Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos valdybos viršininkas Dainius Baršauskas ir Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Ražanskas trečiadienį pranešė, kad organizuota nusikalstama grupuotė įtariama šešėline prekyba. Grupuotė nusikalstamų veikų maskavimui ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimui (pinigų plovimui) naudojo lengvatinio apmokestinimo įmones (vadinamuosius ofšorus).

Tyrimo duomenimis, tarptautinė organizuota grupuotė vykdė šešėlinę prekybą prabangiais mobiliojo ryšio telefonais „Vertu“ ir tauriaisiais metalais Europos Sąjungoje bei Rytų valstybėse. Pirminiais skaičiavimais, per kelerius metus grupuotės narių šešėlinė prekyba viršijo 10 milijonų litų, o į valstybės biudžetą nebuvo sumokėtos milijoninės sumos.

Antradienio vakarą buvo atlikta daugybė kratų, į areštinę uždaryta 13 įtariamųjų. Pasak pareigūnų, grupuotei vadovavo du Lietuvos piliečiai.

Iš ES, tiksliau, iš Lenkijos į Lietuvą buvo vežami pas oficialius atstovus pirkti itin prabangūs telefonai "Vertu" (pats pigiausias - 5 tūkst. eurų). Lietuvoje yra atstovybė, turinti teisę mūsų šalyje pardavinėti šiuos telefonus, tačiau ji neturi teisės prekiauti jais Rusijoje ir kitose NVS šalyse. Į Rusiją "Vertu" būdavo išvežami nelegaliai, be buhalterinių dokumentų, nuslepiant mokesčius.

Pareigūnai pademonstravo vieną iš sulaikytųjų "Vertu". Jo kaina - apie 20 tūkst. eurų (platininis korpusas).

Be to, grupuotė iš Rytų į ES nelegaliai gabendavo tauriuosius metalus. Ši veikla duodavo dar didesnį pelną, nei nelegali prekyba "Vertu". Įtariama, kad nuo 2011-ųjų grupuotės neteisėtos prekybos apyvarta - apie 10 mln. litų.

Tarp antradienį sulaikytųjų (visi uždaryti į areštinę 48 valandoms) yra teistų Lietuvoje ir užsienyje už finansinius nusikaltimus. Priminsime, kad ir V. Kastujevas kalėjo Rusijoje.

Per kratas rasta daug grynųjų pinigų. Pasak pareigūnų, sumos "viršija šimtus tūkstančių". Kratos vienos įmonės biure Vilniuje, Antakalnyje, metu šeimininkai atsisakė pasakyti seifo kodą, todėl į pagalbą buvo pasitelkti ugniagesiai. Jie supjaustė seifą. Pasak pareigūnų, jame rasta "įdomių dalykų".

Apribotos teisės į daug įtariamųjų turto - namus, itin brangius automobilius ("Bentley" ir pan.) ir kt.