneša VSAT.

VSAT pareigūnai nustatė, kad mašiną vairavo 25 metų Kauno gyventojas. Automobilio dokumentų jis neturėjo. Šis vyras neturi ir teisės vairuoti transporto priemonių.

Kauniečio varytos „Honda CRV“ duomenis Kalvarijos pasieniečiai patikrino turimose informacinėse bazėse. Nustatyta, kad šis 2008 m. laidos automobilis vos prieš dieną, kovo 5-ąją, buvo pavogtas Slovakijoje. Ant „Honda CRV“ buvo prikabinti kovo 3 d. Lenkijoje pavogti šios šalies automobilio numeriai. 

Automobilio „Honda CRV“ užvedimo spynelėje buvo įkištas savadarbis įrankis.

Dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo VSAT Lazdijų rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Kauniečiui taip pat pradėta administracinės bylos teisena dėl nepaklusimo pasieniečių nurodymui sustabdyti automobilį. Už šį pažeidimą vyrui Kalvarijos pasieniečiai skyrė 3500 litų baudą.
Sulaikytąjį VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Automobilis „Honda CRV“ saugomas Kalvarijos užkardoje.

Trečiadienį beveik toje pačioje vietoje ties buvusiu Kalvarijos kontrolės punktu VSAT pareigūnai sulaikė dar vieną, įtariama, vogtą automobilį.

Pasieniečių dėmesį patraukė šalikelėje ties Salaperaugio kaimu stovintis vienatūris „Volkswagen Touran“ lietuviškais numeriais. Jį patikrinę VSAT pareigūnai nustatė, kad prie vairo sėdėjęs vyras neturi nei transporto priemonės registracijos dokumentų, nei vairuotojo pažymėjimo. Išsiaiškinta, kad jis yra 21 metų Alytaus gyventojas.

Mašiną apžiūrėję pasieniečiai iškart atkreipė dėmesį, jog išlaužtos vairuotojo durelių bei automobilio užvedimo spynelės. 

„Volkswagen Touran“ duomenis VSAT pareigūnai patikrino informacinėse bazėse ir nustatė, kad šio 2007 m. pagaminto vienatūrio kaip vogto paiešką tą pačią dieną buvo paskelbę Vokietijos teisėsaugininkai. Paaiškėjo, kad ant automobilio buvo prikabinti kitai mašinai priklausantys lietuviški registracijos numeriai, kurie buvo pavogti praėjusių metų pabaigoje.

Į įvykio vietą pasieniečių iškviesti policininkai alytiškiui surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą dėl transporto priemonės vairavimo neturint tam teisės bei dėl transporto priemonės vairavimo tvarkos pažeidimo.

VSAT Lazdijų rinktinės pareigūnai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo pradėjo ikiteisminį tyrimą. Už tai gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 4 metų.

Alytiškį pasieniečiai uždarė į areštinę. „Volkswagen Touran“ saugomas Kalvarijos užkardoje.