Prokuratūra informavo, kad nelegaliai į Lietuvą atvykęs B. Y. M. A. nusprendė „padėti“ savo tautiečiams iš Irako Respublikos per Lietuvą ir kitas šalis pasiekti Vakarų Europą. Nusikaltimai dėl savanaudiškų paskatų buvo padaryti 2021 m. balandžio – liepos mėnesiais.

Baudžiamosios bylos duomenimis, nuteistasis B. Y. M. A. veikė bendrininkų grupėje su kitais asmenimis, esančiais Irake, Baltarusijoje, Lietuvoje ir Vokietijoje. Jis, būdamas Lietuvoje, koordinavo ir derino su kitais nusikaltimo bendrininkais užsieniečių gabenimo per valstybės sieną planą ir veiksmus, pažadėdamas pergabenamiems užsieniečiams, patekus į Lietuvą, suorganizuoti tolimesnę jų kelionę į Vakarų Europos šalis. Tokiu būdu jis už sutartą mokestį suorganizavo 23 Irako Respublikos piliečių neteisėtą gabenimą iš Baltarusijos į Lietuvą. Ši byla buvo atskirta iš rezonansinio tyrimo, pradėto 2021 m. birželio mėnesį dėl masinio užsieniečių gabenimo organizavimo per Lietuvos-Baltarusijos valstybės sieną.

2021 m. birželio-liepos mėnesiais B. Y. M. A. toliau suorganizavo 4 į Lietuvą jau pateikusių irakiečių kelionę į Lenkiją: surado transporto priemonę ir vairuotoją, kuris sutiko neteisėtus migrantus pergabenti per Lietuvos valstybės sieną į Lenkijos Respubliką. Į Lenkiją atgabenti minėti Irako piliečiai kartu su vairuotoju buvo sulaikyti Lenkijos, Seinų užkardos, pareigūnų ir sugrąžinti į Lietuvą pareigūnams.

Nuteistasis B. Y. M. A. buvo vienas iš organizatorių, atsakingas už asmenų gabenimą viename iš etapų – Lietuvos Respublikos teritorijoje, t. y. nuo Lietuvos-Baltarusijos valstybės sienos iki Lietuvos-Lenkijos valstybės sienos. Jis planavo, organizavo ir koordinavo neteisėtų migrantų judėjimą Lietuvoje, o vienu atveju ir pats vairavo automobilį su Irako piliečiais.

2022 m. vasarą B. Y. M. A. buvo sulaikytas Vokietijoje ir vykdant Europos arešto orderį sugrąžintas į Lietuvą.

Ikiteisminį tyrimą atliko Valstybės sienos apsaugos tarnybos Kriminalinių tyrimų valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai, tyrimą organizavo ir kontroliavo, valstybinį kaltinimą teisme palaikė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dar neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją