Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo teisėjas Valdas Petraitis ketvirtadienį pradėjo nagrinėti 46 metų R. Čaikausko ir jau keturis kartus teisto jo 22 metų sūnaus Tomo Čaikausko baudžiamąją bylą. Nuo narkotikų priklausomas tėvas kaltinamas neteisėtu disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis bei jų platinimu, neteisėtu dokumento įgijimu ir laikymu. R. Čaikauskui, kaip ir jo sūnui taip pat yra pateikti kaltinimai dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis.

Šiuo metu suimtas ir Lukiškių kalėjime laikomas R. Čaikauskas savo kaltę pripažįsta, tuo tarpu jo sūnus kategoriškai neigia prokurorų kaltinimus. Ikiteisminio tyrimo metu ir teisme jis atsisakė duoti parodymus – ketvirtadienį tik užsiminė, kad galbūt sutiks kalbėti po visų liudytojų apklausų teisme. T. Čaikauską pareigūnai kaltina laikius 15 savadarbių šovinių, kuriuos jie rado trijuose dujiniuose pistoletuose.

R. Čaikauską sostinės policijos pareigūnai sulaikė vasario 6-ąją, kai per kratą jo namuose viename Žadeikos gatvėje esančiame daugiabutyje buvo rasta įvairių narkotinių ir psichotropinių medžiagų, trys šoviniai ir AB „Autoūkis“ priklausančio automobilio „Škoda Octavia“ dokumentai.

Tyrimą pradėję pareigūnai jau buvo užfiksavę, kaip dar praėjusių metų gruodžio 12-ąją R. Čaikauskas vienam vyriškiui už 50 litų pardavė dozę heroino. Tiesa, jie jau seniai turėjo operatyvinės informacijos, kad Fabijoniškėse gyvenantis prekiauja kvaišalais.

„Narkotikų daviau savo bičiuliui Dmitrijui V., jį pažįstu jau 2 metus, mes gi kartu ne kartą vartojome, - teisme aiškino R. Čaikauskas. – Jis man skambino ir skambino, prašė, kad duočiau dozę. Atsibodo jo prašymai, todėl ir daviau, bet kad būčiau pinigus paėmęs, tikrai neprisimenu. Prisipažįstu, kad laikiau narkotikus, tačiau jie buvo reikalingi man pačiam. Ne kartą esu jų nusipirkęs čigonų tabore“.

Kaltinamasis neslėpė, kad vasario 5-osios vakarą pas jį į namus buvo atvažiavęs tas pats draugas ir rašęs paskolinti pinigų, už kuriuos jis esą ketino pirkti narkotikų.

„Jau buvo vėlu, jis nežinojo, kur paimti narkotikų, tai man paliko dujinį pistoletą ir kažkokius dokumentus, kuriuos ryte per kratą rado policininkai, - kalbėjo R. Čaikauskas. – Dmitrijui V. buvau davęs 400 litų, kuriuos jis man žadėjo kitą dieną grąžinti. Tai buvo tik užstatas“.

R. Čaikauskas teigė nežinojęs, kad automobilio dokumentai priklauso užsienio šalių įvairaus rango svečius aptarnaujančiai bendrovei „Autoūkis“. „Mačiau, kad ten kažkokie dokumentai, aš į juos net nesigilinau“, - teisėjui V. Petraičiui aiškino kaltinamasis.

Kaip „Autoūkio“ vardu registruoto automobilio dokumentai papuolė pas nuo narkotikų priklausantį Dmitrijų V., teisme turėjo paaiškėti ketvirtadienį, tačiau svarbus liudytojas nepasirodė posėdžių salėje.

Ikiteisminio tyrimo metu parodymus davęs vyriškis pareigūnams jau yra prasitaręs, kad bijo susitikti su kaltinamuoju – esą jam gali būti kerštaujama už bendradarbiavimą su policija. Vis dėlto, teismas nusprendė Dmitrijų V. kviesti dar kartą į kitą posėdį. Jame teismas žada apklausti ir R. Čaikauską sulaikiusius policijos pareigūnus.