Nuo pat pirmojo teismo posėdžio V. Usovas tikino nesantis kaltas, tačiau viešai kalbėti ir su žiniasklaida dalytis savo pozicija vyras nenori. Pirmadienį į teismo posėdį jis atvyko paskutinę minutę ir drabužiais dengėsi galvą. V. Usovo advokatas patikino, kad vyras prastai jaučiasi, nes apsinuodijo maistu, tačiau bylos nagrinėjimo atidėti neprašė.

Prokurorė Edita Mikalainienė sako, kad uždaruose posėdžiuose vyks jautrus procesas – pradėta berniukų apklausų peržiūra. Vaikams ne vieną valandą teko bendrauti su tyrėjais ir pasakoti apie savo patirtį.

„Yra peržiūrima vaizdo medžiaga, tai yra apklausos, kurios buvo atliktos ikiteisminio tyrimo metu. Tai yra įrodymas, o siekiant apsaugoti nepilnamečius, jie nekviečiami į teismo posėdžius“, – sako prokurorė.

Berniukų advokatai atskleidė, kad kai kurie nukentėjusieji dabar vengia susidurti akis į akį su kaltinamuoju, vengia net bendravimo su advokatu.

Dar vienas advokatų sako, kad visiems vaikams teko išgyventi sudėtingus jausmus, o vienam paauglių apie psichologinę pagalbą pas specialistą negali būti nė kalbos.

„Patikėkite, keturiolikmečiui pasakoti dalykus, kurie buvo su juo daromi, nėra malonu. Vaikas yra romų tautybės, pas juos psichologas – namuose gyvenantys tie patys žmonės“, – sako advokatas.

V. Usovas 2009-aisiais pelnė pilietiškiausio jauno žmogaus pripažinimą, tad žinia apie jam pateiktus kaltinimus, kad visoje Lietuvoje jis viliojo berniukus, sukrėtė ne vieną šeimą. Teisme narpliojama tamsioji jo gyvenimo pusė kelia šiurpą: berniukai buvo girdomi alkoholiu ir tvirkinami. Kai kuriems buvo atlyginta pinigais, cigaretėmis.

DELFI primena, kad nusikaltimai, manoma, tęsėsi ne mažiau kaip penkerius metus. V. Usovui inkriminuojama 18 nusikalstamų veikų. Vyras pažinčių ieškojo su socialiai pažeidžiamais paaugliais.