Byloje nustatyta, kad Kupiškyje gyvenantis 21 metų vyras 2022 metų liepos mėnesį pardavė kitiems dviem kaltinamiesiems, Utenoje gyvenantiems 23 metų ir 20 metų jaunuoliams, narkotinių medžiagų – kanapių, vadinamosios „žolės“.

Tą patį vakarą Utenos rajone šie uteniškiai patys rūkė „žolę“, ir jos davė nepilnamečiui. Jau po dienos, rūkydamas kanapes, vienas vyrų vartoti davė ir kitam nepilnamečiui.

Ikiteisminiam tyrimui šioje byloje vadovavo bei valstybinį kaltinimą teisme palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Rimkus, o tyrimą atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai.

Tyrimo metu taip pat buvo buvo nustatyta, kad vienas vyrų įsigijo sintetinių psichotropinių medžiagų, vadinamo „smailo“ ir 2023 metų pavasarį, įpylęs į elektroninių cigarečių skystį, davė rūkyti trims nepilnamečiams.

Tas pats vyras pripažintas kaltu ir dėl neteisėto smogiamojo pobūdžio nešaunamojo ginklo – kasteto – įgijimo ir nešiojimosi su savimi. Šį ginklą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Kupiškėną teismas pripažino kaltu dėl narkotinių medžiagų platinimo nepilnamečiams. Nustatyta, kad jis 2022 metų rudenį Kupiškyje paaugliui pardavė beveik 5 gramus kanapių.

„2022-2023 metais Utenoje pastebimai padaugėjo atvejų, kada buvo nustatyta, kad narkotines medžiagas vartoja nepilnamečiai ar net mažamečiai. Į pareigūnus pagalbos ėmė kreiptis ne tik sunerimę vaikų tėvai, bet ir globos, švietimo įstaigų atstovai. Džiaugiuosi, kad bendromis su Utenos policijos pareigūnais pastangomis pavyko nustatyti kaltinamuosius, sumažinti narkotikų pasiekiamumą Utenos jaunimui," – sakė tyrimui vadovavęs ir teisme valstybinį kaltinimą palaikęs ONKTS prokuroras. Jis atkreipė dėmesį į tyrimo metu nustatytus faktus, kad kaltinamieji kvaišalų siūlė net 11-14 metų vaikams.

Pasak tyrimui vadovavusio prokuroro M. Rimkaus, vienas kaltinamųjų naujus nusikaltimus ėmė vykdyti praėjus vos dviem dienoms po to, kai 2022 metų liepos 15 dieną jam buvo paskelbtas nuosprendis dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti. Tąsyk uteniškiui buvo skirtas laisvės apribojimas 1 metams, taikant apribojimus ir įpareigojimus. Dabar prokuroras teismo prašė skirti realią laisvės atėmimo bausmę.

Sausio 15 dieną Panevėžio apygardos teismas vyrą pripažino kaltu dėl visų jam inkriminuotų nusikalstamų veikų ir subendrinus bausmes skyrė jam laisvės atėmimą 8 metams ir 11 mėnesių. Kitiems dviem kaltinamiesiems teismas skyrė 2 metų laisvės apribojimo bausmę su intensyvia priežiūra, paskiriant bausmės atlikimo laikotarpiu dėvėti elektroninio stebėjimo priemones.

Teismas taip pat įpareigojo abu nuteistuosius toliau dirbti arba mokytis ir uždraudė vartoti psichiką veikiančias medžiagas.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją