Dar antradienį vakare į bendrabutį pateko vagis, pridaręs nuostolių už maždaug 4000 litų.

Nukentėjęs dėl to kaltina saugumo neužtikrinančią bendrabučio apsaugos sistemą, budinčioji – pačius studentus.

Kol ieškoma kaltų, situacija nesikeičia. Policija pastebi, kad vagystės bendrabučiuose – nėra retas reiškinys.

Bendrabutyje – vagystė

Nuo vagies nukentėjo Klaipėdos universiteto studentas Juozas. Vaikinas neteko kompiuterio ir mobilaus telefono.
Vagį gaudęs studentas Juozas

„Apie pusę šešių vakare su kambarioku išėjome į koridorių. Besišnekėdami pastebėjome iš vienos pusės į kitą vaikščiojantį vyrą. Jis pasuko link mūsų kambario, o po kelių nulipo laiptas žemyn. Kai grįžome į kambarį, pastebėjau, kad nebėra mano kompiuterio. Iš pradžių pagalvojau, kad taip juokauja kambariokas, bet po poros minučių aiškinimosi pamačiau, kad nebėra ir telefono. Tada prisiminiau tą anksčiau matytą vyrą. Nubėgau žemyn iki budinčios, liepiau jai skambinti policijai, o pats išbėgau į lauką ir puoliau dairytis aplink bendrabutį“, - apie nemalonią akistatą su vagimi pasakojo studentas.

Lauke sutikęs iš paskaitų grįžusį draugą jis paprašė leisti pasinaudoti telefonu. Papasakojęs, kas jam nutiko, Juozas išgirdo, kad panašų į jo apibūdintą besinešantį kompiuterį asmenį sutiktas draugas matė einantį link stoties.

Nuostoliai įvertinti 4000 Lt

„Šokome į mašiną ir nuvažiavome į tą pusę. Už pėsčiųjų tilto pastebėjau apie 35 metų asmenį, kuris rankoje nešėsi kompiuterio įkroviklį, buvo apsirengęs juoda odine striuke, su megzta kepure. Pribėgome, pamačiau, kad daiktai – mano. Įvyko grumtynės ir pastebėjau, kad už nugaros jis pasislėpęs mano kompiuterį“, - pasakojo vaikinas.

Vėliau išaiškėjo, kad vagis turėjo ir vaikino telefoną, kitus daiktus. Juozas iškvietė policiją, kuri vagį sulaikė. Nuostoliai įvertinti maždaug 4000 litų.

„Išsiaiškinau, kad tas pats asmuo buvo užsukęs ir į kitus kambarius, ieškojo išgalvotų asmenų, klausė merginų, kokiame aukšte yra. Matyt, perėjo per kelis kambarius, kol rado laisvą“, - galvojo vaikinas.

„Vyras įėjo tuo pačiu metu kaip studentai ir dar pasakė: „trumpam, aš tuoj“. Budėtoja turbūt pamanė, kad jis atėjo kartu su kitais. Vagis nemelavo, trumpai ir užtruko, - ironiškai šyptelėjo Juozas, - Kai jau grįžau pas budėtoją, ji man sako: „na, žinai, suprask, dirbu porą mėnesių, jūsų dar nepažįstų, o tuo labiau, kai patys vaikštote nusisukę.“

Vaikinas pasakojo dėl šio įvykio kaltinantis ir save, ir budėtoją, kuri neatliko saugumo pareigų. Tad jis siūlė keisti įėjimo į bendrabutį sistemą, įvesti magnetines korteles ar bent jau įmontuoti vaizdo kamerą.

Į bendrabutį patenka ne tik per duris, bet ir per langus

Minėto bendrabučio budėtoja Teresė Grikščienė, paprašius pakomentuoti situaciją patikino nematanti čia „nieko blogo“.

„Pats paliko duris atidarytas, tegu neklajoja padebesiais. Studentai privalo patys atsakyti už savo daiktus, ar galima taip palikti neužrakintas duris? Juk niekas negali nusaugoti 360 gyventojų. Kiekvienas studentas turi raktus, išeini - užsirakink ir problemų nebus“, - patikino bendrabučio budėtoja.

Pasak T. Grikščienės, reikia suprasti, kad viena budėtoja negali sužiūrėti visų įeinančių į bendrabutį.

„Jeigu budėtoja neįleidžia, svetimi per balkoną, langus įlipa. Jie kaip voveriukai – kas nori, tas įlenda. Tokių problemų yra ir jas išspręsti sunku. Kai turėsim naujus bendrabučius, manau, tvarka pasikeis. O kol kas bendrabutis ir taip yra ant klaustuko, senas, norima jį uždaryti. Gal kai bus nauji bendrabučiai, universitetas kažką ir investuos“, - mintimis, kaip patobulinti bendrabučio saugumo sistemą, dalijosi T. Grikščienė.

Ji pasakojo negirdėjusi, kad šiais metais dar būtų buvę vagysčių.

Situacija – nėra vienetinė

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyriausiasis specialistas Albinas Strumyla tikino negalintis įvardyti, kiek tiksliai vagysčių bendrabučiuose vyksta kasmet, tačiau pabrėžė, kad šie pastatai visuomet kelia daug problemų.

„Bendrabučiai klasifikuojami į dvi grupes – studentų ar moksleivių ir tie, kuriuose gyvena miesto žmonės, neturintys savų butų. Daugiausiai problemų kyla su pastaraisiais. Kalbant apie studentų bendrabučius, pastebime, kad dažnai studentai, o ypač atvažiavę iš kaimų, prastai orientuojasi ir nesugeba saugoti savo daiktų. Neužrakina bendrabučio durų, parsiveda nepažįstamų vaikinų ar merginų, o po to pastebi, kad kažkas iš kambario dingo“, - pasakojo specialistas.

A. Strumyla tikino nesidomėjęs bendrabučiuose esančia tvarka, tačiau tikino matantis ir bendrabučio budėtojo kaltę.

„Galima įžvelgti ir budėtojo kaltę. Sulaikytas įtariamasis yra valkata. Tad kyla klausimas, kaip pašalinis asmuo, valkata, pateko į bendrabutį? Dalį kaltės turėtų prisiimti ir bendrabučio budėtojas, likusi dalis tenka studentams“, - patikino A. Strumyla.