Kretingoje gyvenantis Erikas Ž. ilgam prisimins draugystę su septyneriais metais jaunesne mergina – teismas jį pripažino kaltu dėl to, kad šis tenkino lytinę aistrą pažeisdamas keturiolikmetės draugės seksualinę laisvę ir neliečiamumą.

Už tai, kad nenaudomas prievartos savanoriškai turėjo lytinių santykių su nepilnamete (iki 16 metų), Erikui Ž. teismas skyrė 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmę.

Jos metu jaunas vyras įpareigotas dirbti arba užsiregistruoti darbo biržoje ir neatlygintinai išdirbti 50 val. sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad Erikas Ž. su nepilnamete draugavo nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų kovo.

Anot teisėjų, vyras žinojo, kad jo draugei dar nėra šešiolikos metų, tačiau jis ne mažiau kaip du kartus per mėnesį, nenaudodamas fizinės ar psichinės prievartos, lytiškai santykiavo su jaunesne negu šešiolika metų drauge, taip pažeisdamas jos seksualinę laisvę ir neliečiamumą.

O kai apie tokią draugystę policijai pranešė nepilnametės globėja, Erikas Ž. su savo drauge nutarė pasprukti iš Lietuvos – jie savaitę pėsčiomis klaidžiojo po Žemaitijos miestus ir miestelius, naktimis miegodavo laiptinėse ir apleistuose namuose. Galop juos sulaikė pasienio pareigūnai – buvo ieškomas ne tik įtarimų turėjęs sulaukti jaunas vyras, bet ir nepilnametė, pabėgusi iš savo namų.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras neslėpė žinojęs, kad jo mylimajai yra vos keturiolika metų, tačiau, anot jo, širdžiai neįsakysi.

Erikas Ž. pripažino, kad su drauge ne kartą išbandė suaugusiųjų „meilę“, tačiau tikino, jog visada mylėjosi abipusiu noru.

„Prieš savo draugę jokios prievartos nenaudojau, ji buvo blaivi, nieko jai už tai nežadėjau“, – per apklausą kalbėjo jaunas vyras.

Jis taip pat prisipažino, kad intymius santykius turėjo kambaryje, kuriame gyveno, arba tiesiog kokiame nors apleistame pastate.

Kaltinamasis taip pat teigė, kad vieną dieną pas jį atėjusi draugė prisipažino, jog pabėgo iš namų, nes globėja dėl jų artimos draugystės nutarė kreiptis į policijos pareigūnus.

„Ji man pasiūlė kartu pabėgti iš Lietuvos, sutikau“, – sakė net dešimt dienų pėsčiomis su drauge keliavęs vyras.

Sprendimą pabėgti nepilnametė priėmė po pokalbio Vaiko teisių apsaugos tarnyboje – čia pasikalbėti iškviestai paauglei buvo prigrasinta, kad už draudžiamus santykius jos draugui gresia įkalinimas net iki penkerių metų.

„Pabėgę iš namų visada ėjome pėsčiomis, miegodavome, kur rasdavome apleistą pastatą“, – nepilnametė pažymėjo, kad jos draugas su ja visada elgėsi gražiai, niekada neskriaudė ir nenaudojo jokios prievartos.

Tuo metu nepilnametės globėja policijos pareigūnams aiškino, kad apie intymius santykius su septyneriais metais vyresniu vaikinu jai papasakojo pati globotinė.

„Mano nuomone, tas vaikinai mano globotinei darė blogą įtaką: ji pradėjo blogiau mokytis, ėmė rūkyti, ne kartą sakė, kad cigaretes jai duoda draugas“, – sakė šeimynos, kurioje augo nepilnametė, vadovė.

Anot jos, net po pabėgimo į namus grįžusi paauglė sakė, kad ir toliau nori draugauti su savo vaikinu, o iš namų pabėgo esą tik todėl, jog norėjo kuo ilgiau su juo pabūti dviese su draugu.