Pirmadienio rytą Kalvarijos savivaldybėje, kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai, pasieniečiai patikrinti sustabdė iš Lenkijos važiuojantį automobilį BMW 530 su latviškais registracijos numeriais.

Jį vairavęs 35 metų Latvijos pilietis VSAT pareigūnams pateikė latvišką asmens tapatybės kortelę ir jo vardu neva Lenkijoje išduotą vairuotojo pažymėjimą. Dėl pirmojo dokumento abejonių nekilo, bet antrąjį pasieniečiai ištyrė atidžiau.

Jie nustatė, kad vairuotojo pažymėjimas labai skiriasi nuo etaloninio – pagamintas ne iš tos medžiagos, imituoti kai kurie jo elementai, atspalvis neatitinka originalaus pavyzdžio. Visa tai leido manyti, kad šis dokumentas – padirbtas. Neatlaikęs pasieniečių argumentų, latvis prasitarė vairuotojo teises už 1 000 eurų įsigijęs internetu.

Išsiaiškinti aplinkybių BMW 530 vairuotojas ir jo automobilis buvo pristatyti į Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardą.

Popietę tam pačiame kelyje kitas pasieniečių ekipažas sustabdė iš Lenkijos vykstantį krovininį automobilį „Scania R420“ su austriškais registracijos numeriais ir Vokietijoje registruota puspriekabe „Schmitz“.

Automobilį vairavęs 37 metų Baltarusijos pilietis VSAT pareigūnams pateikė jo vardu neva Ukrainoje išduotą vairuotojo pažymėjimą. Daugelis požymių rodė, kad pagamintas jis ne pagal vertybinių popierių gamybos reikalavimus. Šį kartą nuomonės išsiskyrė: baltarusis tikino, kad pažymėjimas – tikras, pasieniečiai įtaria, jog tai – visiška klastotė.

Baltarusijos pilietis atsidūrė Kalvarijos pasienio užkardos laikino sulaikymo patalpose, o krovininį automobilį VSAT pareigūnai perdavė įgaliotam kitam įmonės vairuotojui.

Pirmadienio naktį kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai patikrinti pasirinko iš Lenkijos važiuojantį toje šalyje registruotą automobilį „Opel Meriva“.

Prie jo vairo sėdėjęs 39 metų Ukrainos pilietis pasieniečiams pateikė neva gimtinėje išduotą vairuotojo pažymėjimą. Daug padirbtų dokumentų mačiusiems VSAT pareigūnams užteko keliolikos minučių nuspręsti, jog tai – dar viena nevykusi klastotė.

Vairuotojas prisipažino tikrąjį vairuotojo pažymėjimą Ukrainoje pametęs dar 2021 metais. Taupydamas laiką, bet ne pinigus, suklastotą dokumentą už 400 JAV dolerių įsigijo iš vieno savo pažįstamo.

Pasieniečių sulaikytam ukrainiečiui irgi kurį laiką teks praleisti Kalvarijos pasienio užkardoje. Dėl suklastotų dokumento suklastojimo VSAT Varėnos pasienio rinktinėje pradėti trys ikiteisminiai tyrimai. Už tokį nusikaltimą numatyta bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją